REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

România face parte din triunghiul țărilor care vor primi un buget mai mare de la UE: Vom avea 10% în plus pentru 2021-2027

România face parte din triunghiul țărilor care vor primi un buget mai mare de la UE: Vom avea 10% în plus pentru 2021-2027

Replica API 15 septembrie 2018 | 00:00 202

Politica de coeziune este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene (UE) portofoliul cu cea mai mare sumă alocată în viitorul buget, respectiv pentru perioada 2021-2027, iar România, Bulgaria şi Grecia au prevăzută o creştere de peste 10% faţă de fondurile actuale, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

"Este un moment în care şi guvernul, şi autorităţile locale trebuie să se pregătească în paralel şi cu proiecte pentru viitoarea perioadă de programare 2021-2027. Comisia (Europeană - n.r.) a făcut deja propunerea pentru viitorul buget, este în analiza Parlamentului European şi a Consiliului European, ca colegislatori - sper ca propunerea Comisiei să rămână aşa cum este acum, unde politica de coeziune are, pe ansamblu, 373 de miliarde de euro pentru această perioadă 2021-2027, pentru prima dată în istoria UE portofoliul cu cea mai mare sumă alocată. Iar România, alături de Bulgaria şi Grecia, au ca propunere, în propunerea Comisiei, o creştere de peste 10% faţă de fondurile pe care le avem acum şi sper că vom învăţa din lecţiile, din greşelile pe care fiecare stat, până la urmă, le-a făcut la începutul perioadei de programare şi vom valorifica la maximum aceşti bani", a afirmat oficialul Comisiei Europene, scrie agerpres.ro.

Aflată în vizită oficială în România, Corina Creţu a avut, începând de miercuri, o serie de întâlniri în Transilvania - la Sibiu, Petroşani, Cluj Napoca, Turda şi Alba Iulia, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale şi a vizitat proiecte cu finanţare europeană.

"Cred că a fost o vizită (..) utilă atât pentru mine, cât şi pentru autorităţile locale, pentru că este foarte important pentru mine să văd care sunt direct problemele cu care se confruntă autorităţile locale. Fac acest lucru în toate statele membre şi mă bucur că am reuşit să fac şi acest turneu. Concluzia mea este una singură, aceea că trebuie să profităm la maximum de şansele pe care ni le oferă apartenenţa la Uniunea Europeană, să cheltuim cât mai rapid banii europeni, să simplificăm procedurile, birocraţia. Sigur că facem acest lucru şi lucrăm cu autorităţile române pentru a depăşi întârzieri, întârzieri care vin şi din exterior, datorită unor factori externi, de pildă adoptarea târzie a legislaţiei privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020 a dus la întârzieri în toate statele membre, pe de altă parte întârzierile interne vin, din ceea ce am spus de atâtea ori, proceduri greoaie, birocraţie excesivă, uneori slaba capacitate administrativă", a susţinut comisarul european.

Corina Creţu a adăugat că şi-ar dori să se facă o reţea a schimburilor de bune practici, pentru că unele oraşe, ca Alba Iulia, de exemplu, au o experienţă mai mare faţă de altele în privinţa realizării proiectelor pe fonduri europene. "Avem această reţea la nivelul UE, unde cei 40.000 de lucrători pe fonduri europene pot să se deplaseze pe banii Comisiei Europene în orice stat membru care solicită ajutor pe un anumit domeniu sau altul, fie că e vorba de instrumente financiare, achiziţii publice, dar numai la solicitarea lor. Continuăm să lucrăm mână în mână cu autorităţile naţionale, locale, regionale pentru folosirea banilor pe care îi avem pe acest exerciţiu bugetar", a mai spus oficialul Comisiei Europene.

Săptămâna viitoare, luni şi marţi, Creţu va participa, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la reuniunile la nivel înalt din cadrul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Bucureşti.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cat fiul acestei bovine umane care se cheama Plumb conduce AMG uri si ministerul fondurilor EU cumva prin mama sa NU O SA PUNA MANA NIMENI pe bani decat AI LOR ! Animalele de la conducere nu vor sa lase pe nimeni de buna credinta sa acceseze aceste fonduri asa ca praf in ochii.Vor spaga sau vor implicarea firmelor in care ei sunt direct sau indirect implicati pentru a demara orice proiect in tara aia! Va rog sa i da ti mesajul asta lui Junker sau lui Timmermans hahah.Bani de la EU mai greu de acum pana nu lasati investitorii privati romani sa isi faca treaba si pana nu rezolvati justitia
1
0
inca 7 ani sa-mi umplu buzunaru !!! hahha...lakeilor
0
3
Tzara e furata cu atat mai mut Suntem colonie, bucurati va hastagisti
0
1
Ne-am scos! E mai ceva ca suta de lei oferita in plus de Ceausescu. Doar ca nu mai e atata garagatza si nu mai curge sange dupa AKMuri. Coana Europa, coana Europa....tu si cateii tai de cacat ...
0
1
Bun Furam mai mult
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102