REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Rolul psihoterapiei în tratarea obezității

Rolul psihoterapiei în tratarea obezității

Replica API 6 august 2021 | 00:00 504

Psihologii sunt de părere că obezitatea nu este numai o consecință a mâncatului în exces, ci și o urmare a faptului că pacientul formează o legătură anormală cu mâncarea.

Sursă foto: Shutterstock

Pe lângă aspectul inestetic cauzat de kilogramele în plus, obezitatea vine și cu o serie de riscuri pentru sănătate. Riscul de boli cardiovasculare, cel de afecțiuni articulare ori riscul de diabet sunt doar câteva pericole la care te expui dacă suferi de obezitate și nu faci nimic pentru a remedia această problemă, scrie doc.ro.

Dacă nutriționiștii sunt de părere că numărul mare de calorii consumate este de vină pentru obezitate, psihologii analizează problema în profunzime și sunt de părere că percepția pe care o are individul asupra mâncării este, de fapt, responsabilă pentru problemele de greutate. Asta înseamnă că nevoia de a mânca mai mult decât trebuie este de natură psihologică.

Pentru a combate obezitatea mai ușor și mai eficient, pacientul nu trebuie să se concentreze numai asupra dietei și asupra numărului de calorii consumate, ci și asupra motivelor pentru care simte nevoia de a mânca în exces. Descoperind mecanismul care îl determina să mănânce compulsiv, pacientului îi va fi mai ușor să își controleze pornirile.

De pildă, unii oameni mănâncă mai mult decât ar trebui din cauza unor traume avute în trecut, în timp ce alții sunt determinați să mănânce în exces de influențele sociale.

Multe persoane folosesc mâncarea pentru a-și controla emoțiile. De pildă, în cazul mâncatului compulsiv, pacientul caută confort și alinare în alimentele consumate. Într-o asemenea situație, bineînțeles că individul va da greș indiferent de dietă ținută, întrucât neglijează cauza problemei și o tratează superficial, doar prin dietă.

Stresul este un alt factor care poate influență pacientului, determinându-l să mănânce mai mult decât are nevoie organismul.

La capitolul influențe sociale care ne fac să mâncăm nesănătos și în exces intră atât influență celor din jur, cât și impactul pe care îl au reclamele asupra noastră. De exemplu, unele reclame conturează ideea potrivit căreia ciocolată este un răsfăț pe care îl meriți. Fiind expus la o asemenea reclamă în mod repetat, individul devine convins de faptul că ciocolată este recompensă pe care o merită după o zi istovitoare de muncă, de exemplu.

În loc să privim obezitatea că pe o afecțiune, ar trebui să o privim că pe o manifestare a unei probleme de natură psihică. Un psiholog poate ajută pacientul să înțeleagă relația pe care o are cu mâncarea, dar și să o modifice. În acest fel, persoană nu va mai fi nevoită să țină diete stricte pentru a scapă de kilogramele în plus, ci își va modifică stilul de viață, reușind astfel să slăbească treptat și sănătos, dar și să își mențină greutatea.

Terapia cognitiv-comportamentală modifică tiparele de gândire eronate ale pacientului, ajutându-l pe acesta să privească lucrurile altfel și să corecteze tendințele greșite pe care le are. Așadar, acest tip de terapie poate fi folosit cu succes în combaterea obezității.

Pentru rezultate cu adevărat impresionante, pacientul obez poate apela atât la un psiholog, cât și la un nutriționist. O echipa formată din acești doi specialiști va ajută pacientul să înțeleagă unde greșește, cum poate corectă, dar și ce alegeri alimentare sunt sănătoase pentru el. Respectând indicațiile acestor medici, pacientul va reuși să ajungă la o greutate sănătoasă, dar și să o mențină de-a lungul timpului, fără să fie necesar să mai țină diete la un anumit interval de timp.

Stilul de viață sănătos reprezintă calea cea mai sigură pentru un indice de masă corporală încadrat în limitele admise. Pacientul echilibrat din punct de vedere emoțional va fi echilibrat în toate aspectele vieții sale, eliminând excesele și concentrându-se asupra alegerilor sănătoase.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Psihologul face...fix nimic!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102