REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Românii care muncesc în străinătate pot scăpa de plata contribuției la sănătate în România. Iată cum!

Românii care muncesc în străinătate pot scăpa de plata contribuției la sănătate în România. Iată cum!

Replica API 28 octombrie 2017 | 00:00 660

Vești bune pentru români. Cei care lucrează în străinătate, cu forme legale, pot scăpa de plata contribuției la sistemul de sănătate în România. Începând din acest an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a introdus o nouă declarație – formularul 603 – prin care românii asigurați la sănătate în alt stat pot declara pe proprie răspundere acest aspect către statul român și sunt scutiți de plata contribuției de sănătate în România.

Astfel, românii care muncesc în străinătate trebuie să se prezinte la sediile ANAF sau să trimită prin Poștă, printr-o scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, formularul 603, descărcat de pe pagina web a ANAF și completat. Atașat formularului trebuie să fie și anumite documente justificative, depuse în copie și în original (dacă se trimit prin Poștă, documente vor fi copii legalizate, nu originale!), precum: documentul portabil A1, TR/R1 - formularul privind legislația aplicabilă, PM/RO101 - certificat privind legislația aplicabilă, MD/RO101 - certificat privind legislația aplicabilă etc.

Concret, cei care trebuie să depună formularul sunt cei care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în al stat al Uniunii Europene (UE), al Spațiului Economic European (SEE) sau în Elveția, precum și cei care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală și maternitate, în temeiul legislației interne a statelor respective.

De asemenea, de această scutire beneficiază și străinii și apatrizii care au drept de ședere în România, dar plătesc contribuții la sănătate într-un alt stat, din rândul celor enumerate mai sus, dar și pensionarii care și-au stabilit reședința în străinătate.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367