rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu doi studenţi veniţi la Universitatea Andrei Şaguna prin programul Erasmus

România, văzută prin ochii unor tineri portughezi: Când cauţi Constanţa pe Google, găseşti Cazinoul, iar când vii aici... e trist

Andre Martins şi Mafalda Franco

Într-un interviu acordat cotidianului „Replica”, doi studenţi din Portugalia veniţi la Universitatea Andrei Şaguna vorbesc despre experienţa lor în România, în Constanţa şi nu numai. Este interesant de luat în calcul modul în care străinii, turiştii şi toţi ceilalţi vorbesc despre ţara noastră. Ar fi bine ca noi, în calitate de cetăţeni ai acestei naţiuni, să ne vedem ţara prin ochii lor. Pentru că nu toţi ne hulesc, nu toţi ne vorbesc de rău, şi poate cel mai important, nu toţi îşi pun în bagajul de cală prejudecăţile.

Există persoane deschise la minte care sunt dispuse să cunoască această ţară şi locuitorii ei în profunzime. Iar după ce au făcut-o, după ce au întâlnit toate locurile paradisiace de la noi, merg înapoi în ţara lor pentru a risipi această faimă de încuiaţi şi cerşetori pe care o avem. Cu o menţiune: cei doi studenţi au venit la Constanţa cu o imagine: Cazinoul. „Când cauţi Constanţa pe Google, primul lucru pe care îl vezi este Cazinoul, iar când vii aici... e trist”, au spus ei.

Reporter: De ce v-aţi înscris în programul Erasmus?

Andre Martins: Avem mulţi prieteni care au plecat prin programul Erasmus în alte ţări dar majoritatea au venit în alte oraşe din România. Au vorbit despre această ţară, au vorbit despre experienţa lor şi am decis că va fi foarte bine pentru noi să ne alăturăm programului şi a fost uimitor. Totul este super pentru că experienţa este atât de folositoare şi învăţăm foarte multe lucruri. Nu doar la cursuri, dar experienţa de viaţă pe care o câştigăm mi se pare cea mai importantă.

Mafalda Franco: Şi astfel am înţeles că ne putem îmbunătăţi nivelul limbii engleze, putem întâlni mulţi oameni, putem învăţa alte lucruri şi putem vedea că lumea nu e doar ce vezi în fereastra ta şi atât.

Rep.: Plănuiţi să plecaţi din nou la anul prin programul Erasmus?

M.F.: Ne gândim să rămânem în programul Erasmus şi semestrul viitor.

A.M.: Noi am aplicat doar pentru un semestru şi vrem să rămânem şi pentru următorul.

Rep.: Vreţi să rămâneţi aici?

A.M.: Încă nu ştim pentru că nu am aplicat pentru un an întreg, aşa că e cam complicat.

M.F.: Dar am vrea să rămânem în România. Poate nu în Constanţa, pentru că vrem să vedem şi alte părţi ale ţării şi am vrea să mergem în alt oraş.

A.M.: Noi am călătorit deja şi am văzut şi alte oraşe şi vrem să vizităm mai multe locuri.

Rep.: Unde anume aţi fost până acum?

M.F.: Am fost în Timişoara, Braşov, o parte a Transilvaniei şi Sinaia.

A.M.: Şi bineînţeles că am fost şi în Bucureşti. Iubim Bucureştiul.

M.F.: În Portugalia nu am călătorit aşa mult cum am călătorit aici.

A.M.: Şi asta ni s-a părut aşa grozav la programul Erasmus. Avem oportunitatea să vizităm alte ţări şi alte oraşe. Nu facem asta în Portugalia.

M.F.: Şi alăturându-te programului îţi dai seama că e important să călătoreşti.

Rep.: Ce preparat tradiţional românesc aţi consumat până acum?

M.F. : Am mâncat sarmale. Aromele aici sunt diferite. Nu suntem obişnuiţi cu aceste mâncăruri, dar ne place să încercăm. Articol complet: www.replicaonline.ro

Rep.: Și v-au plăcut?

A.M.: Mai mult sau mai puțin. Pentru că gusturile și aromele sunt complet diferite de cele din cealaltă parte a Europei. Este un fel de amestec cu niște mâncăruri turcești.

Rep.: Ce vă place cel mai mult la România?

M.F.: Când am venit aveam așteptări mici. Mă așteptam la ceva cu totul diferit.

