REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Românii, amendaţi dacă pleacă din ţară fără să anunţe Fiscul

Românii, amendaţi dacă pleacă din ţară fără să anunţe Fiscul

Replica API 9 septembrie 2017 | 00:00 238

Românii care intenționează să plece din țară pentru mai mult de șase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendați dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală. Obligația de notificare a intenției de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislația autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanță a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, între 50 și 100 de lei.

Persoanele care pleacă din România pentru o perioadă de peste șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligate, conform legislației fiscale, să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Obligația este prevăzută de Codul fiscal și este detaliată de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016, iar începând cu prima zi a anului 2018 neîndeplinirea acesteia va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50 și 100 de lei, conform Ordonanței Guvernului nr. 30/2017.

Conform unor lămuriri oferite lunile trecute de funcționarii Fiscului, obligația vizează orice persoană fizică ce stă în România și pleacă mai mult timp din țară, indiferent de motiv (muncă, studii etc.). Totuși, prin excepție, chestionarul nu trebuie depus de către românii care lucrează în străinătate ca funcționari sau angajați ai statului român.

„Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, al cărui model este anexat articolului, trebuie completat în două exemplare. Unul trebuie transmis prin poștă, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unității fiscale competente, în timp ce altul se păstrează. Totodată, chestionarul poate fi transmis și electronic.

Documentul trebuie înregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile înainte de plecarea din România. Practic, acest lucru se face pentru ca autoritățile să decidă dacă persoana în cauză trebuie scoasă sau menținută în continuare în evidențele fiscale române, scrie avocatnet.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fiscul are atributii de combaterea evaziunii fiscale prin parghiile de control ,dar in Romania ,multi dintre comercianti San saloane de infrumusetare , nu elibereaza bonuri fiscal se stie dar nu ia masuri nimeni....
0
0
Anunta pe cineva ca vin imigranti fiscu sa ai expulzeze pe bani lor
0
0
MOARTE GUVERNANTILOR SI PARLAMENTARILOR!!! VOI DECLARATI, MAI, CEVA... SECATURILE DRACULUI DE SECURISTI ??? AVETI CONTURI BURDUSITE IN STRAINATATE... MURI-V-AR COPII ARSI DE VII SA VA MOARA!!! MOARTE SISROM !!!
4
0
De ce trebuie sa urmareasca pe cei care pleaca din tara urmareste pe cei care nu auto de lucru in tara si aferitile loc de munca .ce are scula cu prefectura
0
0
Doar in Romania se poate asa ceva.
2
0
astia sunt disperati, nu stiu ce tampenii sa mai inventeze, tot pe spinarea saracului, furtul lor sporeste, traiesc in lumi paralele, nu-si poate imagina traiul omului de rand dar ii considera o masa usor de manipulat si mai usor de stors
3
0
Si daca decid sa plec din tara un an si xshpe luni in .... Insulele Capului Verde, sa stau la coliba si sa frec manganul, tot cu Fiscul e combinatia?... Idiots
3
0
Fiscul sa colecteze milioanele de euro furate de penali si sa stopeze marea evaziune. Dar ei se comporta ca niste gainari, instituie tot felul de taxe aberante si subjuga tot prostimea.
13
1
Sa ne suga ciorapii ... cei de la ANAF.
6
0
Balarii ... capul tau este plin de balarii...esti informat faci ce vrei , iar cand vei primii amenda... vei spune " Balarii "
2
8
si cum dovedeste "Fiscul" ca eu am fost plecat mai mult de 6 luni, ca sa ma poata amenda, la cati oameni fara munca exista in tara ?? ne urmareste pe toti ??
12
0
Uite asa traieste presa... prin santaj. Multumita, Carmen?
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218