REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.7° Constanța Lun., 2 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6931
5.7° Constanța Luni, 2 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6931
 

Românii vor fi obligați să renunțe la centralele pe gaz. Vezi de când

Românii vor fi obligați să renunțe la centralele pe gaz. Vezi de când

Ana Maria TUDOR 9 noiembrie 2024 | 00:00 5261

În contextul schimbărilor climatice și al politicilor europene de reducere a emisiilor de carbon, România va fi în fața unui proces de tranziție semnificativă. Începând din 2027, conform Sistemului European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS), românii vor fi nevoiți să renunțe treptat la centralele de apartament pe gaz și să le înlocuiască cu soluții mai ecologice. Această măsură va aduce și o serie de provocări, printre care creșterea costurilor cu combustibilii pentru încălzire și pentru transport. Adaptarea va necesita investiții în tehnologii mai verzi și o ajustare a comportamentului consumatorilor, care vor trebui să își regândească modul de utilizare a energiei. Liviu Popa, director general al societății de termoficare, a oferit un punct de vedere pentru Replica de Constanța.

Romanii vor fi obligati sa renunte la centralele pe gaz. Vezi de cand

Românii vor fi obligați, începând din 2027, să renunțe treptat la centralele de apartament pe gaz, în urma unor măsuri prevăzute de politica climatică a Uniunii Europene. Transpunerea acestora în legislația națională va aduce schimbări în peisajul energetic. Cel mai important efect va fi creșterea semnificativă a costurilor cu combustibilii. Astfel, milioane de gospodării vor resimți impactul financiar direct, iar adaptarea va presupune investiții importante în noi surse de încălzire. Liviu Popa, director general al societății de termoficare Constanta, a vorbit despre implicațiile pe care le va avea decizia UE asupra oamenilor. 

Aceste măsuri sunt parte dintr-o politică mai largă a Uniunii Europene, care urmărește reducerea emisiilor de carbon și trecerea către surse de energie mai eficiente. Din 2027, ETS va impune taxe suplimentare pe emisiile de carbon provenite din încălzirea rezidențială și transportul rutier. Măsura va afecta, în mod direct, costurile cu gazul natural.

Oamenii se vor orienta către preț, calitate și predictibilitatea costurilor

Întrebat despre necesitatea renunțării la centralele pe gaz, Popa a declarat: „Suntem într-o economie de piață. Atunci când oamenii au plecat către centralele de apartament, au plecat pentru că era mai convenabil să încălzească apartamentele cu astfel de surse. În urma investițiilor pe care municipalitatea le face acum, cu siguranță condițiile vor fi îmbunătățite mai mult și vor fi mai bune decât centrala proprie și, legat de economia de piață, oamenii se vor orienta către preț, calitatea serviciului și predictibilitatea costurilor și, cu siguranță, estimez că o mare parte va reveni la sistemul municipal de termoficare.“

Romanii vor fi obligati sa renunte la centralele pe gaz. Vezi de candLiviu Popa

Vor exista și alternative de alternare a surselor de încălzire

Întrebat despre opțiunile celor care deja au centrale, Popa a menționat: Din punct de vedere tehnologic, există posibilitatea ca într-un bloc în care sunt montate centrale de apartament și blocul se conectează la termoficare pe sistemul distribuirii pe orizontală a energiei termice, cu montare de contor la ușă, poate apartamentul respectiv care deține centrala să utilizeze două surse de încălzire, după interesul propriu. Când condițiile din sistemul municipal sunt mai bune decât cele din centrala proprie, poate închide centrala, închide robinetele care izolează centrala și se alimentează din sistemul municipal, deschizând robinetele, iar consumul este măsurat la ușa apartamentului. Repet, în situația distribuției pe orizontală, cu contorizare la ușă. În distribuția clasică, aceasta cu coloane verticale prin apartament, nu e posibil așa ceva.“

Romanii vor fi obligati sa renunte la centralele pe gaz. Vezi de cand

Tranziția va presupune creșterea costurilor

Prețul gazului ar putea crește, pe măsură ce furnizorii vor trebui să plătească taxe suplimentare pentru emisiile generate de procesul de ardere. Asta înseamnă că românii care folosesc centrale pe gaz se vor confrunta cu facturi mai mari, în timp ce opțiunile de încălzire vor deveni mai limitate, iar trecerea la alternative ecologice va presupune un cost suplimentar.

Aceste măsuri au scopul de a încuraja tranziția către surse de energie regenerabilă, cum ar fi pompele de căldură, panourile solare sau sisteme de încălzire bazate pe energie electrică. Totuși, implementarea acestora va fi dificilă pentru multe gospodării din România, unde infrastructura energetică nu este uniformă și unde mulți cetățeni nu își permit să facă investiții semnificative într-un sistem de încălzire mai ecologic.

