REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene cauzată de nivelul extrem de ridicat de birocratizare

România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene cauzată de nivelul extrem de ridicat de birocratizare

Replica API 22 iunie 2018 | 00:00 295

Guseth (Freedom House):

Guseth (Freedom House):

Cristina Guseth

România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene, iar aceasta se datorează unui nivel extrem de ridicat de birocratizare, ajungând ca până la 80% din efortul depus pentru implementarea unui proiect să fie alocat documentelor justificative, a declarat, joi, conform AGERPRES, Cristina Guseth, director Freedom House România.

"România are o absorbţie foarte redusă a fondurilor europene. Avem o absorbţie de 14% în perioada aceasta de programare. De ce avem probleme? Eu cred că noi avem un nivel extrem de ridicat de birocratizare. Acest nivel de birocratizare este şi expresia unei derobări de responsabilitate. Deci tu produci hârti pentru că nu îţi asumi responsabilităţi", susţine Cristina Guseth.

Directorul Freedom House România a afirmat că a lucrat cu fonduri publice din SUA şi de la Comisia Europeană, iar din experienţa avută nivelul de complexitate a ceea ce în engleză se numeşte paperwork, respectiv documente necesare raportării acelor fonduri, este mai scăzută în cazul celor din SUA.

"La americani, 30% faci ceea se cheamă elaborarea de documente justificative şi 70% te concentrezi ca proiectul tău să îşi atingă obiectivele. La Comisia Europeană este cam jumătate - jumătate. În România, din experienţa mea de scriere de proiecte şi din discuţiile cu oameni care au implementat, am ajuns la părerea că se consumă 80% din timp ca să produci documente justificative şi din cauza aceasta ajungi de multe ori să pierzi rezultatul", a precizat Cristina Guseth.

Directorul Freedom House România a mai spus că în viitor fondurile europene vor fi condiţionate de respectarea standardelor de stat de drept. Comisia Europeană lucrează deja la un proiect prin care defineşte criteriile care se cer îndeplinire pentru aceste standarde.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru REPLICA ... Si uite asa ajungeti de risul curcilor, prezentind specimene ca Guseth ...
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218