REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.4° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
32.4° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

România vrea să cumpere Portul Giurgiulești din Republica Moldova

România vrea să cumpere Portul Giurgiulești din Republica Moldova

Andreea POPA 2 octombrie 2023 | 00:00 4133

România ar putea cumpăra Portul Giurgiulești din Republica Moldova, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. În prezent, acesta este deținut de BERD.„Unul dintre cele mai importante hub-uri de reconstrucție a Ucrainei, după finalizarea războiului, va fi România. Iar România trebuie să fie de această dată pregătită logistic pentru acest hub. Am un proiect comun cu premierul Bulgariei, pe care l-am discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să luăm din banii pentru mobilitate de la Comisie și să mai facem un pod, și rutier și feroviar, peste Dunăre, la Giurgiu”, a spus Marcel Ciolacu.

Romania vrea sa cumpere Portul Giurgiulesti din Republica Moldova
Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja, prin ministrul Transporturilor, România și-a arătat interesul către BERD - pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD - de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a precizat premierul.

Romania vrea sa cumpere Portul Giurgiulesti din Republica Moldova
„Domnul ministru al Transporturilor a avut aceste discuții cu BERD. Așteptăm”, a adăugat Ciolacu. BERD este proprietarul Portului Giurgiulești Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești la 7 mai 2021, pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare.

BERD este din 2021 singurul proprietar al Portului Giurgiulești

Prin achiziția acestuia, BERD își propunea să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare acest activ de infrastructură esențial, se arată într-un comunicat de presă al BERD, citat de IPN.
BERD a publicat atunci detaliile investiției sale în Portul Internațional Liber Giurgiulești, activ strategic pentru țară, într-un document în care descrie sprijinul său pentru proiect. Astfel, sprijinul a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA.
Acesta consta dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal SA, care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești. Angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare complexe pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali.

Romania vrea sa cumpere Portul Giurgiulesti din Republica Moldova
Din 2014, operatorul portului Giurgiulești, cunoscut acum ca Danube Logistics SRL, compania sa mamă olandeză și, indirect, BERD au fost supuse diferitor acțiuni. Respectiv, la 7 mai 2021, Banca a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe acest port au pus ochii baietzii deshteptzi cu afaceri in domeniul cerealelor care vad o oportunitate in face bani din exploatarea consecintelor razboiului din Ucraina.
7
0
Foarte bine!!!
4
2
Romania nu are cum sa cumpere ceva ce ne a furat Stalin. E o aberatie
4
6
BERD vinde activele di zona de conflict, noi cumparam. Suntem afaceristi buni.
7
4
El nu stie sa gestioneze portul mangalia si vrea sa cumpere in moldova ca atat il duce mintea . CE ZICE CA POATE INTRAM MAI REPEDE IN RAZBOI CU OCAZIA ASTA
4
9

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510