REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde de explorare gaze în perimetrul Trident din Marea Neagră

Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde de explorare gaze în perimetrul Trident din Marea Neagră

Replica API 16 septembrie 2017 | 00:00 437

Vlad Pavlovschi

Romgaz și partenerii săi din blocul petrolifer Trident analizează posibilitatea săpării de noi sonde, după ce explorările derulate până în prezent au demonstrat că există potențial pentru noi descoperiri de gaze în acel perimetru, a declarat Vlad Pavlovschi director de dezvoltare afaceri din cadrul Romgaz, în cadrul unei conferințe pe teme energetice, scrie Agerpres.

El a relatat istoricul Romgaz în această asociere, după ce, în iulie 2010, Lukoil Overseas împreună cu compania Vanco International, devenită ulterior Panatlantic, au fost declarate câștigătoarele licenței de explorare-dezvoltare și exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi în perimetrele EX-29 Est Rapsodia și EX-30 Trident.

La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de Farm-Out cu cele două companii, devenind co-titular de acord petrolier, cu o cotă de 10% din drepturile și obligațiile celor două perimetre. Ulterior, Romgaz a ieșit din acordul petrolier pentru perimetrul Est Rapsodia.

"În ceea ce privește perimetrul Trident, programul de lucrări minimal din faza I, trei ani, obligatorie, și faza II, doi ani, opțională, a fost îndeplinit, iar în prezent se află în derulare perioada de extindere a fazei a doua de explorare. Această extindere a fost necesară în vederea executării unor lucrări suplimentare de reprocesare, analize complexe de carotă și reinterpretarea și integrarea datelor geologice și geofizice disponibile până în prezent", a mai spus oficialul Romgaz.

În perimetrul Trident au fost săpate două sonde, din care sonda Lira 1X a relevat o descoperire de gaze naturale de circa 30 de miliarde de metri cubi, potrivit lui Pavlovschi.

"Evaluarea și integrarea rezultatelor, precum și calculul fezabilității economice, au confirmat că există un potențial semnificativ dincolo de volumul de gaze din domeniul Lira. Astfel, membrii asocierii derulează planificarea posibilului foraj al unor noi sonde de explorare și evaluare în vederea deschiderii mai multor prospecte, similare descoperirii Lira și, dacă rezultatele vor fi pozitive, ar putea oferi mai multe oportunități de explorare în blocul EX-30 Trident. De asemenea, se încearcă prin aceste lucrări asigurarea volumelor de resurse pentru etapele viitoare, care să securizeze opțiunile de dezvoltare și producție", a continuat directorul Romgaz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102