REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Romeo Rezeanu: Este o spoială ce s-a făcut în anii aceştia în Constanţa

Romeo Rezeanu: Este o spoială ce s-a făcut în anii aceştia în Constanţa

Replica API 30 aprilie 2016 | 00:28 844

Pe Lista PNL pentru Consiliul local Municipal

Pe Lista PNL pentru Consiliul local Municipal

Romeo Caius Rezeanu

Partidul Naţional Liberal merge în campania electorală pe mâna lui Vergil Chiţac, pentru Primăria Constanţa, şi pe cea a lui Gheorghe Dragomir, la Consiliul Judeţean. Fiecare dintre cei doi şi-a stabilit o listă de candidaţi, o listă puternică, cu nume hotărâte să schimbe ceva în Constanţa. Pe lista consilierilor locali ai lui Chiţac se numără şi Romeo Caius Rezeanu, un candidat care l-a susţinut pe aspirantul la funcţia de primar al municipiului încă din momentul în care a fost cooptat în partid. Romeo Rezeanu este specialist în domeniul medicinei dentare, căsătorit, are 50 de ani şi doi copii. În anul 1986, a absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, iar în anul 1995, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius”. Dacă va ajunge în Consiliu Local, îşi va pune semnătura pe multe proiecte benefice constănţenilor, promite Rezeanu.

Reporter: Până la definitivarea listei de consilieri municipali locali s-au făcut tot felul de speculaţii. Cum s-a ajuns la lista finală? Pe ce criterii au fost aleşi candidaţii?

Romeo Rezeanu: PNL este într-un plin proces reformare radicală, cel puţin la niveluil organizaţiei locale. S-a luat hotărârea de a-l aducem în partid pe domnul amiral Chiţac, l-am înscris ca membru, l-am delegat ca şi candidat la Primăria Constanţa. Acest om a intrat într-un partid în care erau deja trei potenţiali candidaţi la primărie. Întregul proces de lansare a acestui om de bună credinţă în PNL n-a fost uşoară. Fiecare din cei trei potenţiali candidaţi aveau în jurul lor oameni. Se pregăteau să-şi facă propria campanie. Am hotărât, toţi cei din organizaţia municipală, să-l susţinem pe domnul Chiţac. Toţi ceilalţi, într-o manieră mai mult sau mai puţin vizibilă, s-au conformat sau nu acestei decizii. Şi, treptat, am lăsat dreptul candidatului la primărie să-şi delege lista de candidaţi. De ce? Pentru că, venind din afară, fiind observator, un foarte bun administrator într-o instituţie şi un profesor universitar căruia i-au trecut prin mână mii de studenţi, noi am considerat că are obiectivitatea necesară de a decela între persoane. Orice altă intervenţie făcută pe această listă din partea noatră era subiectivă. Pentru că, fiecare făcuse parte dintr-o anumită grupare şi intervenţiile acestor oameni ar fi fost subiective. Atunci, am considerat că cel mai bine această listă finală să fie făcută de domnul Chiţac, în funcţie de criteriile stricte, integritate juridică şi morală, contribuţia la programul de guvernare locale...toate aceste aspecte l-au condus la configurarea acestei liste. E clar că a nemulţumit anumite persoane care sperau să se afle pe listă sau care se considerau îndreptăţite să fie mai sus în listă. Indiferent pe cine ar fi adus pe listă, nemulţumiri tot ar fi fost. Însă, lista finală, aşa cum e ea acum, este, după părerea mea, cel mai bun compromis care s-a putut face în momentul respectiv.

Rep.: Pe dumneavostră ce vă recomandă să vă aflaţi pe această listă?

R.R.: Am făcut parte din gruparea care, de la momentul zero în care s-a hotărât aducerea domnului Chiţac în PNL, am fost foarte determinat să-l susţin. Eu cred că este o oportunitate şi o şansă pentru oraşul acesta cum nu i s-a oferit de mulţi ani. Dacă am hotărrât să-l aducem pe omul acesta în partid, m-am implicat sută la sută . Fiind fostul copreşedinte al PNL, la municipiu, mi-am creat o masă de oameni ca să-l susţinem şi zic că am contracarat toate eventualele manevreme politice care s-au făcut ca să-l împiedice să ajungă în toate posturile acestea. De la început am fost coerent, foarte determinat şi foarte corect în abordarea acestei probleme.

Rep.: În discuţiile cu colegii privind proiectele de viitor pentru Constanţa, dumneavostră cu ce veniţi nou, care sunt proiectele pentru oraşul Constanţa?

R.R.: Eu sunt medic, ca şi pregătire. Consider că oraşul Constanţa, fiind cel mai mare oraş turistic al României, ar trebui să mergem pe proiecte de sănătate proactivă. Adică, tot ce înseamnă eliminarea poluării, săli de sport, parcuri, piste de biciclete. Oraşului Constanţa îi lipsesc lucrurile acesta. Constanţa era unul dintre puţinele oraşe din România, pe vremea comuniştilor, unde era transport în comun ecologic sută la sută. Toate mijloacele de transport erau electrice. În ultimii 25 de ani s-a reuşit aberaţia asta, să se desfiinţeze liniile ecologice. Suntem singurul oraş unde s-au desfiinţat liniile de tramvai.

