REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Românii vor putea naviga pe Rin cu certificate eliberate de Ceronav

Românii vor putea naviga pe Rin cu certificate eliberate de Ceronav

Replica API 6 decembrie 2014 | 00:07 227

Cupşa: Recunoaşterea cursului nostru este considerată o acţiune pilot

Cupşa: Recunoaşterea cursului nostru este considerată o acţiune pilot

Navigatorii au liber la circulaţia pe Rin, cu certificate eliberate de Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV). Ministerul Transporturilor din România a semnat cu Comisia Centrală pentru Navigaţia pe Rin (CCNR) Acordul privind recunoaşterea cursului de marinar organizat de CERONAV. Acordul a fost semnat joi, 4 decembrie a.c., la sediul CCNR din Strasbourg, de către reprezentantul Ministerului Transporturilor din România, Viorel Olea şi directorul Direcţiei Transport Naval şi secretarul General al CCNR, Hans van der Werf. Din delegaţia română au făcut parte Ovidiu Cupşa, director general al CERONAV şi vicepreşedinte al Asociaţiei europene EDINNA - Education in Inland Navigation, consilier superior în cadrul Ministerului Transporturilor, Monica Patrichi şi director subunitate CERONAV Galaţi, Doina Munteanu.

„Acesta este un pas important pentru România având în vedere faptul că de acum înainte navigatorii români vor putea avea acces mai uşor la locuri de muncă de la bordul navelor care navighează pe Rin, până acum ei putând face acest lucru numai în urma efectuării altor cursuri de pregătire în ţările membre CCNR. Semnarea acestui acord administrativ vine la capătul unui an în care CERONAV a depus eforturi susţinute pentru obţinerea recunoaşterii cursului organizat în cadrul subunităţii Galaţi. Astfel că, începând cu ianuarie 2015, navigatorii care vor urma cursul de pregătire la CERONAV vor putea naviga pe Rin.

În acest fel, nu numai că se asigură un înalt nivel al siguranţei navigaţiei pe apele interioare europene, dar acest domeniu va deveni mult mai atractiv pentru tineri şi se va facilita mobilitatea forţei de muncă”, a declarat Viorel Olea, directorul Direcţiei Transport Naval din cadrul Ministerului Transporturilor. CERONAV este prima instituţie de pregătire dintr-un stat est-european care a solicitat recunoaşterea cursului de marinar în urma adoptării procedurii de recunoaştere a cursurilor de calificare pentru marinar de către CCNR, în luna decembrie 2013.

„Toate demersurile au fost făcute ca parte a proiectului HINT – Harmonized Inland Navigation Transport through education and information technology, coordonat şi finalizat cu succes de CERONAV. Recunoaşterea cursului nostru este considerată o acţiune pilot, ceilalţi parteneri din Bulgaria, Slovacia, Serbia, Croaţia exprimându-şi deja intenţia de a urma exemplul CERONAV”, a declarat Ovidiu Cupşa, director general CERONAV. În cadrul şedinţei a fost prezentă şi delegaţia Republicii Cehia, care a semnat un acord similar pentru recunoaşterea cursului de marinar organizat de Şcoala din Decin.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218