REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

România şi Republica Moldova încheie un protocol de colaborare în domeniul educaţiei financiare

România şi Republica Moldova încheie un protocol de colaborare în domeniul educaţiei financiare

Replica API 5 iulie 2018 | 00:00 443

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) din Republica Moldova au încheiat un protocol de colaborare în domeniul educaţiei financiare, a anunţat, marţi, ASF, citată de Agerpres.

Obiectivele protocolului vizează, în principal, crearea unui cadru instituţional comun care să asigure îmbunătăţirea gradului de educaţie financiară a reprezentanţilor pieţelor financiare şi a consumatorilor de servicii financiare non-bancare din Republica Moldova. Astfel, se asigură şi o protecţie adecvată a drepturilor şi intereselor acestora din urmă.

"Vom împărtăşi experienţa noastră în materie de educaţie financiară şi partenerilor din Republica Moldova. Într-o piaţă financiară globală, este foarte important să avem consumatori bine informaţi şi educaţi. Numai aşa putem implementa cu succes strategiile de dezvoltare pentru pieţele financiare non-bancare", a declarat preşedintele ASF, Leonardo Badea.

Potrivit unui comunicat al ASF, programele de educaţie financiară se vor desfăşura pe mai multe paliere: la nivelul sistemului de învăţământ (primar, gimnazial, liceal şi universitar) prin desfăşurarea unor programe şi proiecte adaptate fiecărui ciclu în parte, la nivel general prin realizarea unor materiale informative (DVD-uri, pliante, broşuri) care vor fi distribuite participanţilor la activităţile educaţionale, precum şi prin dezvoltarea unei platforme informatice care va conţine date despre evenimentele şi programele de educaţie financiară adresate populaţiei.

"Această iniţiativă are ca principal scop formarea unei culturi financiare a consumatorilor care să contribuie la o mai bună înţelegere a conceptelor şi a mecanismelor financiare. Educaţia timpurie este foarte importantă în acest domeniu, de aceea ne vom concentra activităţile asupra sistemului de învăţământ", a precizat prim-vicepreşedintele ASF, Ovidiu Wlassopol.

Totodată, protocolul de colaborare presupune şi realizarea unui studiu cu privire la nivelul educaţiei financiare din Republica Moldova, precum şi punerea în aplicare a unor proiecte de îmbunătăţire a Strategiei Naţionale de Educaţie Financiară.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/ 2012 aprobată prin Legea 113/ 2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367