A.M.: Lumea crede că este o țară în care nu sunt clădiri mari sau ceva de genul. Și noi ne-am așteptat ca acest oraș să fie într-o formă mai proastă decât este. Desigur că sunt câteva clădiri care sunt puțin dezordonate dar am fost cu adevărat surprinși. Pentru că nu ne-am așteptat să vedem un oraș atât de dezvoltat. Când ne vom întoarce în Portugalia vom transmite ideea că nu este așa cum și-au închipuit mulți. Aveți de exemplu cinema 4D, iar în Portugalia nu poți găsi așa ceva.

M.F.: Ce m-a impresionat cel mai mult au fost oamenii. Pentru că peste tot auzi că românii sunt țigani, că sunt oameni răi. Și când am venit aici am văzut mai mulți oameni buni decât răi. Pentru că și în Portugalia avem țigani. Nu am fost niciodată jefuiți, nu am avut nici o problemă. Fiecare persoană pe care am întâlnit-o e foarte amabilă cu noi. Am fost la un supermarket și fata de la casă a încercat să caute pe internet traducerea cuvântului „napkin” când am întrebat-o unde sunt șervețelele.

„Şofatul aici e o dezordine totală”

Rep.: Ce ați schimba la această țară?

A.M.: Șofatul aici e o dezordine totală. Și mașinile care sunt parcate pe trotuar. Dacă faci asta în Portugalia, când ieși din mașină vezi din urmă că ți-a fost ridicată. Că tot vorbim despre asta, zilele trecute am fost martorii unui accident. Eu și Mafalda traversam strada aici lângă universitate, și în spatele nostru s-a întâmplat un accident. Oamenii de aici nu conduc într-un mod sigur. Asta ar fi ceva ce am schimba.

M.F.: Cred că cel mai important lucru care trebuie schimbat este mentalitatea oamenilor. Dacă schimbi asta, vei schimba totul. Și nu e doar despre condus. Este despre religie, despre ideea de a accepta persoane diferite. Cred că oamenii de aici consideră că au deja o reputație proastă în afara țării.

A.M.: Se comportă așa cum cred că sunt văzuți de ceilalți. Portugalia de acum de exemplu e complet diferită de acum 10 ani. Am început să introducem niște legi, precum aceea a avortului și până și cei în vârstă au început să fie mai deschiși la minte. La fel, fetele au început să-și radă părul. Dacă fiecare femeie din Portugalia ar face asta, în timp va deveni ceva normal. Și cred că asta ar trebui să se întâmple și aici. Oamenii ar trebui forțați să se obișnuiască cu o idee. Dacă e interzis să conduci fără centură de siguranță, le dai amendă oamenilor și se vor obișnui cu ideea.

M.F.: Cred că asta trebuie să înceapă de la Guvern. În Portugalia regulile se iau în serios și forțează oamenii într-un fel sau altul să le placă sau măcar să accepte lucrurile așa cum sunt. De exemplu, mama mea nu era de acord cu căsătoriile de același sex. Acum Guvernul ne forțează cumva să acceptăm asta. Pentru că oamenii nu își schimbă ideile pur și simplu.

A.M.: Cred că va lua ceva timp dar oamenii vor ajunge acolo. Întotdeauna ajung. Am văzut lucruri în istorie și învățăm din greșeli. Peste tot există oameni care cunosc doar mica lor lume și atât.

M.F.: Este normal. Pentru că, de exemplu, bunica mea a crescut cu ideea că homosexualitatea nu e ceva normal.

A.M.: Am văzut cum se comportă lumea aici și am învățat să acceptăm, călătorind, ceea ce alți nu acceptă. Este unul din cele mai bune lucruri la programul Erasmus. Avem ocazia să vedem cum gândesc alte persoane.

Rep.: Cum ați descrie românii din ceea ce ați văzut? Ați spus că v-au tratat bine până acum.

A.M.: Din ceea ce am văzut, în special în Constanța, oamenii sunt foarte drăguți. Noi nu am avut nici un fel de probleme. Cred că sunt de ajutor și prietenoși. Chiar și aici, la Șaguna, oamenii ne-au văzut de 2-3 ori și deja ne salută. E un sentiment cald.

M.F.: Simțim că suntem bineveniți, că oamenilor le place să ne aibă aici.

A.M.: Noi am venit aici datorită prietenilor noștri care ne-au spus că țara asta e mult mai frumoasă decât se crede, și că oamenii sunt mai buni decât se spune. Și aveau dreptate.

