REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Romică Pașcu, despre serviciile secrete comuniste și conducători fotbalului românesc: „Cornel Dinu ofițer de Securitate, Ianul, Anghel și Pădureanu sub acoperire”

Romică Pașcu, despre serviciile secrete comuniste și conducători fotbalului românesc: „Cornel Dinu ofițer de Securitate, Ianul, Anghel și Pădureanu sub acoperire”

Replica API 1 august 2019 | 00:00 1376

Romică Pașcu, 75 de ani, fost conducător la Bistrița, Baia Mare, FC Bihor, FCM Brașov, Astra și Petrolul și unul dintre numele grele din vechea ”Cooperativă”, relatează în partea a doua a interviului pentru Gazeta Sporturilor amănunte de culise despre conexiunile spectaculoase dintre serviciile secrete comuniste și conducători de top din fotbalul românesc.

- Domnule Pașcu, anii au trecut, multe fapte s-au prescris, dar vă regăsiți azi în caracterizarea care vi s-a făcut deseori, că ați fost unul dintre capii Cooperativei din fotbalul românesc?

- Nu. Scuzați-mi lipsa de modestie: am fost unul dintre cei mai mari conducători pe care i-a avut fotbalul românesc! Ascultați ce vă spun și nu zâmbiți! Am condus aproape 16 ani clubul din Brașov, la Oradea am fost vicepreședinte și președinte, la Baia Mare vicepreședinte, am lucrat la Astra și Petrolul, doi ani am activat ca vicepreședinte LPF sub bagheta lui Mac Popescu. Am avut un cuvânt de spus în fotbalul românesc! Iar denumirea de Cooperativă mi se pare incorectă.

- Dar cum i-ați spune?

- Am fost un grup de prieteni de la București, Brașov, Bistrița, Piatra Neamț, Bacău, Ploiești, Craiova. Numai răutăcios poți fi dacă spui că noi am stricat fotbalul românesc. Păi, Generația de Aur s-a născut în Elveția sau Germania? Nu în România, pe timpul mandatelor noastre în diferite puncte ale țării? De exemplu, din lotul care a mers la Mondialele din 1994, Iulian Chiriță și Marian Ivan n-au ajuns fotbaliști de la clubul condus de mine? Nu cu Pașcu director general a venit Inter Milano la Brașov și am stat la șprițuri cu Moratti și cu Neculaie? Nu în vremea mea am luat titlul național la juniori, la Constanța?

„Era anormal, dar trebuia să o ajutăm pe Dinamo să ia titlul”

- Sunteți de acord însă că Jean Pădureanu a făcut mult rău prin manevrele lui subterane?

- Domne, el, Alecsandrescu și Dragomir au fost niște conducători imenși! După ei, i-aș trece pe Costinescu, Chivorchian, Sechelariu, Cristache, Marius Stan, pe Borcea, care a băgat banii lui la Dinamo și, când a vrut să și-i ia înapoi din transferuri, l-au băgat la pârnaie. Pe Buduru, pe Ioan Niculae de la Astra, unde am mâncat cozonac, nu pâine! Apoi, pe Stroe de la Craiova, Mureșan la CFR, dar și pe MM Stoica. Nu sunt prieten cu el, dar admit că Stoica e un conducător cerebral, iar Steaua ar ieși campioană an de an dacă ar fi lăsat să-și facă treaba singur. Și să nu-l uit pe profesorul Anghelache, la Dinamo! Avea o minte diabolică, vorbea ca un prim-ministru și era mai deștept decât tot Guvernul comunist. A ajutat pe toată lumea, inclusiv pe mine.

- Ani de zile au existat însă șiruri de meciuri trucate, care ies la iveală ușor, ușor. Asta nu înseamnă înseși alterarea și falsificarea competiției?

- Domne, Pădureanu, la Bistrița, avea echipă de le bătea oricând și pe Steaua, și pe Dinamo! Interveneau însă tot felul de înțelegeri prietenești, pentru că, de exemplu, înainte de Revoluție trebuia să o ajuți pe Dinamo să ia campionatul. Sigur, era anormal, dar Brașovul avea, de exemplu, autocar oferit de Dinamo, iar autocarul lor propriu ne aștepta de fiecare dată la scara avionului când veneam de prin turnee externe și niciun bagaj nu mai trecea prin vamă. Da, e adevărat că am jucat de multe ori în interesul lui Dinamo, în special în perioada cu Vasile Anghel și generalul Ovidiu Diaconescu în conducere.

