REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

România, groapa de gunoi a Italiei: autorităţile verifică dacă Holcim şi Lafarge au tehnologie adecvată arderii deşeurilor

România, groapa de gunoi a Italiei: autorităţile verifică dacă Holcim şi Lafarge au tehnologie adecvată arderii deşeurilor

Replica API 3 aprilie 2013 | 00:00 444

Se încearcă prevenirea unui dezastru ecologic

Se încearcă prevenirea unui dezastru ecologic

Nava Volgo Balt 219 nu poate fi mişcată din dana neoperativă în care se află, la fel, nici încărcătura acesteia. În continuare se fac cerecetări cu privire la documentele de însoţire a mărfii, natura ei şi destinaţia, existând un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Amintim că nava a fost reţinută din data de 20 martie, în Portul Constanţa, având 2.700 tone de deşeuri la bord, importate din Italia. Firma importatoare, Ecovalor, a explicat faptul că deşeurile sunt nepericuloase şi că verificările au legătură cu "anumite menţiuni şi codificări din documentele de transport". Anchetatorii suspectează însă că documentele au fost modificate, aşa încât să nu existe probleme cu introducerea deşeurilor în România, respectiv folosirea lor pe post de combustibil.

Iată însă cum explica firma importatoare, Ecovalor, prezenţa tonelor de deşeuri: "Întârzierea implementării în România a sistemului integrat de management al deşeurilor şi cantităţile insuficiente, la nivel naţional, de deşeuri care să corespundă condiţiilor de acceptare spre co-procesare în fabricile de ciment (sortate şi/sau pre-tratate), conduc în prezent la necesitatea efectuării de importuri de deşeuri nepericuloase, în vederea utilizării eficiente a acestor capacităţi şi rentabilizării economice a investiţiilor efectuate. Menţionăm că aducerea deşeurilor sortate din Italia nu se face în detrimentul preluării de deşeuri menajere sortate din România, ci în completarea acestora, pentru a putea folosi în mod eficient capacităţile de valorificare existente". Facem precizarea că Ecovalor SRL din Bucureşti este controlată în totalitate de producătorul de ciment Holcim România. Dincolo de explicaţiile oficiale ale firmei Ecovalor, nu mai reprezintă chiar o noutate faptul că gunoaiele italienilor sunt folosite de cei mai mari producători de ciment din România drept combustibili, inclusiv fabrica Lafarge din Medgidia recurgând la astfel de "soluţii", după cum susţin surse judiciare, care au însă acum misiunea de a verifica dacă deşeurile aduse din Italia, dar nu numai, pot fi arse în combinatele din România, existând suspiciuni că nu avem tehnologia necesară. Pe de altă parte, atât Holcim, cât şi Lafarge au investit zeci de milioane de euro în staţii specializate în arderea deşeurilor, lucruri pe care le-au anunţat cu mare tam-tam în momentul realizării acestor investiţii. Problema este că nu orice fel de deşeu poate fi incinerat în condiţii de siguranţă. Ce garanţie avem că deşeurile de pe nava Volgo Balt ar putea fi incinerate la Lafarge Medgidia, de exemplu, fără să existe riscul producerii unui dezastru ecologic? Este o întrebare pe care şi-au pus-o şi procurorii, în data de 1 aprilie 2013 reprezentanţii Parchetului Constanţa deplasându-se la Lafarge Medgidia, pentru a se documenta dacă tehnologia existentă permite arderea deşeurilor importate din Italia şi în realitate, nu doar "pe hârtie". Verificările în acest sens vor avea loc la nivelul tuturor combinatelor de acest gen din România, nu doar la Lafarge. Toate aceste acţiuni au loc în colaborare cu Garda de Mediu, instituţie care preciza, referitor la deşeurile de pe nava aflată în Portul Constanţa: "În data de 21.03.2013, au fost prelevate probe de deşeu din deşeurile transportate de nava Volgo Balt 219, în vederea verificării încadrării acestora, potrivit documentelor emise. Odată ce acţiunea de control va fi finalizată, vom reveni cu noi informaţii", se arată într-un document al GNM.

Importatorul de deşeuri din Italia, amendă-record pentru autorizaţie expirată

În aşteptarea rezultatului, putem însă să punctăm următoarea problemă: cine verifică probele de deşeu? Un institut specializat în acest sens, dar care are strânse legături cu producătorii de ciment din România, prin urmare ne putem aştepta la un rezultat cât o victorie pentru marii afacerişti de genul Holcim sau Lafarge. Lăsăm momentan deoparte acest "detaliu", şi revenim la un comunicat oficial al Gărzii de Mediu, prin care ni se mai precizează că: "Referitor la transportul de deşeuri din Italia, efectuat cu nava Volgo Balt 219, în portul Constanţa, Garda Naţională de Mediu a desfăşurat următoarele acţiuni care au vizat SC Ecovalor SRL, destinatarul acestui transport: în data de 04.03.2013, la punctul de lucru al S.C. Ecovalor SRL din sat Techea, Judeţul Bihor, comisarii GNM au constatat faptul că titularul activităţii deţinea autorizaţia de mediu nr. 132/19.02.2008 valabilă până în data de 18.02.2013. Astfel, la data controlului, societatea îşi desfăşura activitatea având o autorizaţie expirată, motiv pentru care a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 60.000 lei. Totodată, comisarii GNM au dispus suspendarea activităţii agentului economic până la obţinerea actului de reglementare. Comisarii GNM au contactat Autoritatea Naţională a Vămilor - Constanţa, Ministerul Afacerilor Interne - Poliţia de Frontieră pentru a o atenţiona în eventualitatea efectuării unor transporturi de deşeuri, în baza Notificării IT012596, având ca destinatar societatea mai sus menţionată. În data de 18.03.2013, la punctul de lucru al S.C. Ecovalor SRL din comuna Valea Mare Pravăţ, platforma (Holcim) Judeţul Argeş, s-au constatat neconformităţi faţă de prevederile autorizaţiei de mediu nr.190/22.06.2010, valabilă până la data de 22.06.2020, motiv pentru care a fost aplicată o sancţiune contravenţională constând în amendă, în valoare de 100.000 lei. În acest context, s-a propus emiterea notificării către Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş în vederea suspendării autorizaţiei de mediu".

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218