rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Demolaţi şi evacuaţi de pe domeniul public,

Romii din Eforie sunt de-a dreptul incredibili: au furat caloriferele şi poarta de la internatul unde au fost cazaţi

Situaţia persoanelor de etnie romă, ale căror locuinţe au fost construite în mod abuziv pe un teren al Primăriei Eforie şi, automat, demolate, a luat amploare, ajungând până la urechile ONG-urilor străine. Între timp, Primăria Eforie le-a oferit acestora locuinţe provizorii în fostul cămin al Liceului Carmen Sylva. Însă, joi, 17 octombrie, fostul ministru al Educaţiei, senatorul Ecaterina Andronescu, a făcut o vizită celor năpăstuiţi de soartă, "inspectând" condiţiile în care aceştia îşi duc existenţa, dar şi situaţia copiilor înscrişi la şcoală. Evenimentul nu a fost lipsit de "scântei", primarul Ovidiu Brăiloiu declarând că face tot ce se poate pentru a-i ajuta, însă persoanele de etnie romă nu dau dovadă de un comportament civilizat, ele furând caloriferele, dar şi porţile de metal, pe care ulterior le-au comercializat la fier vechi.

Fostul ministru al Educaţiei, senatorul Ecaterina Andronescu, însoţit de generalul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Răducu Popescu, a vizitat persoanele de etnie romă din Eforie Sud, ale căror locuinţe, construite abuziv, au fost demolate în luna septembrie. Prima oprire a fost la primărie, acolo unde edilul localităţii a oferit toate detaliile evenimentului. Fostul ministru al Educaţiei s-a interesat de numărul locuitorilor din Eforie, de persoanele sărace, dar şi de locuinţele sociale. Imediat după aceea s-a adus în discuţie şi situaţia romilor. "Locuinţele sociale sunt modelul Mazăre?", a întrebat Ecaterina Andronescu. "Nu, noi am făcut locuinţe normale, nu în modul acela", a răspuns Ovidiu Brăiloiu. "350 de familii locuiesc în campusul acela?", a întrebat şi generalul ISJ, Răducu Popescu. "În locuinţele construite sunt 200 de familii într-o zonă şi 60 în altă zonă. Sunt cei care s-au mutat şi care stau bine mersi. Au apartamente cu două camere, cu trei...", a mai spus edilul din Eforie. Întrebat ce populaţie are oraşul, răspunsul a fost 11.000. De asemenea, Ecaterina Andronescu a dorit să ştie cât la sută din populaţie este săracă. "Dacă e să o luăm aşa, nu găsim populaţie săracă în Eforie", a fost şi răspunsul primarului. După această introducere, s-a pus punctul pe "i" şi s-a discutat strict despre situaţia ce a stârnit atâtea controverse, dar şi despre soluţii. În plus, pe locul unde au existat locuinţele construite în mod abuziv se vor construi blocuri. "Soluţia este aceea care se impune pentru toate cazurile în care oamenii nu au case. Gândiţi-vă că la Eforie noi ne confruntăm din 2004 cu o lipsă acută de locuinţe. Sunt peste 600 de familii care au stat în stradă şi am reuşit pentru 450 dintre ele să le găsim locuinţe, mai este o parte care urmează să se mute în blocurile pe care le construim acolo unde s-au desfiinţat construcţiile alea abuzive, realizate de cei ce au generat această problemă. Acolo urmează să se realizeze patru blocuri P+8 cu 248 de unităţi locative. În afară de asta, pentru situaţiile de necesitate, am făcut demersurile necesare la Guvern, prin Prefectură şi Consiliul Judeţean, pentru a obţine fonduri de urgenţă pentru construirea unor locuinţe, am alocat suprafaţa de teren, vom depune pe 1 ianuarie un nou proiect pe care îl avem de doi ani de zile şi care a fost respins, pentru construirea de locuinţe atât în Eforie Nord cât şi Sud şi cam astea sunt demersurile. Până atunci încercăm să asigurăm condiţii normale de viaţă celor ce nu au locuinţe în Eforie, indiferent de etnia lor, culoarea politică", a declarat primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

