REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

România, la un pas de o criză a gazelor naturale

România, la un pas de o criză a gazelor naturale

Replica API 25 octombrie 2021 | 14:07 1396

Compania Transgaz cumpără în regim de urgență gaze naturale, la un preț foarte ridicat. Resursele sunt necesare pentru iarna care bate la ușă.

România este la un pas de-a fi lovită de o criză a gazelor naturale. Transgaz, a scos la licitație în SICAP (Registrul Electronic al Achizițiilor Publice) un contract sectorial care are o valoare de 477 – 600 de milioane lei pentru achiziția urgentă a 80-100 de milioane metri cubi (427.000 MWh) de gaze necesare la iarnă.

Iată ce se precizează în descrierea achiziției

„Compania spune că are nevoie de aceste cantități la dispoziție pentru că sunt semnale că vor exista distorsiuni ale fluxurilor de gaze în lunile din sezonul rece și că piața internă nu poate oferi cantitățile necesare.

Dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2021, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, există posibilitatea ca în perioada (decembrie – martie) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale.

În acest sens este necesară achiziția complementară a serviciilor de echilibrare, pentru asigurarea echilibrării fizice a SNT. Conform definiției din Regulamentul European nr 312/2014 „Serviciu de echilibrare” se definește ca un serviciu furnizat unui operator de sistem de transport prin intermediul unui contract în domeniul gazului, necesar pentru a acoperi fluctuațiile pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaz, care nu reprezintă un produs standardizat pe termen scurt.

„Considerăm necesară existența unui contract pentru servicii de echilibrare”

Considerăm necesară apelarea la serviciile de echilibrare, ca o alternativă la produsele standardizate pe termen scurt, pentru zilele în care aceste produse nu pot oferi un răspuns fiabil și eficient în gestionarea în condiții de siguranță a sistemului național de transport.

Mai precis, considerăm necesară existența unui contract pentru servicii de echilibrare care să poată oferi OTS flexibilitate pentru echilibrarea fizică a SNT, doar pentru situațiile în care nu sunt disponibile produse standardizate pe termen scurt și implicit nu este posibilă achiziționarea acestora pe piețele din România”, se specifică în document, conform economedia.ro, potrivit evz.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am avut un guvern condus de un catel lingau iar Nicoleta Ploscariu ai suge ca sa nu mai dea vina pe greaua mostenire fiind o idioata inculta !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614