REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Romii din Eforie sunt de-a dreptul incredibili: au furat caloriferele şi poarta de la internatul unde au fost cazaţi

Romii din Eforie sunt de-a dreptul incredibili: au furat caloriferele şi poarta de la internatul unde au fost cazaţi

Replica API 18 octombrie 2013 | 00:00 190

Demolaţi şi evacuaţi de pe domeniul public,

Demolaţi şi evacuaţi de pe domeniul public,

Situaţia persoanelor de etnie romă, ale căror locuinţe au fost construite în mod abuziv pe un teren al Primăriei Eforie şi, automat, demolate, a luat amploare, ajungând până la urechile ONG-urilor străine. Între timp, Primăria Eforie le-a oferit acestora locuinţe provizorii în fostul cămin al Liceului Carmen Sylva. Însă, joi, 17 octombrie, fostul ministru al Educaţiei, senatorul Ecaterina Andronescu, a făcut o vizită celor năpăstuiţi de soartă, "inspectând" condiţiile în care aceştia îşi duc existenţa, dar şi situaţia copiilor înscrişi la şcoală. Evenimentul nu a fost lipsit de "scântei", primarul Ovidiu Brăiloiu declarând că face tot ce se poate pentru a-i ajuta, însă persoanele de etnie romă nu dau dovadă de un comportament civilizat, ele furând caloriferele, dar şi porţile de metal, pe care ulterior le-au comercializat la fier vechi.

Fostul ministru al Educaţiei, senatorul Ecaterina Andronescu, însoţit de generalul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Răducu Popescu, a vizitat persoanele de etnie romă din Eforie Sud, ale căror locuinţe, construite abuziv, au fost demolate în luna septembrie. Prima oprire a fost la primărie, acolo unde edilul localităţii a oferit toate detaliile evenimentului. Fostul ministru al Educaţiei s-a interesat de numărul locuitorilor din Eforie, de persoanele sărace, dar şi de locuinţele sociale. Imediat după aceea s-a adus în discuţie şi situaţia romilor. "Locuinţele sociale sunt modelul Mazăre?", a întrebat Ecaterina Andronescu. "Nu, noi am făcut locuinţe normale, nu în modul acela", a răspuns Ovidiu Brăiloiu. "350 de familii locuiesc în campusul acela?", a întrebat şi generalul ISJ, Răducu Popescu. "În locuinţele construite sunt 200 de familii într-o zonă şi 60 în altă zonă. Sunt cei care s-au mutat şi care stau bine mersi. Au apartamente cu două camere, cu trei...", a mai spus edilul din Eforie. Întrebat ce populaţie are oraşul, răspunsul a fost 11.000. De asemenea, Ecaterina Andronescu a dorit să ştie cât la sută din populaţie este săracă. "Dacă e să o luăm aşa, nu găsim populaţie săracă în Eforie", a fost şi răspunsul primarului. După această introducere, s-a pus punctul pe "i" şi s-a discutat strict despre situaţia ce a stârnit atâtea controverse, dar şi despre soluţii. În plus, pe locul unde au existat locuinţele construite în mod abuziv se vor construi blocuri. "Soluţia este aceea care se impune pentru toate cazurile în care oamenii nu au case. Gândiţi-vă că la Eforie noi ne confruntăm din 2004 cu o lipsă acută de locuinţe. Sunt peste 600 de familii care au stat în stradă şi am reuşit pentru 450 dintre ele să le găsim locuinţe, mai este o parte care urmează să se mute în blocurile pe care le construim acolo unde s-au desfiinţat construcţiile alea abuzive, realizate de cei ce au generat această problemă. Acolo urmează să se realizeze patru blocuri P+8 cu 248 de unităţi locative. În afară de asta, pentru situaţiile de necesitate, am făcut demersurile necesare la Guvern, prin Prefectură şi Consiliul Judeţean, pentru a obţine fonduri de urgenţă pentru construirea unor locuinţe, am alocat suprafaţa de teren, vom depune pe 1 ianuarie un nou proiect pe care îl avem de doi ani de zile şi care a fost respins, pentru construirea de locuinţe atât în Eforie Nord cât şi Sud şi cam astea sunt demersurile. Până atunci încercăm să asigurăm condiţii normale de viaţă celor ce nu au locuinţe în Eforie, indiferent de etnia lor, culoarea politică", a declarat primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

