REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

România nu are un Cod aerian, în timp ce terorismul ia amploare pe plan mondial

România nu are un Cod aerian, în timp ce terorismul ia amploare pe plan mondial

Replica API 17 mai 2017 | 00:00 233

Director Forțele Aeriene:

Director Forțele Aeriene:

România nu are încă un Cod aerian care să armonizeze reglementările din segmentul civil cu cele din aviația militară, în noul context mondial în care fenomenul terorismului a luat amploare, iar Uniunea Europeană dorește un spațiu aerian comun, a declarat, marți, Gabriel Răducanu, directorul Statului Major al Forțelor Aeriene Române, în cadrul conferinței PRIA Aviation.

"Încercăm de doi ani și jumătate să facem un nou cod aerian, dar de fiecare dată cuvântul specialistului a fost pe locul doi, înaintea deciziei politice. Îmi doresc din tot sufletul ca în acest an, poate pe o nouă structură legislativă, să punem bazele acestui document-cadru, mai ales că la nivelul Uniunii Europene inițiatorul este tot un român, Jean Marinescu (europarlamentar — n.r.)", a spus Răducanu.

El a precizat că acest Cod aerian este vital pentru sector, fiind de fapt legislația-cadru din domeniul aeronautic.

"Cum este Constituția pentru țară, așa este și Codul aerian pentru sectorul nostru. Reglementează tot ceea ce înseamnă relaționarea operatorului, fie el aerian, fie civil. În acest moment avem un Cod aerian civil, prin urmare reglementările sunt numai în sectorul civil. Uniunea Europeană prevede că în acest moment trebuie să vorbim de un spațiu aerian comun, trebuie să avem un limbaj comun, să avem reglementări comune. Dacă nu îl implementăm acum, riscăm să nu mai ținem pasul cu reglementările europene", a explicat Răducanu.

Potrivit acestuia, timp de doi ani și jumătate, acest Cod aerian a avut numai începuturi, dar nu a fost finalizat.

"Acum se lucrează pe trei forme, sperăm ca în maximum o lună — două să se ajungă la forma dorită. Fără el este foarte greu să reglementezi ceva, tot ce înseamnă hotărâri de guvern responsabilitatea ministerului, a autorității civile", a arătat reprezentantul Statului Major al Forțelor Aeriene.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614