M.F.: E mai ieftin să locuiești în România decât în altă parte a Europei.

A.M.: Stațiunea Mamaia e o zonă turistică foarte frumoasă. Și Centrul Vechi e superb. Oamenii din Europa nu se gândesc să vină în vacanță în România. Și ar trebui să vă promovați țara mai mult pentru că aveți locuri așa de frumoase!

M.F.: Aș vrea ca oamenii din Portugalia să știe că aveți aceste locuri. Știu de exemplu că dau foarte mulți bani pentru a merge în Nordul Africii , unde totul este foarte scump. Și aici serviciile sunt de foarte bună calitate.

A.M.: Iar peisajele sunt uimitoare. Când am fost în Sinaia mă uitam și spuneam : „Doamne, uită-te la asta!”. A fost uimitor. Sunt peisaje atât de frumoase! Înainte să vin aici nu m-aș fi gândit niciodată să îmi petrec vacanțele în România. Iar acum mă gândesc că aș vrea să mă întorc peste 5 ani și să pot spune că am fost aici și înainte.

Rep.: Ce părere aveți despre cursurile pe care le predau profesorii români?

M.F.: În Portugalia, avem pentru ora de jurnalism tv, un studio înăuntru. Avem și redacție înăuntru și este puțin diferit. E greu pentru că nu mulți din profesorii de aici vorbesc foarte bine engleza. Dar știm că deși nu știu să vorbească, restul profesorilor încearcă să ne ajute și ne răspund la email-uri, și organizează cursuri special pentru noi.

A.M.: Pentru mine a fost cel mai greu să învăț câteva cuvinte în română. Pentru că e greu să găsești persoane mai în vârstă care să vorbească în engleză. Chiar și petrecerea aceea portugheză pe care am organizat-o a fost foarte frumoasă pentru că ne-am simțit bineveniți. Au fost atâția oameni care ne-au ajutat!

M.F.: Și cred că putem avea încredere în ei. Pentru că noi suntem singuri aici. Dacă ești la tine în țară și ți se întâmplă ceva rău, poți să-ți suni familia. Dar noi, aici, ne avem doar pe noi și în universitate simțim că putem avea încredere în oamenii de aici.

Rep.: Sunteți tineri, vreți să vă distrați. Ați vizitat vreunul din cluburile noastre?

A.M.: O, Doamne, da! Ce este diferit la viața de noapte de aici este ora. Pentru că, în Portugalia, când o petrecere începe aici la 10, acolo abia faci o baie la ora aia.

Rep.: Ce credeți despre produsele din supermarket-uri? Nu știu dacă ați observat dar nu avem multe produse românești.

M.F.: Asta a fost cel mai greu la început pentru că nu știam nici o denumire a produselor.

A.M.: Acum e mult mai ușor pentru că ne-am obișnuit cu moneda. Acum nu mai gândim în euro, gândim numai în lei. Dacă schimbăm moneda, vedem că în Portugalia nu cumpărăm atât de multe lucruri câte cumpărăm aici cu aceiași bani.

M.F.: Ciudat e că nu găsești prea multe produse românești.

A.M.: România are nevoie de multă publicitate. Publicitate bună.

M.F.: Cred că românilor ar trebui să le placă mai mult țara lor. Pentru că au motive și ar trebui să aprecieze mai mult produsele și tradițiile de aici.

A.M.: Unul din lucrurile care nu mi-au plăcut a fost că în centru sunt clădiri mari și frumoase, și imediat lângă ele sunt niște ruine ale unor clădiri. Și vezi o clădire foarte mare care e complet distrusă. Și e foarte trist pentru că țara e foarte frumoasă. Și e păcat și de Cazino că arată așa pentru că are o arhitectură unică și foarte frumoasă. Și nu poți vizita un asemenea simbol al Constanței și e un mare păcat că e distrus. Ar trebui renovat și deschis publicului.

A.M.: Când cauți pe Google Constanța, primul lucru pe care îl vezi este Cazinoul şi vii aici și e trist.

Așadar, iată că se poate. Dacă alții își păstrează optimismul când se gândesc la România, noi de ce nu am face-o? Și nu sunt vecinu’ Costică, Mitică de la magazinul din colț, primarul cutare sau tanti Maria care îți dă sfaturi culinare. Sunt oameni veniți aici de departe doar pentru a vizita și a admira aceste meleaguri. Pentru că, așa cum au spus-o și ei, avem o țară foarte frumoasă dar nu știm să o promovăm. Este mare păcat că trebuie să vină câțiva studenți străini să ne spună acest lucru.