„Procuroru' avea grad de maior când lucram eu la Oradea”

- Ne dați un exemplu?

- Ne-a bătut Dinamo odată acasă, după care m-a chemat generalul Diaconescu, șeful Direcției de tehnică operativă și președintele secției de fotbal la Dinamo. L-am întrebat de unde-mi iau înapoi punctele. "De la Tg. Mureș". "Păi, la Tg. Mureș e echipă militară, sunt pe partea Stelei!". "Băi Pașcule! Te duci, joci și câștigi! E clar?". Și, într-adevăr, am bătut cu 2-1 la Tg. Mureș, dar habar n-am cum ne-a rezolvat acea partidă!

- Dintre oamenii cu care ați colaborat și v-ați intersectat de la Dinamo, ați putea pune degetul pe vreunul și să spuneți: „Iată, el a lucrat pentru serviciile de informații!”?

- Fostul președinte dinamovist Vasile Anghel, prietenul meu cel mai bun, mi-a spus că Dinu, un tip inteligent, a fost ofițer de Securitate și avea gradul de maior când lucram eu la Oradea. Probabil că azi e general în rezervă. Mulți de la Dinamo aveau însă grad, dar Dinu, în realitate, a avut de suferit. N-a lucrat niciodată efectiv pentru Securitate, unde fusese încadrat doar pentru salariu. Au vrut să-l și curețe de mai multe ori. Căutau să-l scoată de la Dinamo fiindcă era libertin și-i mai și persifla pe colonei, pe generali, unii dintre ei prostime. Dinu a simțit imediat lucrătura, că nu era un terchea-berchea și nu suporta ca Securitatea să intre cu picioarele în viețile oamenilor!

„Anghel a activat «acoperit» la ONU”

- Alte nume?

- Vasile Ianul a lucrat sub acoperire la Iași, iar când l-au adus la București l-au scos de sub „plapumă” și l-au făcut colonel de Miliție. Mergea deseori afară, avea niște relații internaționale fantastice. Împreună cu Dragomir și Pădureanu, a fost unul dintre nașii de cununie ai fiicei mele. La fel, fostul președinte Vasile Anghel era ofițer de Securitate și a activat peste hotare sub acoperire diplomatică. A stat mult în America, la ONU. La scurt timp după evadarea în SUA a adjunctului spionajului extern, Ion Mihai Pacepa, în iulie 1978, am primit un telefon de la el: "Te așteaptă un prieten în gara Keleti din Budapesta". Am înțeles mesajul. M-am dus să-l recuperez din Ungaria. L-am ținut vreo două săptămâni la Băile Felix, într-o vilă a Securității, cunoscută sub apelativul "Bisericuța"

„Presupun că și Jean a lucrat cu serviciile secrete”

- Credeți că Pădureanu a făcut și el parte din structurile secrete și a lucrat tot sub acoperire?

- Niciodată nu mi-a confirmat, dar presupun că da! Aceste activități nu se cunosc niciodată între cei care activează în domeniu. Dar Jean călătorea și el des în străinătate, era extrem de bine informat, avea relații la cel mai înalt nivel în Ministerul de Interne și la Securitate. Și se bucura de aprecierea inspectorilor șefi de Miliție și Securitate din mai multe județe. Realitatea e că, înainte de Revoluție și câțiva ani după aceea, nu puteai fi mare conducător în fotbal dacă nu erai arondat la o anumită entitate politică sau militară. De fapt, nu există om tare în lume, ci structuri bine organizate, care dirijează tot.

- Câștigau bine jucătorii de la FC Brașov?

- În fiecare an, aveam vreo trei turnee externe, stabilite prin Mitică Dragomir, care conducea Victoria și avea niște relații formidabile peste hotare. Fotbaliștii se întorceau și cu câte 300.000 de lei! Adică trei Dacii! Nu mai pun la socoteală primele și salariile de la Uzină, unde erau încadrați. Aveam vreo cinci, șase jucători plătiți ca ofițeri la o unitate specială din București. Erau cei orientați către mine de la Dinamo sau Victoria.