Măsurile vor fi necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene. Reducerea emisiilor de carbon este, fără îndoială, un obiectiv important, dar tranziția va aduce și o serie de provocări economice pentru populație. Va fi nevoie de o modernizare a infrastructurii și de un efort din partea autorităților, dar și a fiecărui cetățean, care va fi nevoit să își adapteze locuința la noile cerințe.

În concluzie, măsurile europene privind emisiile de carbon îi va determina pe români să renunțe treptat la centralele pe gaz. Acest proces va duce la creșterea costurilor de încălzire și va pune presiune pe bugetele gospodăriilor. Chiar dacă scopul final este unul ecologic și benefic pe termen lung, tranziția nu va fi ușoară și va necesita ajustări majore.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sa vina senila de Ursula sa sufle ea in calorifere. Pana atunci stati cu capul plecat si rabdati de frig. Ce dicteaza baba nebuna si parazitii m UE platiti gras, inghite prostimea fara ca carteasca.
1
0
DLE..LIVIU POPESCU= PESEDEEEEEE...VOM MANCA FASOLE- LA GREU...NE VOM BASI..TOT LA GREU..SI GAZELE LE VOM FOLOSI LA CENTRALELE DE APARTAMENT.. CE NU-I CLAR ??? CAT CIOLACUL ESTE-N FLOARE...NE VOM BASI...NEVOIE MARE...
8
0
PENTRU DL... LIVIU POPA...CAT CIOLACUL ESTE-N...FLOARE...NICI IN c*r NU NE MAI DOARE DE...CIOLACUL PESEDEEEEEEEEEEE.
5
0
Bai nebunule iar ai uitat sa ti iei pastilele
7
0
Sa va ia dracu de incapabili. Va jucați cu viețile noastre
10
0
Ce bou cu t**e
12
0
Cei care au gustat confortul cu gaze nu se vor mai intoarce niciodata .Si apoi s au facut trensee si investitii enorme pt a introduce gazele . Directorasul ca si cei cu repartitoare isi fac iluzii .Sa ramana ei la Radet .O mare fasaiala cu Radetul resuscitat ca si pierd ei beneficiile
28
1
Boul de mos teaca chitac da din banii nostrii la radet ca altfel era in faliment, vc oricum sta la eforie la vila cu centrala
20
1
Lăsați-ne cu minciunile lui liviu popa, că nu le crede nimeni. Gargară ieftină.
29
0
DLE LIVIU POPA, CRED CA DTA. FABULEZI...VOTEAZA PESEDEE...SI CANTA LA ALTA MASA..
30
0
Multa m**e comunistului popa cu radetul lui in faliment, asta e articol platit de popa
33
0
Dacă centralele de apartament poluează, cum rămâne cu aragazurile, că și ele folosesc același gaz ca și centralele. Se desființează și CET-ul, că și el funcționează tot cu gaz. Așteptăm să apară centralele electrice de apartament la un preț decent atât centrala cât și curentul electric. În anii '70 în Germania Federală la hotel erau calorifere electrice. Băgai fisa (monedă) te încălzeai, nu băgai fisa, tremurai.
37
1
Moshul asta senil, are centralabpe gaz acasa. De fapt la toate casele lui, ca avut de unde ciordi.
35
0
Dar o mwwie nu vor? Sa-mi s**a ciorapii, ca eu tot in buda din fundul curtii ma kac. Ca asa e eco! Pai voi vreti sa renuntam la comfort, sa renunte nemtii prima data si poate ne mai gandim. Natie de sclavi.
30
1
Cand am vazut poza cu liviu popa, mi-am dat seama ca borfashii de la radet nu mai au clienti, ahahaha...si se apropie cu pasi siguri spre faliment!
42
0
Lopeți furcii topoare și în stradă
37
1
nu mai merge afacerea cu RADET, sunt falimentari și caută metode sa ne lege iar de preturile lor abuzive și de serviciile de proastă calitate
39
0
Un angajat de-al radetului nu e conectat la termoficare.Oare de ce?
31
0
Da.Si dacă se va cere r*mânului să sară de pe bloc,el va trebui să sară. Dacă se va cere să ne facem poponari,trebuie să ne facem.Să mâncăm gandaci, păi asta vom face.Bă,nu a reușit Ceaușescu să facă pe r*mân ce nu-i place și ce nu-i cade bine,iar alții se cred mai breji ca răposatul. Vedeți-vă de treabă cu obligațiile astea aberante.Jumăt**e din țară încă folosește weceul din fundul c*rții și are condiții de trai zero,infrastructură zero,cam toate zero și voi credeți că veți scoate gazul,cărbunele,lemnul,paiele,cartoanele,etc din uzul a milioane de amărâți. Vise,vise de afaceriști fără limite.
42
2
In felul asta , romanii se vor distanta de UE si poate vor prefera sa iasa, adica ROEXIT!
54
5

REPLICA


LOTO

6/49
362716462332
5/49
14328401239
joker
1636354139