REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

România se pregăteşte de luptă. Exerciţii NATO cu mii de militari, la Kogălniceanu

România se pregăteşte de luptă. Exerciţii NATO cu mii de militari, la Kogălniceanu

Replica API 17 aprilie 2015 | 10:26 169

Wind Spring 15. Ministrul Duşa: Anul acesta sunt programate 340 de acţiuni

Wind Spring 15. Ministrul Duşa: Anul acesta sunt programate 340 de acţiuni

Sursa foto: Lloyd Villanueva 2

Exerciţii militare de amploare au loc în aceste zile în ţara noastră. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a precizat că în acest an sunt programate 340 de exerciţii militare ale militarilor români cu partenerii NATO şi UE, mult mai multe decât cele desfăşurate anii trecuţi. „Anul acesta avem resurse şi am planificat peste 340 de exerciţii militare, parte din ele cu partenerii NATO şi UE, altele organizate de unităţile noastre militare.

Militarii români participă şi la exerciţii din Europa – în prezent o parte din ei sunt în Germania, alţii în Bulgaria, sunt şi alte misiuni planificate pentru viitor. Sunt foarte importante pentru a realizarea de cereri comune, pentru a realiza interoperabilitatea cu NATO şi alte state, iar o armată bine instruită se realizează prin exerciţii de pregătire, iar printre aceste exerciţii sunt şi cele de alarmare, când testezi în timpii planificaţi şi capacitatea de reacţie a unităţilor noastre”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

Peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii vor participa la exerciţiul multinaţional Wind Spring 15, ce se va desfăşura, în perioada 16-30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu (CAAMK), din judeţul Constanţa.

Exerciţiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. Ceremoniile de deschidere ale Wind Spring 15 vor avea loc vineri, 17 aprilie, de la ora 10.00, la CAAMK. La exerciţiu participă militari şi tehnică de luptă din unităţi de infanterie mecanizată, tancuri, artilerie antiaeriană, sprijin logistic, subunităţi de vânători de munte, aeronave de tip IAR-330 SOCAT şi IAR-99 ŞOIM din Forţele Aeriene, precum şi elemente de război radio-electronic şi echipe de relaţionare civili-militari (CIMIC). În cadrul Wind Spring 15 sunt planificate exerciţii de comandament, trageri de luptă, rezolvarea unor situaţii tactice complexe. Pregătirea activităţilor implică şi dislocarea în facilitaţile de instruire din România a detaşamentelor din ţările aliate şi partenere, acţiune demarată la jumătatea lunii martie.

Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun care se desfăşoară atât în ţară cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei „Atlantic Resolve”, pentru demonstrarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, în special în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO. Mai multe detalii: www.replicaonline.ro

Exercițiu de alertare în garnizoanele Buzău, Focșani, Galați și Brăila

Premergător exerciţiului militar care a început joi în Poligonul Smârdan, a fost un exerciţiu de alarmare a trupelor româneşti, desfăşurat de marţi seara până miercuri seara, în care s-a testat capacitatea de reacţie a militarilor. În total, circa 3.000 de militari români din comandamentul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău şi din structurile subordonate din garnizoanele Focşani, Galaţi şi Brăila au participat la exerciţiul de verificare a gradului de pregătire şi executare a comenzii şi controlului pentru deplasarea forţelor din garnizoanele de dislocare la pace în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, precum şi de evaluare a activităţilor de instruire ale acestor structuri, prevăzute a se desfăşura în cadrul exerciţiului Wind Spring 15.

