REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Rolul psihoterapiei în tratarea obezității

Rolul psihoterapiei în tratarea obezității

Replica API 26 septembrie 2020 | 19:20 1045

Psihologii sunt de părere că obezitatea nu este numai o consecință a mâncatului în exces, ci și o urmare a faptului că pacientul formează o legătură anormală cu mâncarea.

Pe lângă aspectul inestetic cauzat de kilogramele în plus, obezitatea vine și cu o serie de riscuri pentru sănătate. Riscul de boli cardiovasculare, cel de afecțiuni articulare ori riscul de diabet sunt doar câteva pericole la care te expui dacă suferi de obezitate și nu faci nimic pentru a remedia aceasta problemă.

Dacă nutriționiștii sunt de părere că numărul mare de calorii consumate este de vina pentru obezitate, psihologii analizează problema în profunzime și sunt de părere că percepția pe care o are individul asupra mâncării este, de fapt, responsabila pentru problemele de greutate. Asta înseamnă că nevoia de a manca mai mult decât trebuie este de natură psihologică, scrie doc.ro.

Pentru a combate obezitatea mai ușor și mai eficient, pacientul nu trebuie să se concentreze numai asupra dietei și asupra numărului de calorii consumate, ci și asupra motivelor pentru care simte nevoia de a manca în exces. Descoperind mecanismul care îl determina să mănânce compulsiv, pacientului îi vă fi mai ușor să își controleze pornirile.

De pilda, unii oameni mănâncă mai mult decât ar trebui din cauza unor traume avute în trecut, în timp ce alții sunt determinați să mănânce în exces de influentele sociale.

Multe persoane folosesc mâncarea pentru a-și controla emoțiile. De pilda, în cazul mâncatului compulsiv, pacientul caută confort și alinare în alimentele consumate. Într-o asemenea situație, bineînțeles că individul vă da greş indiferent de dieta ținută, întrucât neglijează cauza problemei și o tratează superficial, doar prin dieta.

Stresul este un alt factor care poate influenta pacientului, determinându-l să mănânce mai mult decât are nevoie organismul.

La capitolul influente sociale care ne fac să mâncam nesănătos și în exces intra atât influenta celor din jur, cât și impactul pe care îl au reclamele asupra noastră. De exemplu, unele reclame conturează ideea potrivit căreia ciocolata este un răsfăț pe care îl meriti. Fiind expus la o asemenea reclama în mod repetat, individul devine convins de faptul că ciocolata este recompensa pe care o merita după o zi istovitoare de munca, de exemplu.

În loc să privim obezitatea că pe o afecțiune, ar trebui să o privim că pe o manifestare a unei probleme de natura psihica. Un psiholog poate ajuta pacientul să înțeleagă relația pe care o are cu mâncarea, dar și să o modifice. În acest fel, persoana nu vă mai fi nevoita să tina diete stricte pentru a scapă de kilogramele în plus, ci își vă modifica stilul de viață, reușind astfel să slăbească treptat și sănătos, dar și să își mențină greutatea.

Terapia cognitiv-comportamentala modifica tiparele de gândire eronate ale pacientului, ajutându-l pe acesta să privească lucrurile altfel și să corecteze tendințele greșite pe care le are. Așadar, acest tip de terapie poate fi folosit cu succes în combaterea obezității.

Pentru rezultate cu adevărat impresionante, pacientul obez poate apela atât la un psiholog, cât și la un nutriționist. O echipa formata din acești doi specialiști vă ajuta pacientul să înțeleagă unde greșește, cum poate corecta, dar și ce alegeri alimentare sunt sănătoase pentru el. Respectând indicațiile acestor medici, pacientul vă reuși să ajungă la o greutate sănătoasă, dar și să o mențină de-a lungul timpului, fără să fie necesar să mai tina diete la un anumit interval de timp.

Stilul de viață sănătos reprezintă calea cea mai sigura pentru un indice de masa corporala încadrat în limitele admise. Pacientul echilibrat din punct de vedere emoțional vă fi echilibrat în toate aspectele vieții sale, eliminând excesele și concentrându-se asupra alegerilor sănătoase.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920