Ţiganii au furat caloriferele şi porţile de la internat

Acestea fiind planurile, a urmat şi o rugăminte din partea edilului, şi anume că şi aceste persoane de etnie romă trebuie să dea dovadă de un comportament civilizat. El a precizat că porţile metalice, dar şi caloriferele din interiorul internatului au fost furate şi vândute la fier vechi, în noaptea de miercuri spre joi. "Am şi eu o rugăminte, că tot putem transmite un mesaj: să încerce să nu mai fure instalaţia electrică din pereţi, ţevile de apă, să nu mai facă focul cu saltele ca să ia sârmele din ele şi multe alte aspecte de genul ăsta. Cheltuielile pe care le putem face sunt limitate din pricina fondurilor. Suntem într-o perioadă de criză şi nu putem să cheltuim banii bugetului local numai pentru curăţenie şi refăcut instalaţie electrică, sanitare, etc. Rugămintea mea către toate ONG-urile care se ocupă de problema lor şi de toţi care vor să se implice, să-i determine să-şi trimită copiii la şcoală şi să se abţină să mai sustragă tot ce este metal. Nu ştiu dacă fură toţi, e de ajuns să fure unul. Trebuie să privim problema cu luciditate şi să nu încercăm să ne ascundem în spatele unor copii. Toţi avem copii acasă şi ne îngrijim de educaţia lor, nu-i punem pavăză în faţă ca să ne ascundem, de fapt, problemele noastre. Din 30 de copii de acolo, merg la şcoală doar 8. Restul refuză şi când li s-a oferit condiţii să meargă au cerut sume de bani şi alte avantaje", a mai spus Brăiloiu, care a completat şi cu faptul că se poate schimba viaţa copiilor, dar a părinţilor nu prea.

De ce au fost demolate acum şi nu în vară?

Întrebat de ce locuinţele au fost demolate acum şi nu în vară, primarul a răspuns: "Asta e întrebarea cu iepuraşul dacă are bască sau nu. Legea nu prevede când anume se aplică. Gândiţi-vă totuşi că administraţia locală a dat dovadă de foarte multă toleranţă şi ce se întâmplă, se întâmplă de 5 - 6 ani, iar somaţiile au fost făcute în 2011. Li s-a pus în vedere că urmează să fie evacuaţi de acolo, pentru că se construiesc blocuri, se fac amenajări. Acolo este un bulevard, bulevardul Soarelui. Exact acolo erau trei case. Persoanele care stăteau acolo aveau o casă la Eforie Nord şi moştenire în Eforie Sud. Chiar aşa vedem numai lucrurile negative? Să vedem realitatea! Iar demolarea s-a făcut în 26 septembrie, când afară erau 20 de grade. Că pe 1 octombrie a venit vâjul, da, au fost probleme, dar au fost rezolvate", a spus primarul. Tot acesta a transmis organizaţiilor internaţionale şi ambasadelor care s-au interesat de caz să fie calme să privească partea adevărată a lucrurilor şi să sprijine dacă pot realizarea proiectelor primăriei. Persoanele de etnie romă vor rămâne în internat atât timp cât clădirea va rezista şi asta depinde de ele, potrivit edilului, până la momentul când cei cu acte de Eforie vor fi mutaţi în locuinţe noi. Pe cealaltă parte, Ecaterina Andronescu a spus că principalul aspect este acela de a integra copiii la şcoală. "Integrarea oricărei etnii, după părerea mea, se face prin şcoală. Toţi copiii trebuie să ajungă la şcoală. Din păcate, ajung foarte puţini şi lucrul acesta este grav. Poate găsim o soluţie şi pentru părinţi, ceea ce numim noi şansa a doua, să-i aducem şi pe ei puţin în procesul de educaţie. O să le împărţim rechizite şcolare şi sperăm să le şi accepte şi să le folosească. Primarul încearcă să găsească soluţii, să le ofere o locuinţă stabilă. Integrarea copiilor îi trimite la un alt statut social şi la o altă viaţă. Au dreptul să trăiască altfel decât părinţii lor", a declarat Ecaterina Andronescu. De asemenea, primarul din Eforie i-a oferit fostului ministru al Educaţiei o mapă cu fotografii şi cu toate detaliile privind condiţiile în care trăiau romii înainte de evacuare. În plus, mai este vorba de un proiect al primăriei, pentru construirea unei microîntreprinderi, pentru se construi locuri de muncă.