Ţiganii au furat caloriferele şi porţile de la internat

Acestea fiind planurile, a urmat şi o rugăminte din partea edilului, şi anume că şi aceste persoane de etnie romă trebuie să dea dovadă de un comportament civilizat. El a precizat că porţile metalice, dar şi caloriferele din interiorul internatului au fost furate şi vândute la fier vechi, în noaptea de miercuri spre joi. "Am şi eu o rugăminte, că tot putem transmite un mesaj: să încerce să nu mai fure instalaţia electrică din pereţi, ţevile de apă, să nu mai facă focul cu saltele ca să ia sârmele din ele şi multe alte aspecte de genul ăsta. Cheltuielile pe care le putem face sunt limitate din pricina fondurilor. Suntem într-o perioadă de criză şi nu putem să cheltuim banii bugetului local numai pentru curăţenie şi refăcut instalaţie electrică, sanitare, etc. Rugămintea mea către toate ONG-urile care se ocupă de problema lor şi de toţi care vor să se implice, să-i determine să-şi trimită copiii la şcoală şi să se abţină să mai sustragă tot ce este metal. Nu ştiu dacă fură toţi, e de ajuns să fure unul. Trebuie să privim problema cu luciditate şi să nu încercăm să ne ascundem în spatele unor copii. Toţi avem copii acasă şi ne îngrijim de educaţia lor, nu-i punem pavăză în faţă ca să ne ascundem, de fapt, problemele noastre. Din 30 de copii de acolo, merg la şcoală doar 8. Restul refuză şi când li s-a oferit condiţii să meargă au cerut sume de bani şi alte avantaje", a mai spus Brăiloiu, care a completat şi cu faptul că se poate schimba viaţa copiilor, dar a părinţilor nu prea.

De ce au fost demolate acum şi nu în vară?

Întrebat de ce locuinţele au fost demolate acum şi nu în vară, primarul a răspuns: "Asta e întrebarea cu iepuraşul dacă are bască sau nu. Legea nu prevede când anume se aplică. Gândiţi-vă totuşi că administraţia locală a dat dovadă de foarte multă toleranţă şi ce se întâmplă, se întâmplă de 5 - 6 ani, iar somaţiile au fost făcute în 2011. Li s-a pus în vedere că urmează să fie evacuaţi de acolo, pentru că se construiesc blocuri, se fac amenajări. Acolo este un bulevard, bulevardul Soarelui. Exact acolo erau trei case. Persoanele care stăteau acolo aveau o casă la Eforie Nord şi moştenire în Eforie Sud. Chiar aşa vedem numai lucrurile negative? Să vedem realitatea! Iar demolarea s-a făcut în 26 septembrie, când afară erau 20 de grade. Că pe 1 octombrie a venit vâjul, da, au fost probleme, dar au fost rezolvate", a spus primarul. Tot acesta a transmis organizaţiilor internaţionale şi ambasadelor care s-au interesat de caz să fie calme să privească partea adevărată a lucrurilor şi să sprijine dacă pot realizarea proiectelor primăriei. Persoanele de etnie romă vor rămâne în internat atât timp cât clădirea va rezista şi asta depinde de ele, potrivit edilului, până la momentul când cei cu acte de Eforie vor fi mutaţi în locuinţe noi. Pe cealaltă parte, Ecaterina Andronescu a spus că principalul aspect este acela de a integra copiii la şcoală. "Integrarea oricărei etnii, după părerea mea, se face prin şcoală. Toţi copiii trebuie să ajungă la şcoală. Din păcate, ajung foarte puţini şi lucrul acesta este grav. Poate găsim o soluţie şi pentru părinţi, ceea ce numim noi şansa a doua, să-i aducem şi pe ei puţin în procesul de educaţie. O să le împărţim rechizite şcolare şi sperăm să le şi accepte şi să le folosească. Primarul încearcă să găsească soluţii, să le ofere o locuinţă stabilă. Integrarea copiilor îi trimite la un alt statut social şi la o altă viaţă. Au dreptul să trăiască altfel decât părinţii lor", a declarat Ecaterina Andronescu. De asemenea, primarul din Eforie i-a oferit fostului ministru al Educaţiei o mapă cu fotografii şi cu toate detaliile privind condiţiile în care trăiau romii înainte de evacuare. În plus, mai este vorba de un proiect al primăriei, pentru construirea unei microîntreprinderi, pentru se construi locuri de muncă.

Ţiganii, tot nemulţumiţi: nu muncesc, dar se plâng că locuiesc în condiţii "inumane"

Evenimentul a continuat cu vizita internatului, unde persoanele de etnie romă abia au aşteptat să se plângă. Nu sunt mulţumite de condiţiile în care trăiesc, spun că au tavanele crăpate, iar curentul electric este cu porţia. "Ne-a luat de acolo, da, şi ne-a adus aici. Uitaţi cum mi s-a rupt patul şi pe jos e apă. A uitat când l-am votat. Acum nu mai suntem buni", a spus un bărbat. Întrebat dacă munceşte, el a spus că nu, iar la curiozitatea "Şi cum vă întreţineţi?", a spus: "Eh, cum putem şi noi!". De asemenea, senatorul Ecaterina Andronescu a întrebat copiii dacă merg la şcoală, le-a oferit caiete şi i-a îndemnat să meargă la cursuri. Dacă micuţii au fost ceva mai receptivi, adolescenţii nici nu au băgat-o în seamă, un tânăr spunându-i: "Nu merg la şcoală şi mai lasă-mă, nu vreau să vorbesc". Agitaţi au fost şi adulţii, care ridicau în permanenţă tonul, senatorul chiar intervenind la un moment dat: "Vă rog să nu mai ţipaţi, eu nu ţip". Cât despre instalaţiile şi porţile furate, romii au negat totul, spunând că sunt numai minciuni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367