REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

România PĂGUBITĂ. Firma din Constanţa care exportă lignit în Serbia, anchetată de DIICOT

România PĂGUBITĂ. Firma din Constanţa care exportă lignit în Serbia, anchetată de DIICOT

Replica API 15 mai 2015 | 23:38 1041

Capul afacerii este un fost şef AVAS, specialist în tunuri date statului

Capul afacerii este un fost şef AVAS, specialist în tunuri date statului

Ioan Lucian Mureşan şi Rita Mureşan, sura foto: evz.ro

Firma din Constanţa care exportă în pagubă pentru România lignit în Serbia va fi anchetată de DIICOT, după ce Ministerul Energiei a sesizat anchetatorii asupra contractului încheiat la sfârşitul anuului trecut de Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Este vorba despre BVA Coal SRL, o firmă cu sediul într-un apartament de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, având ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata specializat al altor produse şi ca asociaţi în proporţii egale pe Mălin George Ilie şi Ilknur Asan. Firma a fost înfiinţată pe 22 octombrie 2014, cu doar două luni înainte de a primi, pe 12 decembrie 2014, contractul de la CE Oltenia prin care urma să intermedieze exportul a 1,2 milioane tone de lignit Serbiei, la un preţ însă de trei ori mai mic decât dacă societatea de stat ar fi livrat direct cărbunele către ţara vecină. Afacerea a fost semnată, din partea firmei constănţene BVA Coal, de către Ioan Lucian Mureşan, de 56 de ani, fost preşedinte AVAS şi soţ al creatoarei de modă Rita Mureşan.

CE Oltenia a anunţat ieri că, potrivit unei informări primite de la BVA Coal SRL, contractul de livrare cărbune către Serbia a fost sistat pentru o perioadă, din cauza părţii sârbe, care are probleme din cauza cheltuielilor de transport mai mari decât estimase iniţial. Compania de stat olteană susţine că livrarea va fi reluată în cursul lunii mai, până în prezent fiind exportate în Serbia circa 400.000 de tone de lignit, pentru care a înregistrat un profit de 500.000 de euro, plăţile făcându-se în avans. În aprilie, directorul general CE Oltenia recunoştea paguba pentru România, plângându-se că firma din Constanţa nu a plătit banii datoraţi până de Paşte, aşa cum fusese stabilit, motiv pentru care societatea de stat a trecut la penalizarea BVA Coal SRL. Ancheta DIICOT asupra firmei din Constanţa va scoate la iveală elemente prezentate în premieră de săptămânalul „Atitudinea” încă din luna februarie a acestui an. Astfel, Mălin George Ilie şi Ilknur Asan sunt doar „săgeţi” ale afaceristului Ioan Lucian Mureşan, un expert în tunuri de zeci de milioane de euro date statului.

Unul din patronii din acte al BVA Coal SRL a făcut parte din gruparea Băhăian

Românul de origine turcă este chiar „săgeată” de profesie, Ilknur Asan fiind folosit, cu ani în urmă, de celebrul asasin în serie Sergiu Băhăian. Fostul soţ al creatoarei de modă Rita Mureşan s-a specializat în raderea de pe suprafaţa pământului, la propriu, a unor giganţi industriali deţinuţi de stat, pe care îi cumpără în condiţii bizare, de regulă, prin firme din Constanţa, pentru a-i vinde apoi la fier vechi cu profituri de zeci de milioane de euro. Presa a scris ani la rândul despre cum au dispărut fostele combinate Solventul din Timişoara, Siderca din Călăraşi, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de laValea Călugărească şi Combinatul de la Brazi, toate falimentate cu intenţie pentru a ajunge în posesia lui Mureşan, care le-a vândut apoi la fier vechi. Profiturile au colosale: fierul vechi de la Solventul era evaluat la 15 milioane de euro, în timp ce la Siderca depăşea 50 de milioane de euro, pentru a ne referi doar la episoadele recente, combinatele de la Brazi şi Valea Călugărească fiind lichidate într-o perioadă în care astfel de informaţii nu circulau la fel de liber, dar cu siguranţă că au adus şi ele alte câteva milioane bune. Acum, Ioan Lucian Mureşan, clujeanul din Gherla de 56 de ani stabilit în Bucureşti, pare a fi pus ochii pe alt colos de stat, Complexul Energetic Oltenia, cu circa 20.000 de angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218