Geanina DRĂGOI

marţi, 8 decembrie 2015144
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
11 apr 16:50ReplicaCluburile vor fi închise pe litoral de 1 Mai

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că turiștii se pot caza pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, însă...790

11 apr 13:21ReplicaINCIDENȚA, în CONTINUĂ SCĂDERE la CONSTANȚA2179
11 apr 11:21ReplicaMAȘINĂ SPARTĂ de HOȚI, în TOMIS 32308
11 apr 00:00ReplicaRECIDIVISTUL care a spart magazinul Carrefour, CONDAMNAT

Ismail Ferdin a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de tentativă la furt calificat după ce a pătruns prin...1572

11 apr 00:00ReplicaO femeie a cerut ORDIN de PROTECŢIE după ce fostul SOȚ a amenințat-o că o OMOARĂ ”ca la ONEȘTI”1464
11 apr 00:11ReplicaCodrin Ștefănescu, ATAC la adresa GUVERNANȚILOR: CUM dormiți NOAPTEA?1331
11 apr 00:00ReplicaPrețurile pentru serviciile FUNERARE ale morților de COVID-19 ar putea EXPLODA!

Guvernul va modifica regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19, astfel că o persoană...1518

11 apr 11:38ReplicaHAOS în PARCĂRILE marilor MAGAZINE din Constanța2054
11 apr 22:54ReplicaLocuitorii de pe strada FLĂMÂNDA TÂNJESC după TROTUARE decente1019
11 apr 11:44ReplicaA GONIT cu 182 de kilometri pe oră pentru a scapa de POLIȚIE

Un bărbat de 40 de ani a fost rănit, sâmbătă după-amiază, pe o șosea din județul Dâmbovița, după ce mașina...1420

11 apr 00:01ReplicaO FEMEIE s-a ARUNCAT de pe ACOPERIȘUL UNUI BLOC, după ce a aflat că IUBITA o ÎNȘELA cu un BĂRBAT!9257
11 apr 07:24ReplicaA MURIT ELECTROCUTAT, după ce a PUS MÂNA pe un CABLU NEASIGURAT1507
Vremea
12.9°10.1° - 12.9° duminică, 11 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 33%
Vânt: 3.14 m/s
Presiune: 1025 milibari

Loto
6/492696133231
5/40192128203237
joker3933440367
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 apr 00:00SportPremier League: Victorii importante pentru Chelsea și Liverpool

Chelsea și Liverpool continuă cursa pentru un loc de Champions League. Formația pregătită de Thomas Tuchel a urcat...249

11 apr 00:00SportReal Madrid se impune în El Clasico (2-1 vs FC Barcelona) și urcă pe primul loc

El Clasico nu a dezamăgit: Real Madrid s-a impus cu 2-1 în fața rivalei FC Barcelona, după un meci foarte...278

11 apr 00:00SportPSG, victorie categorică în deplasare (4-1 vs Strasbourg)

Formaţia Paris Saint-Germain a învins, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 4-1, echipa Strasbourg, într-un meci...233

11 apr 00:00SportMircea Lucescu, victorie în campionatul Ucrainei (2-0 vs FC Dnipro-1)

Formaţia Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa...288

Local
11 apr 00:04LocalCOVID-19: Un singur NOU DECES, la Constanţa

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 40.186 de persoane...826

11 apr 00:04LocalACCIDENT RUTIER în zona DORALLY: un AUTOTURISM a intrat în PARAPET

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 10 aprilie, pe bulevardul 1 Mai, în...774

11 apr 00:07LocalExercițiul RAPID FALCON II, la Constanța

619

11 apr 00:05LocalAccident RUTIER în CONSTANȚA: VICTIMA, un BICICLIST!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 10 aprilie, pe bulevardul Aurel Vlaicu,...834

11 apr 00:04LocalCoronavirus: 2.195 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...405

11 apr 00:08LocalCOVID-19: SITUAȚIA ACTUALIZATĂ la nivelul județului CONSTANȚA

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 40.186 de persoane...1034

11 apr 13:19LocalINCIDENȚA, în continuă SCĂDERE la CONSTANȚA

Incidența, în ceea ce privește cazurile de infectare cu SARS-COV-2, este într-o continuă scădere în Constanța....3634

