REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

România în UE, 2016: Ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuieşte cel mai puţin pentru educaţie şi sănătate

România în UE, 2016: Ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuieşte cel mai puţin pentru educaţie şi sănătate

Replica API 10 iulie 2017 | 03:04 329

România este ţara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziţia de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul "România în Uniunea Europeană", realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în 2016, România a depăşit cu puţin Croaţia după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând la 59% din media UE.

Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, faţă de 17.100 euro în cazul Croaţiei şi 13.900 euro în cazul Bulgariei, ţările pe care depăşeşte.

Cu toate acestea, România rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieţii populaţiei.

Astfel, România era anul trecut ţara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6 / 1.000 născuţi-vii.

Următoarele ţări după România în acest clasament sunt Bulgaria (6,6) şi Malta (5,8).

De asemenea, România este şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate, cu 5,14% din PIB, şi pentru educaţie (2,99% din PIB), datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menţionat.

În privinţa cheltuielilor pentru sănătate, ţara aflată imediat peste România în coada clasamentului, Letonia, a alocat 5,49% din PIB pentru acest sector, în timp ce următoarea clasată, Estonia, are o alocare de 6,13% din PIB.

La cheltuielile pentru educaţia, penultima poziţie - imediat peste România - este ocupată de Republica Cehă, cu 3,84% din PIB, iar următoarea este Ungaria (3,98% din PIB), toate celelalte state membre alocând peste 4% din PIB, scrie news.ro.

La cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, România se situa în 2015 pe penultimul loc în UE, cu 0,49% din PIB, depăşind doar Cipru (0,46% din PIB). Media UE este de 2,03% din PIB, reprezentând cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare.

Raportul INS mai arată că România este al nouălea poluator din UE, cu emisii de 117,81 milioane tone echivalent CO2 de gaze cu efect de seră în 2015.

Cei mai mari poluatori europeni au fost în 2015, în ordine: Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Polonia, Spania, Olanda şi Cehia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ca sa faci statistici,trebuie ca intai sa colectezi niste date. Asta e cam greu,din varii motive obiective. Asadar,cifrele afisate sunt din pacate greu de crezut,viata aratand ca de fapt suntem intr-o situatie mult mai nasoala.
0
0
In urma cu 15 ani aveam o mortalitate infantile de peste 18 la mie. 7 la mie este nemultumitor in comparatie cu media occidentala. Dar spectaculos pentru coonditiile de la noi. Cresterea nivelului de trai si a nielului de educatie, daca va fi, va genera in urmatorul deceniu un indicator si mai bun.
0
0
ti s-a urcat muia la cap ! am auzit ca nu esti asa tare pe cat te lauzi . Deci esti la categoria usoara , 70 lei .
0
0
Bine ca facem biserici , bisericute , manastiri si catedrale ortodoxe pe banii prostilor ...
1
1
deocamdata acei 2% pentru aparare sunt in faza de hartie ca toate autostrazile tarii, despre ce vorbim. Legat de educatie, cu un analfabet ministru, cu o abramburica care a dat peste cap sistemul de invatamant, la ce sa ne asteptam, in schimb am aflat ca avem judetul Targoviste. vis a vis de problema in sanatate, aici lucrurile sunt extrem de grave si mai grave cu cat acest ministru al sanatatii minte de incheaga apele: exemplul vaccinurilor.Nu recunoaste nici epidemia de rujeola, ne mor copii in sapitale iar o alta personalitate mahalagioaica firea vrea sa dea pentru fiecare nou nascut, atent
1
1
Nu conteaza sanatate4a si educatia.Bine ca aloca 2% pentru aparare,nu ca ceilalti parteneri europeni!
1
0
Stiu cum se traieste in tarile civilizate,tari desi bogate oriunde in sistemul de sanatate ,fie cabinet de STAT sau PARTICULAR,SPITAL DE STAT SAU PRIVAT PESTE TOT DECONTEAZA CASA DE ASIGURARI DESI OAMENII CARE MUNCESC AU BANI SI ECONOMII.NOI ROMANII TRAIM IBTR-O TARA DEMOCRATA,,SCLAVI IM PROPRIA TARA,MUNCIM CU STUDII SUPERIOARE PE UN SALARIU MINIM PE ECONOMIE SI NE JUPOAIE TOTI, INCLUSIV SISTEMUL INTELES GRESIT AL SANATATII. AU RADARIT SPITALE PRIVATE PESTE NOAPTE CA MASINU DE FACUT BANI ,CU GANDUL SA JUPOAOAIE OAMENII.INVATATI SA VA RESPECTATI SI RESPECTATI SI ATUNCI TARA VA MERGE MAI BINE
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218