REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Românii sunt trași pe sfoară, zilnic, atunci când cumpără fructe și legume

Românii sunt trași pe sfoară, zilnic, atunci când cumpără fructe și legume

Replica API 28 iulie 2021 | 00:00 1212

Piața este invadată de fructe și legume de import, dar care sunt prezentate ca fiind de producție autohtonă. Autoritățile nu pot interveni.

Avertisment pentru români, lansat de oficialii de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, care au atras atenția că pe rafturile magazinelor sau în piețe ajung legume și fructe etichetate fals.

Cumpărătorii sunt păcăliți și nu pot să verifice proveniența

Unele dintre aceste mărfuri sunt aduse din import, iar comercianții pretind că sunt românești, cu scopul de-a le vinde mai ușor, știind faptul că sunt căutate produsele autohtone. Păcăliți sunt cumpărătorii, care nu pot verifica proveniența fructelor și legumelor. Ministrul Agriculturii a anunțat că știe de aceste înșelătorii, dar nu le poate opri, deocamdată.

Inspectorii sanitari spun că descoperă tot mai des loturi de legume și fructe cu eticheta românească, dar care în realitate sunt aduse din import. Ultima descoperire a fost la mai multe depozite en gros și magazine din Brăila și Bacău.

„Au fost retrase de la comercializare peste 60 de tone de mere și usturoi din țări terțe, iar la raft cu eticheta cu proveniență din România. Au sancționat și au și închis acel operator economic, iar pentru o perioadă de timp acesta nu poate importa din alte țări”, a spus Mihai Ponea, șeful de la ANSVSA, conform PRO TV.

Fermierii se plâng că produsele lor nu mai au acces pe rafturi

În aceste condiții, fermierii români se plâng că nu mai pot să introducă produsele lor pe rafturile marilor magazine. „Într-unul dintre magazine nu au mai schimbat ambalajul, au adus acel produs și l-au pus direct pe raft din lădițe din Turcia, cu eticheta de România, fără să reambaleze acea roșie. În acest an nu avem loc de acele depozite care reușesc să aducă cantități importante de marfă și să le ducă pe platformele marilor hypermarketuri”, a afirmat Mihai Chesnoiu, fermier, conform sursei citate.

„Ministerul Agriculturii face scheme de ajutor pentru fermierii care lucrează corect. Nu are atribuții pe antifraudă sau pe alte aspecte legate de etichetare. Prin intermediul dumneavoastră fac apel la institițiile care au atribuții în domeniul… pe antifraudă și pe etichetare incorectă”, a spus și Adrian Oros, ministrul Agriculturii, potrivit Evz.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614