Ţiganii, tot nemulţumiţi: nu muncesc, dar se plâng că locuiesc în condiţii "inumane"

Evenimentul a continuat cu vizita internatului, unde persoanele de etnie romă abia au aşteptat să se plângă. Nu sunt mulţumite de condiţiile în care trăiesc, spun că au tavanele crăpate, iar curentul electric este cu porţia. "Ne-a luat de acolo, da, şi ne-a adus aici. Uitaţi cum mi s-a rupt patul şi pe jos e apă. A uitat când l-am votat. Acum nu mai suntem buni", a spus un bărbat. Întrebat dacă munceşte, el a spus că nu, iar la curiozitatea "Şi cum vă întreţineţi?", a spus: "Eh, cum putem şi noi!". De asemenea, senatorul Ecaterina Andronescu a întrebat copiii dacă merg la şcoală, le-a oferit caiete şi i-a îndemnat să meargă la cursuri. Dacă micuţii au fost ceva mai receptivi, adolescenţii nici nu au băgat-o în seamă, un tânăr spunându-i: "Nu merg la şcoală şi mai lasă-mă, nu vreau să vorbesc". Agitaţi au fost şi adulţii, care ridicau în permanenţă tonul, senatorul chiar intervenind la un moment dat: "Vă rog să nu mai ţipaţi, eu nu ţip". Cât despre instalaţiile şi porţile furate, romii au negat totul, spunând că sunt numai minciuni.

Liliana CHIRU

vineri, 18 octombrie 201333
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
13 mai 19:14ReplicaALERTĂ la CHIRNOGENI! Un BĂRBAT a MURIT după ce a fost PRINS în ROTORUL TURBINEI unei EOLIENE

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, joi, 13 mai, să intervină la un incident înregistrat în...2977

13 mai 19:50ReplicaDe sâmbătă, RENUNȚĂM la MASCĂ în AER LIBER2199
13 mai 15:03ReplicaIonuț IONESCU, NOUL MANAGER al SPITALULUI Județean Constanța!3849
13 mai 00:00ReplicaINCIDENŢA în municipiul Constanţa, sub PRAGUL de 1 la MIA de locuitori

Incidența, în ceea ce privește cazurile de infectare cu SARS-COV-2, este într-o continuă scădere în Constanța....1858

13 mai 13:43ReplicaINTERVIU LIVE cu deputatul Lucian LUNGOCI!730
13 mai 12:21ReplicaAMBULANȚĂ LOVITĂ de un TAXIMETRU, în TOMIS III VIDEO2825
13 mai 11:57ReplicaANCHETE pe BANDĂ RULANTĂ în PORT: ALTE LOTURI de DEȘEURI! VIDEO LIVE

Deșeurile continuă să fie trimise către România, cu intrare prin Portul Constanța, fără nici o reținere!...2455

13 mai 23:16ReplicaCONCURS cu DEDICAȚIE, la OCPI Constanța?! O profesoară de la ȘAGUNA a sesizat DNA!6694
13 mai 23:13ReplicaPe Ioan Niculae, patronul Astra Giurgiu, îl ajută STATUL să-și plătească AVOCAȚII1777
13 mai 00:38ReplicaAQUA MAGIC, un PEISAJ DEZOLANT înainte de marea DESCHIDERE

Aqua Magic a reprezentat, ani la rândul, polul distracției de pe litoral, mii și mii de turiști și nu numai venind...2064

13 mai 00:33ReplicaINTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA6912
13 mai 23:05ReplicaCUM va arăta str. ŞTEFAN CEL MARE, după MAREA REABILITARE!8375
Vremea
13.8°13.4° - 13.8° joi, 13 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 83%
Vânt: 5.16 m/s
Presiune: 1007 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 mai 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova, calificată în finala Cupei României, după 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Universitatea Craiova s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu formaţia...416

13 mai 00:50SportFotbal: Ianis Hagi a marcat un gol şi a obţinut un penalty pentru Rangers

Fotbalistul român Ianis Hagi a marcat un gol pentru Glasgow Rangers şi a obţinut un penalty în meciul pe care...636

13 mai 00:00SportFotbal: „UEFA nu poate rămâne pasivă“ în privinţa Super Ligii, spune preşedintele Ligii spaniole

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, a declarat marţi preşedintele Ligii spaniole de...333

13 mai 00:00SportFotbal: Ibrahimovic, accidentat, va rata cel puţin două meciuri, anunţă clubul AC Milan

Atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, accidentat la genunchiul stâng duminică, cu câteva săptămâni înaintea...328

Local
13 mai 23:20LocalConstănțenii chestionați cu privire la ACTIVITATEA PRIMĂRIEI

