REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

România s-a împrumutat pentru prima dată la dobânzi negative

România s-a împrumutat pentru prima dată la dobânzi negative

Replica API 28 februarie 2020 | 00:00 394

România s-a împrumutat joi, pentru prima oară în istorie, la dobânzi negative, a anunţat joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, joi, 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de - 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.

"Azi avem o veste bună, o veste istorică pentru România. Azi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, aşa cum fac alte ţări dezvoltate, ceea ce arată foarte clar un semn din partea investitorilor că tot ce am făcut până acum este apreciat şi ceea ce am spus că vom face în continuare este apreciat. Investitorii au încredere în România", a subliniat Cîţu, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat că prin dobânzi negative povara împrumuturilor nu mai este "aruncată" pe generaţiile viitoare, iar România dă înapoi mai puţini bani decât a luat.

"România se împrumută la dobânzi negative în euro. Este o performanţă istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generaţiile viitoare, le dăm înapoi mai puţini bani. Acest lucru îl făceau ţări cu rating mai mare decât România. Noi am reuşit, cu guvern interimar, cu situaţia din România, am reuşit să ne împrumutăm la dobânzi negative, ceea ce este o performanţă istorică", a explicat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Finanţele au luat 150 de milioane de euro la -0,11%

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
numai la noi creste euro si dolarul!!!
0
0
cat nutret pentru prosti ,bai se lauda un prost, nu mai luati de buna ce minte PNL ul V-ati uitat cat au cazut bursele nu vi se pare normal ca cei care au bani sa cumpere titluri de stat care sunt sigure chiar daca nu cer dobanda ?Pe piata libera daca ar face plasamente ar fi dezastru. Daca sunt asa multi bani pe piata la dobanzi negative sa imprumute Romania pana achitam toata datoria externa si ceva in plus pentru autostrazi, spitale,scoli ca doar platim mai putin decat suma datorata . De ce nu a luat de ordinul miliardelor? Credeti ca bancherii mor de dragul lui Catu si al Romaniei ?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614