11 apr 00:07LocalCoronavirus: 2.154 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...627

11 apr 00:09LocalIncendiu în apropierea localității Garvăn din județul Tulcea. VIDEO

615

Politică
10 apr 19:26PoliticăAlexandru Rafila: Peste 30 de zile ne aşteptăm la o scădere a cazurilor

Medicul Alexandru Rafila susţine că numărul românilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 va începe să scadă peste...937

10 apr 19:26PoliticăCorpul de Control al lui CÎȚU a sesizat procurorii, după verificările efectuate la Registrul Electronic Național de Vaccinări

Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a...1029

10 apr 19:26PoliticăVeste bună de la Guvern pentru părinți și copii: Noi modificări importante!

1330

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2264

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2561

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3621

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3597

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...6818

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

7899

Monden
10 apr 00:00MondenFilmele cu Spider-Man pot fi văzute doar la Netflix sau la cinema. Acord exclusiv cu Sony

Netflix a încheiat un acord pentru dreptul exclusiv de streaming al filmelor lansate de Sony Pictures, inclusiv al...452

10 apr 18:52MondenImagini inedite cu Prințul Philip și Regele Mihai: erau verișori și au copilărit împreună

Familia regală a România a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe la moartea prinţului consort Philip al Marii...733

10 apr 00:00MondenMoartea prinţului Philip: Cele mai incomode remarci ale ducelui de Edinburgh

653

Mapamond
10 apr 00:02MapamondJaf într-un hotel de lux din Paris: Hoţii au furat bijuterii estimate la 100.000 de euro

Celebrul hotel de lux George V din Paris, situat în proximitatea Bulevardului Champs-Elysees, a fost teatrul în care a...529

10 apr 18:24MapamondAstraZeneca în Franţa: Vaccinarea persoanelor sub 55 de ani cu un alt ser pentru rapel, confirmată de autorităţile sanitare

Persoanele cu vârste sub 55 de ani care au fost deja vaccinate în Franţa cu o primă doză a vaccinului anti-COVID-19...476

10 apr 00:00MapamondSUA: Mai multe persoane împuşcate într-un magazin din Texas, un mort

430

10 apr 00:00MapamondPost Brexit Irlanda de Nord: Noi violenţe în pofida apelurilor la calm din partea Londrei şi Dublinului

În pofida apelurilor la calm din partea Londrei, Dublinului şi Washingtonului, noi violenţe au izbucnit joi seară...541

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Decizii în ţări europene privind AstraZeneca după confirmarea unei legături cu formarea de cheaguri de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului...503

10 apr 00:00MapamondIranul a eliberat un petrolier sud-coreean sechestrat în ianuarie

468

Sănătate
10 apr 17:41SănătateCe trebuie să știm despre cancerul gastric

Cancerul gastric reprezintă a două cauza de deces prin cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar. Incidența...458

10 apr 00:00SănătateStudiu: Un somn mai scurt de 5 ore poate crește riscul de demență

O persoană în vârstă care doarme 5 ore pe noapte sau mai puțin are un risc mai mare de a dezvolta demență și de...438

10 apr 00:00SănătateStudiu: Uleiul de măsline te protejează de un posibil accident vascular cerebral

483

10 apr 00:00SănătateUleiul esențial de eucalipt: beneficii și contraindicații

Uleiul de eucalipt poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi ușurarea tusei, dezinfectarea rănilor...418

10 apr 00:00SănătateAlergie la ambrozie: cum te afectează polenul de la această buruiană

Alergiile nu ne supără doar primăvara, când pomii înfloresc, ci și în alte anotimpuri. Ambrozia (o plantă...456

10 apr 00:00SănătateEste examenul oftalmologic anual absolut necesar pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1?

Persoanele care suferă de diabet de tip 1 riscă să dezvolte o boală care poate provoca pierderea vederii, prin...403

10 apr 00:00SănătateCum consumi corect fructele când ești la dietă

La dietă, fructele rămân o categorie specială de alimente, care te ajută să slăbești, să te menții hidratat...438

10 apr 00:00SănătateMasca de față: o soluție naturală care îndepărtează punctele negre

Nu vreau să subestimez aportul ingredientelor exclusiv naturale în tratarea cosmetică a unor probleme ale tenului,...430

10 apr 00:00SănătateKale, un aliment pe care trebuie să îl adaugi în dieta ta

455

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT