REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Romelectro: Statul ar trebui să acorde subvenţii pentru stocarea de energie

Romelectro: Statul ar trebui să acorde subvenţii pentru stocarea de energie

Replica API 15 iunie 2016 | 00:00 188

Tehnologiile de stocare a energiei ar putea asigura independenţa energetică unui consumator casnic, însă acestea sunt extrem de scumpe şi ar trebui subvenţionate de stat pentru a deveni atractive, a declarat, marţi, directorul general al Romelectro, Viorel Gafiţa.

'Un consumator casnic poate să devină independent energetic dacă îşi montează panouri fotovoltaice, spre exemplu, dar şi sisteme de stocare a energiei. Acum, aceste tehnologii de stocare sunt foarte scumpe, de circa 5 milioane de euro pe MW, astfel că ar trebui să existe subvenţii de la stat pentru acestea', a spus Gafiţa, la Forumul Energetic Regional FOREN.

El a arătat că nu mai există astfel de subvenţii în alte ţări europene, însă principiul ar trebui să fie similar cu cel din sectorul energiei regenerabile, unde tehnologiile au fost extrem de scumpe anii trecuţi şi nu puteau fi implementate fără scheme de sprijin. În cazul fotovoltaicelor, spre exemplu, costul a scăzut de la 5 milioane de euro pe MW, la circa un milion de euro pe MW.

Gafiţa a adăugat că există consumatori izolaţi, care sunt extrem de interesaţi să îşi producă propria energie.

'Cele mai active din acest punct de vedere sunt mănăstirile, care sunt de regulă amplasate în zone izolate. Am stat de vorba, de exemplu, cu un stareţ care era foarte interesat să construiască o microhidrocentrală pe râul care curge pe lângă mănăstire. Vorbind cu el, am avut impresia că sunt într-un consiliu tehnico-economic, ştia ce cădere are apa, de câtă ţeavă e nevoie', a spus Gafiţa, adăugând că se referă la Mănăstirea Lainici.

Reprezentantul Romelectro a menţionat şi perioada mare, de peste 450 de zile, în care se obţin toate autorizaţiile necesare pentru a monta şi pune în funcţiune un proiect energetic.

'Fie că vorbim de 100 de MW, fie că vrei să-ţi pui un panou fotovoltaic pe casă, ai acelaşi drum de parcurs', a precizat el.

Peste 600 de specialişti în energie de cel mai înalt nivel, printre care miniştri, lideri ai industriei energetice, experţi şi cercetători, reglementatori, personalităţi din mediul academic şi reprezentanţi ai organismelor neguvernamentale din ţară şi străinătate participă la cea de-a 13-a ediţie a Forumului Regional al Energiei din regiunea Central-Est Europeană (FOREN), organizat de Asociaţia Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, potrivit unui comunicat al organizatorilor, remis AGERPRES.

Evenimentul are loc în perioada 12-16 iunie 2016 la Costineşti.

Sursa: ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367