Primăria Municipiului Constanța lansează un chestionar pentru măsurarea gradului de satisfacție a cetățenilor cu...1052

13 mai 12:12LocalBeioglu de la SCIM SA, la un pas de a SCĂPA de URMĂRIREA PENALĂ

DNA Constanța, în calitate de petent, așteaptă ca magistrații Tribunalului Constanța să se pronunțe, termenul...1188

13 mai 23:22LocalPERCHEZIŢII la PERSOANE BĂNUITE de TRAFIC de PERSOANE! Tinerele, CAZATE în CONSTANȚA

4763

13 mai 14:41LocalIZOLAT la DOMICILIU, dar se plimba la GARĂ, fără MASCĂ. A ”ÎMPUȘCAT” 1000 de lei AMENDĂ

Jandarmii Grupării Mobile Constanta au desfășurat marţi, 11 mai, împreună cu colegii polițiști o acțiune...1622

13 mai 09:40LocalDouă TINERE căutate de polițiștii din Brașov: Au VENIT pe LITORAL

Două adolescente de 15 ani, care au plecat de acasă, sunt date dispărute de familii. IJP Brașov face un apel pentru...1672

13 mai 13:38LocalREVOLTĂ la LICEUL OVIDIUS, din cauza NEIGIENIZĂRII sălilor de curs

Odată cu scăderea incidenței cazurilor de coronavirus sub pragul de unu la mie în municipiul Constanța, elevii se...1845

13 mai 23:18LocalBraconaj piscicol în perioada de prohibiție

Poliţiştii de frontieră tulceni din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, unelte de pescuit folosite de cei ce...974

13 mai 23:18LocalUn cetățean britanic, oprit pe plaja dintre România şi Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean...993

13 mai 23:18LocalŢigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

848

Politică
13 mai 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Completurile cauzelor de apel - formate din doi judecători

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia completurile de judecată a cauzelor de apel...381

13 mai 00:00PoliticăSenat: Zi liberă plătită pentru vaccinare. Angajatorii care organizează centre de vaccinare, exoneraţi

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de...481

13 mai 00:00PoliticăCameră: Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii

326

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6851

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53852

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2458

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4127

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3954

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5085

Monden
13 mai 00:00MondenAngelina Jolie și Irina Shayk, mămici de nota 10!

Sunt deja de nerecunoscut! Actriţa Angelina Jolie şi fotomodelul Irina Shayk au ieşit la plimbare cu fiicele lor,...462

13 mai 00:00MondenBrandon din Beverly Hills 90210, distrus de alcool şi marcat de iubirea pierdută

Cine şi-ar fi imaginat că băiatul cuminte din Beverly Hills 90210, care avea un cuvânt bun pentru toţi din jur şi...741

13 mai 00:00MondenNicole Scherzinger arată perfect la 42 de ani. Poze de la plajă

441

13 mai 00:00MondenDefilările de modă din Paris se reiau în luna iulie după o lungă pauză din cauza pandemiei

Defilările de modă se reiau la Paris începând cu luna iulie, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de...293

13 mai 00:00MondenFlorence + The Machine, cantautoare a principalei piese de pe coloana sonoră a filmului "Cruella"

Trupa indie rock Florence + The Machine va interpreta "Call me Cruella", principala piesă de pe coloana sonoră a...300

13 mai 00:00MondenPrimele imagini ale noului film al lui Scorsese, „Killers of the Flower Moon“, dezvăluite de Apple TV

292

Mapamond
13 mai 00:00MapamondSilvio Berlusconi este din nou spitalizat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost spitalizat din nou marţi pentru tratarea unor sechele în urma...354

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania îşi propune să demareze vaccinarea elevilor odată cu începerea şcolii

Germania are ca ţintă sfârşitul vacanţei de vară pentru a demara vaccinarea elevilor cu vârste între 12 şi 18...305

13 mai 00:00MapamondAtac într-o şcoală din Rusia: Un atacator a fost arestat şi al doilea a fost ucis de echipele de intervenţie

333

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a început producţia vaccinului său COV-Iran Barekat

Iranul a început marţi producţia în masă a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, denumit COV-Iran...316

13 mai 00:00MapamondEurostat: În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puţin tot atâtea femei ca şi bărbaţi în...340

13 mai 01:44MapamondPloaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv

654

Sănătate
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...311

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...408

13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

315

13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...373

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te...358

13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

335

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT