REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Romgaz: Nu mai putem vinde întreaga producţie de gaze, pentru că suntem concuraţi de importuri

Romgaz: Nu mai putem vinde întreaga producţie de gaze, pentru că suntem concuraţi de importuri

Replica API 13 mai 2016 | 00:00 192

Producătorul intern de gaze Romgaz a ajuns în prezent să nu mai poată vinde întreaga producţie, întrucât în România au fost aduse gaze din import care le concurează la preţ pe cele de producţie internă, a declarat, joi, Vlad Pavlovschi, şeful Direcţiei de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz, prezent la o conferinţă pe teme energetice organizată de Legal Magazin.

'Am ajuns în situaţia în care producem mai mult decât vindem, întrucât suntem concuraţi de gazele de import, ce vin cu un preţ care nu neapărat reflectă efortul producătorului extern. Aceasta este o problemă pentru producătorii interni, întrucât există un procent de 7-8% din consum care nu este acoperit de producţia internă, ci vine din import', a spus oficialul Romgaz.

Întrebat dacă există posibilitatea închiderii unor sonde din această cauză, Pavlovschi a răspuns: 'Nu excludem acest lucru. Orice este posibil'.

El a subliniat şi faptul că existenţa supraimpozitării de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizare creează un dezavantaj şi mai mare în faţa importatorilor de gaze.

Situaţia este agravată şi de scăderea consumului din piaţă. 'Întrucât consumul de gaze al ţării nu este la nivelul anticipat, practic s-a ajuns să fie înmagazinate gaze chiar şi în sistemul de transport, ceea ce înseamnă că presiunea în sistemul de transport este foarte mare', a adăugat oficialul Romgaz.

Pavlovschi a explicat că, tehnic, acest lucru înseamnă că unele sonde sunt în imposibilitatea de a mai introduce gaze în sistemul de transport, din cauza diferenţei de presiune.

Totodată, întrebat dacă este piaţa pregătită pentru liberalizarea totală de la 1 iulie, aşa cum doreşte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Pavlovschi a precizat că în acest moment nu există facilităţile şi nici infrastructura necesară pentru ca producătorii interni să-şi vândă gazele.

'Liberalizarea totală a pieţei ar trebui să ţină cont de tipul de piaţă în care funcţionăm. Suntem în prezent într-o piaţă închisă pentru producători. O competiţie reală nu poate fi realizată pe această piaţă. Nu există facilităţi şi nici infrastructura necesară pentru ca producătorii din România să-şi vândă gazele', a mai spus reprezentantul Romgaz.

Anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat că Autoritatea a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru populaţie.

'Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situaţie. Am considerat că este important ca iniţiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să ştie că la ora actuală evoluţia pieţei gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare', a susţinut oficialul ANRE.

Sursa: ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614