REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

România are 105 companii din Topul Fortune Global 500

România are 105 companii din Topul Fortune Global 500

Replica API 13 septembrie 2019 | 00:00 312

România are 105 companii în topul Fortune Global 500, în timp ce Polonia şi Cehia au 139, respectiv 111 de astfel de companii, potrivit comunicatului unei companii de consultanţă imobiliară.

Numărul companiilor Global 500 (un clasament al celor mai mari companii din lume în funcţie de cifra de afaceri, n.r.) prezente în ECE variază de la aproximativ 60 în Slovacia şi Bulgaria la 139 în Polonia, arată sursa citată.

"Deşi Polonia este cea mai mare economie, raportul dintre numărul companiilor prezente la nivel local care fac parte din Fortune Global 500 şi dimensiunea populaţiei este mult mai mare în Slovacia, Ungaria şi Cehia. Aceasta se corelează cu raportul foarte mare dintre exporturi şi PIB predominant în aceste trei ţări: 97% în Slovacia, 87% în Ungaria şi 79% Cehia. Ele sunt urmate de Bulgaria (65%), în timp ce România şi Polonia au raporturi mai mici (42%, respectiv 55%). Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru aceste ţări mai mari în cazul în care comerţul global va încetini, aşa cum pare să se întâmple momentan, însă toate ţările din regiune au raportul export-PIB semnificativ mai mare decât media globală (29%)", arată reprezentanţii Colliers International.

Numeroase companii din topul Fortune Global 500 prezente în cele 6 ţări ale Europei Centrale şi de Est (ECE) fac parte din sectoarele Auto, Industrial, Alimentar, Băuturi & Tutun, Telecomunicaţii & Media şi Transporturi.

România urmează trendurile din regiune, iar dintre cele mai performante companii din lume, sectorul Auto înregistrează prezenţa cea mai mare, cu 14 companii active la nivel local, fiind urmat îndeaproape de sectoarele Alimentar, Băuturi & Tutun şi Tehnologic (12 companii din fiecare categorie).

Pe de altă parte, marile companii financiare şi companiile din sectorul de Bunuri de larg consum & Retail sunt foarte slab reprezentate. Companiile din Energie sunt de asemenea relativ absente, cel mai probabil din motive structurale. În ceea ce priveşte ţara de origine a companiilor Fortune Global 500, China este mai slab reprezentată în întreaga regiune în termeni procentuali, iar la fel sunt Canada, Taiwan, Australia şi India. Principalele ţări europene sunt foarte vizibile, aşa cum sunt şi SUA şi Coreea de Sud în majoritatea statelor.

"Dezvoltarea cantitativă a pieţei imobiliare oricum venea ca urmare a creşterii economice antrenate de aderarea la Uniune, dar creşterea calitativă este strâns legată de sporirea activităţii în rândul celor mai mari şi performante companii din lume. Indiferent de ce se întâmplă pe termen scurt sau mediu, având în vedere temerile privind economia globală, pe termen mai lung ne putem aştepta să vedem randamente investiţionale pentru clădirile de birouri sau depozite sensibil mai scăzute graţie acestor chiriaşi de top, care vor ridica tot mai mult ştafeta în economia locală", a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor. Grupul are operaţiuni în 68 de ţări. În 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369