Noi ne dorim o chestie atât de simplu, dar atât de greu de făcut... Parcul să fie parc, trotuarul să fie trotuar, parcarea să fie parcare, pista de biciclete să fie pista de biciclete și cineva să răspundă de lucrurile acestea. Toate astea ajută la creșterea calității vieții cetățenilor. Noi ne dorim o viață civilizată, prin măsuri corecte și transparente. Este o spoială ce s-a făcut în anii aceștia. Asta e realitatea. Ne dorim lucruri firești! Una dintre prioritățile 0 este restructurarea sistemului sanitar în profunzime. Ne dorim reînființarea centrelor de urgență, reorganziarea Spitalului Municipal pentru ca cetățenii orașului Constanța să aibă un spital al lor, iar Spitalul Județean să deservească restul județului.

Rep.: Ce reproșați actualei administrației locale și care credeți că sunt prioritățile viitoarei administrații locale?

R.R.: Actualul primar, Decebal Făgădău, este mircist, ca și mine. Personal, nu am nimic cu el. Probabil că are bune intenții, probabil că-și dorește și el să transforme orașul acesta. Din păcate, îl consider captiv în primărie. Acolo sunt oameni care-și au filiele lor, de-a lungul timpului, făcute cu diferiți investitori și, ce reproșez cel mai mult este faptul că au dus până la absurd investițiile imobiliare în Constanța. Au ocupat spații verzi, au făcut foarte multe derogări de PUZ-uri. Au distrus tot! Sunt blocuri care s-au făcut pentru că investitorul respectiv cunoștea o filieră în care să ajungă la urbanism, cu 0 locuri parcare, în condițiile în care legea spune că pentru fiecare apartament trebuie să existe un loc de parcare. Sunt multe blocuri care nu respectă această lege. De ce permiți în continuare aceste lucruri? De aceea spun că este captiv: ori îl au la mână cu ceva ori nu are curaj. Nu văd de ce nu se opresc toate aberațiile astea. Ce urmărim noi? Una dintre prioritățile noastre este ca niciodată să nu se mai construiască în orașul acesta ceva nemulțumind alți cetățeni. Se pot da hotărâri să-l obligi pe investitorul acela să asigure locuri de parcă. Nu știu unde, să sape dedesupt, dacă s-a băgat acolo cu tupeu, doar ca să câștige. Ce le spunem copiiilor: că era unul Mazăre ca n-a făcut nimic? Ne-am săturat și noi de faptul că nu s-a întâmplat nimic decât în defavoarea cetățenilor. În toată administrația, un singur pasaj rutier nu s-a făcut. Aici totul e blocat. Sunt interesecții unde stai de trei, patru ori la semafor. Se pot obține bani europeni!

Rep.: Spuneați, la începutul interviului, că PNL se află într-un proces de reformare. Detaliați, vă rog.

R.R.: PNL a înțeles, la nivel central, după lecția Colectiv, că una dintre doleanțele cetățenilor României este ca cei care guvernează țara să fie reactivi, un pic. Aș spune că acea tragedie sau fără acea tragedie, și acum mai exista Guvernul Ponta, din păcate. Stadiul de guvern de tehnocrați ar trebui să fie un stadiu de trecere către o altfel de guvernare, și la nivel central, și la nivel local. PNL Constanța, în toate variantele de candidați dinainte, din punctul meu de vedere, nu era câștigător. Într-un fel sau altul, fiecăruia îi lipsea câte ceva câteceva: probleme cu lege, probleme de integritate morală. Atunci, faptul că cineva s-a gândit la acest om, și acest om a acceptat să vină în PNL (n.re.d Vergil Chițac) este mare lucru. Oamenii, în general, nu vor să mai audă de politică, de partide, crezând că toți sunt la fel. Atunci când aduci pe unul cu bune intenții, e altceva. S-a săturat și el de toate nenorocirile astea. Venind în echipa aceasta de oameni, e echipa care trebuie să fie alături de el. Dorindu-ne aceleași obiective, eu cred că e un plin proces de reorganziare a partidului. Existau oameni care se considerau „senatori de drept“. Faptul că era acolo de 10 ani, ce conta că a făcut sau n-a făcut treabă?! Mazăre le-a dat vile și terenuri gratis și s-a făcut cartierul consilierilor, pe malul mării, în Faleză Nord. Au fost și de la noi. Asta a făcut Mazăre! Din punctul acesta de vedere, vreau să aveți încredere că există o echipă de oameni determinată să schimbe lucruri, din punct de vedere moral, politic, al adminsitrației pentru că acești oameni au un background profesional, adică sunt realizați material, vor să ajungă seara acasă și să pună capul liniștit pe pernă. Aviz băieților care doar mimează, dar, în realitate nu sunt liniștiți!

INTERVIU INTEGRAL - VIDEO:

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369