"Brașovul se destrăma demult dacă nu exista amărâtul de Pașcu! Până să vină Neculaie în 1999, am luat hotelul Partidului, aduceam mâncare gratis de pe la prietenii mei. Uzina achita doar salariile, iar Neculaie primele. Dacă îl convingeam să mă păstreze și după 2008, nu mai ajungeau alți conducători și antrenori să ia salarii de cupe europene, dar echipa să fie pe locurile 9-10!"- Romică Pașcu

„Ce s-o mai dăm cotită: furau tehnologie din exterior!„

Interlocutorul face câteva considerații și despre Mihai Caraman, fost general de Securitate, ex-director SIE (1990-1992) și ex-șef al rezidenței de spionaj românesc din Paris (1958-1968), post din care a orchestrat sustragerea a numeroase secrete NATO:

„Pe vremea lui s-a șutit, pur și simplu, de la francezi compoziția parbrizului pentru Dacia 1100, tehnica microfoanelor miniaturale, aparatele de filmat care se pot ascunde în nasturi sau rame de ochelari. Toate au putut să fie apoi fabricate și în România, prin grija lui Pacepa. Ăsta e adevărul: prin rețelele Securității, se fura tehnologie de peste hotare! Dar se recuperau, de exemplu, și obiecte de artă dispărute din țară”.

„Am dovezi imbatabile împotriva lui Hizo”

Pașcu admite că, după Dinamo și Bistrița, cele mai cordiale relații le-a avut cu Ceahlăul, dar face o nuanțare: „Cu Pinalti, dar nu cu Hizo! Am dovezi imbatabile împotriva lui din perioada când a lucrat la Brașov, în sezonul 1996-1997. L-am schimbat și el a venit apoi să mă curețe! Știe bine de ce ne-am despărțit. Printre altele, pentru deciziile lui ciudate de la un meci U Cluj - FC Brașov 3-2, după care un jucător a vrut să-l bată pentru că-l schimbase, deși dăduse gol.

De asemenea, a găsit sprijin în doi subordonați de-ai mei, Mandoca și Kovacs, ca să mă dea afară de la club, cu concursul lui Taropa, președintele Consiliului Județean. La relațiile mele, fiindcă inclusiv pentru conducătorii țării organizasem un Revelion la Hotel Tâmpa, după alegerea lui Emil Constantinescu, puteam să-i contracarez, dar i-am lăsat în steaua lor. Mi-a convenit însă măsura, mai ales după ce m-am sfătuit discret, în Poiană, și cu Cornel Dinu”.

"Primul lucru pe care mi-l reproșez în viață și în carieră e că am avut încredere în niște oameni care m-au trădat la prima ocazie. Aici intră și antrenori, și jucători!"- Romică Pașcu

„Cu Burleanu n-ar fi existat niciodată Cooperativa”

Fostul conducător brașovean spune că n-a avut niciodată relații apropiate cu FRF: „Mircea Sandu a condus dictatorial. Alecsandrescu nici nu-l băga în seamă, iar Mac Popescu discuta cu el mai mult din galanterie, fiindcă l-a avut jucător la Sportul. Nașu' mi-a purtat pică fiindcă n-a reușit să impună în Adunarea Generală reducerea la 14 a numărului de echipe din prima ligă. Spre deosebire de Sandu, Burleanu e un tip inteligent, care s-a înconjurat de oameni capabili. Cu Burleanu n-ar fi existat niciodată Cooperativa în fotbalul românesc!”.

Carabina 007 de la șeful unității anti-KGB

Romeo Pașcu deține o carabină specială, pe care o păstrează în propria colecție: "E o armă românească făcută la Cugir, poartă seria 007 și am primit-o cadou de la generalul Victor Niculicioiu". Decedat în urmă cu câțiva ani, acesta a fost șeful UM 0110 de contraspionaj pe spațiul țărilor socialiste, conducând unitatea supranumită anti-KGB.

„Lui Marian Ivan i-am dat o casă din fondurile SRI. A vândut-o când a plecat în China. Un băiat senzațional! Puține vârfuri ca el am întâlnit!”- Romică Pașcu

sursa: gsp.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar sa mi-l prezinti pe golanul de meme cerebral, denota cel putin retard mintal.
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614