REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Români de pe nava RM Pioneer, arestată în Malaezia, aduşi acasă. Printre marinarii repatriaţi, fostul primar Cojocaru

Români de pe nava RM Pioneer, arestată în Malaezia, aduşi acasă. Printre marinarii repatriaţi, fostul primar Cojocaru

Replica API 26 noiembrie 2013 | 00:00 525

Onaca, solicitat să intervină

Onaca, solicitat să intervină

Trei marinari români, aflaţi la bordul navei "RM Pioneer", arestată în Malaezia, au fost repatriaţi încă din luna octombrie, în urma intervenţiilor lui Dorel Constantin Onaca. Printre aceştia se afla şi fostul primar al oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, care se afla la data eliberării de 8 luni la bordul navei şi nu îşi mai primise salariul de 2 luni, expirându-i, totodată, perioada contractuală. Alături de ofiţerul electrician Gheorghe Cojocaru, au mai fost repatriaţi ofiţerul 2 Claudiu Lucian Manole şi ofiţerul 3 Remus Doros.

Claudiu Lucian Manole s-a aflat în pericol de moarte pe timpul arestului navei în portul Prai, fiind internat de urgenţă la un spital local, unde i-a fost extirpată vezica biliară. După externare, a fost nevoit să se întoarcă pe navă, unde a mai rămas trei săptămâni, fără a putea beneficia de îngrijiri şi un regim postoperator adecvat. La rândul său, Remus Doros a suferit o criză de sciatică în timpul unei manevre, neputând beneficia de un examen medical de specialitate. În prezent, la bordul navei "RM Pioneer" se mai află cinci marinari români, printre care şi comandantul, precum şi alţi 15 navigatori filipinezi. Cargoul a fost arestat din cauza unui litigiu comercial dintre armatorul navei şi proprietarul mărfii transportate. Din acest motiv, echipajul rămas la bord nu şi-a mai primit salariile de la sfârşitul lunii august. Navigatorii români au ajuns la bordul "RM Pioneer", manageriată de compania grecească WEM Lines SA, prin intermediul firmelor de crewing Royal Intel Ltd, Bright Balkan Shipping Services şi Primera Maritime, toate din Constanţa. Dan Claudiu, Bogdan Tonu, Constantin Neicu, Sorin Dorin Dănileţ şi comandantul George Pârvu au fost asiguraţi, la plecare, de către agenţiile de crewing, că nava are toate actele în regulă şi că îşi vor primi la timp salariile. Ajunşi la faţa locului, marinarii români au constatat că "RM Pioneer" se afla în arest şi, mai mult, companiei WEM Lines îi expirase certificatul ITF, firmele de crewing din Constanţa omiţând cu bună ştiinţă să precizeze aceste lucruri. Culmea tupeului, oficialii agenţiilor îi acuză pe cei trei români aduşi acasă de Onaca de rea voinţă, spunând că au făcut scandal şi promiţându-le că vor avea mari probleme pe viitor dacă vor mai încerca să se angajeze. Contactat de "Replica", Gheorghe Cojocaru a declarat că a revenit acasă şi că şi-a primit şi banii pe voiaj. "Mi-a fost teamă (că nu va primi banii - n.r.)", a recunoscut Cojocaru. Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369