Convorbiri româno-germane la sediul M.Ap.N. Dușa s-a întâlnit cu șeful Statului Major al Armatei Germaniei

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, l-a primit joi, 16 aprilie, la sediul M.Ap.N., pe şeful Statului Major al Armatei Germaniei, generalul Volker Wieker, aflat în vizită în România la invitaţia şefului Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Pe timpul discuţiilor, ministrul Duşa şi generalul Wieker au abordat subiecte legate de evoluţia situaţiei de securitate din zona extinsă a Mării Negre şi de implementare a măsurilor de asigurare în context bilateral, dar şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Referindu-se la cele două structuri de comandă ale NATO ce vor funcţiona pe teritoriul României, ministrul Apărării Naţionale a spus: “Am creat cadrul juridic necesar constituirii unităţii de integrare a forţelor Alianţei (NFIU) şi a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE) în Bucureşti, în spaţiile unor comandamente existente, care asigură condiţiile impuse de NATO”.

Alte teme discutate au fost legate de dezvoltarea capabilităţilor Alianţei Nord-Atlantice şi pregătirea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene în formatul miniştrilor apărării, din luna mai, şi a Consiliului European dedicat securităţii şi apărării, ce va avea loc în luna iunie.

“Procesul de implementare a conceptului Naţiunilor Cadru, lansat de ţara dumneavoastră, înregistrează progrese importante. Numărul mare de participanţi dintre aliaţi dovedeşte viabilitatea acestei iniţiative”, a spus ministrul Duşa. Pe timpul întâlnirii cu şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă a prezentat omologului său german priorităţile Armatei României pentru perioada următoare, angajamentul militarilor români în misiunea “Resolute Support” din Afganistan, stadiul implementării sarcinilor rezultate din Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale în termenele agreate. Cei doi lideri militari au discutat, de asemenea, despre intensificarea colaborării bilaterale, inclusiv prin identificarea unor noi domenii de cooperare.

Militari români se antrenează în Bulgaria și Letonia

Militarii Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” desfășoară exercițiul multinațional Platinum Lion 15.2, la Baza de Instrucție de la Novo Selo, din Bulgaria. Aplicația programată pentru intervalul 6 – 17 aprilie a.c. include reacțiile la contact, formații de deplasare, manevra sprijinită prin foc, asaltul asupra unui obiectiv prin folosirea grenadelor de mână și acțiunile echipei antiblindate la reperarea vehiculelor inamice.

Miercuri, 8 aprilie, militarii români au participat la ședințe de instruire, conduse de pușcașii marini, însușind tacticile și procedurile utilizate de cei din urmă. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, pușcașii marini au folosit expunerea, demonstrația și antrenamentul pentru transmiterea cunoștințelor și însușirea deprinderilor. Instrucția a fost una interactivă, militarii noștri participând activ la conversație, folosindu-se de experiența dobândită în urma participării la misiuni în teatrele de operații. Platinum Lion 15.2 face parte din proiectul multinaţional „Black Sea Rotational Force” (BSRF- 15), este dezvoltat sub îndrumarea Corpului Puşcaşilor Marini al Statelor Unite ale Americii din Europa şi are ca scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi contra-insurgenţă.

BSRF-15 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa (MARFOREUR) şi se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi regiunea Caucazului, iar Platinum Lion 15.02 a fost planificat anul trecut şi este inclus în Planul cu principalele activităţi ale Statului Major General. În perioada 12-23 ianuarie a.c. un detaşament de militari din Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Soverth” a participat alături de militari din Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia şi Statele Unite ale Americii la exerciţiul Platinum Lion 15.1, desfășurat tot la Novo Selo.

5.000 de militari, în Letonia, Germania și România

Saber Junction 15 (1 – 30 aprilie a.c.) este operațiunea care reunește peste 4.700 de militari din mai multe țări membre sau partenere ale NATO. Albania, Armenia, Belgia, Bosnia, Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, România, Suedia, Turcia și SUA sunt cele 17 state care „pun umărul” la Saber Junction, misiune care presupune construcții ofensive, operațiuni de apărare, precum și de stabilitate și promovare a interoperabilității.

Prima fază a Saber Junction 15 a inclus un exercițiu de pregătire de implementare și operațiuni aeriene în România, la poligonul Smârdan. Exercițiul s-a mutat ulterior la zona de formare Hohenfels, Germania. 150 de militari români participă la exercițiu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218