REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Românii și-au dublat investițiile în 5 ani

Românii și-au dublat investițiile în 5 ani

Replica API 20 martie 2017 | 00:00 310

Anghel (BVB):

Anghel (BVB):

Lucian Anghel

Investitorii pe piața de capital și-au dublat, în euro, investițiile, în cinci ani, randamentul brut fiind de 97%, din 14 piețe analizate România situându-se pe locul al doilea din acest punct de vedere, a declarat sâmbătă, la Forumul investitorilor individuali, Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București.

"Românii și-au dublat, în euro, investițiile în cinci ani. Randamentul este de 97% în euro, luând în calcul și dividendele. Am analizat 14 indici regionali, i-am transformat în euro, conform datelor Bloomberg, și comparăm mere cu mere, fiindcă degeaba comparăm zloți cu lei, cu coroane cehești, cu forinți și cu euro. (...) Noi suntem o piață atipică. Este în avantajul dumneavoastră ca investitori faptul că noi avem dividende foarte mari. Dintre cele 14 piețe analizate, indici principali, suntem pe locul doi în cinci ani de zile: 97%, aproape dublare, în euro, în ultimii cinci ani. Am depășit Germania, indicele DAX, am depășit Ungaria, am depășit Franța, și din acești indici, doar România, Croația și Germania au avut permanent randamente pozitive an de an, ceea ce nu este puțin lucru. Când am comparat România cu Polonia și am spus 6-0, am zis că ne-au bătut la fotbal rău de tot. (...) La rulaj bat întreaga Europă. Volumul rulajului pe bursa din Varșovia, dacă adunăm volumul rulajului pe bursa din Viena, plus, Budapesta, plus Praga, plus București, plus Sofia, plus Zagreb plus ce vreți dumneavoastră , tot nu îi ajungem. Îi bat pe toți la rulaj. La randament au avut doar 15%. Noi 97%", a explicat Anghel.

Acesta a subliniat că pentru investitori ceea ce contează foarte mult este randamentul și nu rulajul bursei.

"Pentru investitori sau potențiali investitori, ce contează foarte mult, în opinia mea, ar fi randamentele. Faptul că rulajul variază în jur de, undeva, 8 milioane euro zilnic nu cred că vă interesează atât de mult pe dumneavoastră ca persoane fizice investitori în această piață de capital. Ce vă interesează cel mai mult este cât câștigați. De asemenea, este important de comparat mere cu mere, ar fi bine să comparăm nu doar evoluția acțiunilor, ci să adăugăm și dividendele, fiindcă dumneavoastră câștigați inclusiv dividende, și aici vă recomand să urmăriți indicele BET-TR, care include dividendele. Exemplul cel mai bun: anul trecut prețul acțiunilor a crescut, la indicele BET, al principalelor 10 companii, creșterea prețului a fost de undeva la 1,5%. Dar, dacă adunăm dividendele, care sunt, conform unor analiști, printre cele mai ridicate din lume, ajungem undeva la 10% randament, brut. Din acesta se scad o serie de costuri. De asemenea, este foarte important de analizat cu atenție pe termen mai lung. De foarte multe ori știrile negative se vând foarte bine și de foarte multe ori presa, când a scăzut BET cu 0,5%-1%, comentează acest lucru. Rareori se comentează că acel indice a crescut cu 0,8%-1%. Aceste volatilități sunt cumva normale în piața de capital", a mai spus președintele BVB.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218