REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Românul asociat cu mafioţii bulgari care au furat 27 de milioane de euro de la APIA este fiul unui ofiţer de Securitate

Românul asociat cu mafioţii bulgari care au furat 27 de milioane de euro de la APIA este fiul unui ofiţer de Securitate

Replica API 7 octombrie 2015 | 00:00 4590

Bani europeni pentru sărmani, făcuţi cadou interlopilor

Bani europeni pentru sărmani, făcuţi cadou interlopilor

sursa foto: evz.ro

Românul asociat cu mafioţii bulgari care au furat 27 de milioane de euro de la APIA, cu semnătura fostului şef al acestei instituţii, este un cunoscut afacerist, fiul unui fost ofiţer al Securităţii: Bogdan Radu Iugulescu. Fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gheorghe Benu, directorul adjunct Melinda Kerekeş şi Anton Giminadis, şef serviciu, au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor, în dosarul de fraude cu fonduri europene.

Aceştia au făcut plăţi ilegale către o firmă fantomă din Bulgaria, pe baza unor contracte de furnizare a unor produse alimentare către nevoiaşii din România, din fonduri UE. Viem Corporation a beneficiat de mai multe contracte de la APIA, în 2012, partea română achitând în totalitate plăţile asumate, în timp ce firma bulgară i-a încasat fără a mai livra şi marfa.

În 2012, zeci de mii de români nevoiaşi nu au mai primit pachetele cu alimente de la UE, pentru că firma din Bulgaria plătită în avans de APIA nu le-a mai livrat. Situaţia i-a afectat inclusiv pe constănţenii, şefii Consiliului Judeţean din acea perioadă anunţând că au dat APIA în judecată pentru situaţia creată. Culmea, aceeaşi firmă Viem Corporation, din Sofia, a fost cea care a livrat aproape 7,5 tone de miere neconformă tot pentru amărâţii din România, APIA fiind obligată să retragă otrava de pe piaţă după ce efectuase deja plăţile.

În acest moment, fraudele sunt anchetate atât de DNA, cât şi de OLAF, prejudiciul adus UE de mafioţii bulgari, cu sprijinul şefilor APIA, ridicându-se la aproape 27 de milioane de euro. Potrivit Rise Project, în schema Viem Corporation sunt implicaţi şi români, o parte din percheziţiile DNA vizând, de altfel, locaţii din judeţul Dâmboviţa ale acestora. În apartamentul din Sofia în care are sediul firma Viem Corporation funcţionează mai multe societăţi conectate între ele, o parte dintre acestea fiind conduse de soţii Bogdan Radu şi Nicoleta Elena Iugulescu, ambii în vârstă de 44 de ani, domiciliaţi în Voluntari.

Un site bulgar de investigaţii jurnalistice, bivol.bg, proba încă din 2013 conexiunile soţilor Iugulescu cu mafia de la sud de Dunăre, Iugulescu fiind specialişti, de altfel, în afacerile internaţionale. Nicoleta Elena Iugulescu, fostă Niţu, deţine 100% din M&N Italy Trading SRL şi o parte din M&N Italy grup SRL, alături de italienii Primo Stramaccioni şi Sante Sforna.

Brandul M&N Italy este destul de cunoscut în România, produsele electrocasnice fiind comercializate de italieni atât prin emisiuni de teleshopping, cât şi prin magazine specializate, inclusiv în Constanţa. Aceeaşi italieni şi partenera lor româncă au lichidat între timp 2002 Consult SRL şi apăreau împreună şi la Romania Compounds SRL, pe care au cedat-o altui italian, Roberto Cardinali.

Soţii Iugulescu, parteneri de afaceri cu preşedintele CSM Târgovişte

Iugulescu controlează şi Del Caffe SRL, alături de Marilena Andrei, Gabriela Pitic, Gabriela Alina Vlăduţ, Nicoleta Marinoiu, Mona-Ligia Lupu şi Nicoleta Zamfir, dar şi Dual Com SRL, împreună cu fratele său, Florian Ioan Niţu. Nicoleta Elena Iugulescu a fost asociată şi cu soţul său, Bogdan Radu, în Speed Trans 2000 SRL, împreună cu aceiaşi italieni Sante Sforna şi Primo Stramaccioni, Constantin Ciobanu şi Emanuel Staicu, firmă dizolvată.

Soţii Iugulescu s-au aliat cu alţi soţi Iugulescu, Ciprian George şi Veronica, din Târgovişte, în Grădiniţa Dorothy SRL. În paranteză fie spus, Ciprian Iugulescu este preşedintele cunoscutului CSM Târgovişte. La rândul său, Bogdan Radu Iugulescu, originar din Târgovişte, unde se află restul familiei sale, deţine Optim Consulting & Trading SRL, alături de Ligi Gigel Boştinaru, de 46 de ani, de asemenea, târgoviştean şi rudă, din câte se pare, cu europarlamentarul PSD Victor Boştinaru.

Iugulescu controlează şi Pyramis România SRL, specializată în comerţul cu electrocasnice, dar şi Qualitalia Romania SRL, în asociere cu italienii Alfredo Viali şi fiul acestuia, Emanuel. În portofelul lui Bogdan Radu Iugulescu s-au mai aflat Legume Fructe SA Târgovişte, New Line Telecom SRL (cedată lui Leonard şi Viorica Adriana Ursache) şi Info Consult SRL. Legat de afacerile familiei Iugulescu, o coincidenţă interesantă în contextul reţinerilor de la DNA face ca unul din membrii acesteia, Laurenţiu Iugulescu, să fie consilier superior în cadrul APIA Dâmboviţa.

În fine, date fiind relaţiile solide de afaceri derulate atât cu cetăţeni italieni, cât şi cu cei bulgari, pentru care ai nevoie de relaţii discrete şi informaţii certe, este cel puţin la fel de interesant un alt detaliu: Bogdan Radu Iugulescu este fiul lui Virgil Iugulescu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Contrainformaţii a Securităţii.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614