REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Roșia Montană, scandal internațional. Ungaria vrea ca tot aurul din Ardeal să rămână în pământ

Roșia Montană, scandal internațional. Ungaria vrea ca tot aurul din Ardeal să rămână în pământ

Replica API 27 iulie 2021 | 00:00 848

Scandal la nivel internațional. Ungaria vrea ca Roșia Montană să nu fie exploatată niciodată de România. Asta scrie o publicație apropiată regimului Viktor Orban.

În articolul intitulat ”Roșia Montană - ale cui sunt rezervele de aur?” se arată faptul că ungurii speră ca cele 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint la care tânjesc firmele străine să rămână în pământul natal.

Publicația maghiară aduce în discuție și versurile poetului român, Octavian Goga: ”Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă” și pune alături de versuri întrebarea ”de când aparține Roșia Montană României”?

Publicația apropiată regimului de la Budapesta susține că nu dacii au fost primii care au stăpânit zona Munților Apuseni.

Ziua decisivă pentru Roșia Montană la UNESCO, marți. Istoricul scandalului unui sit ”de o valoare istorică inestimabilă”

Discuțiile privind includerea sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO au fost amânate pentru a doua zi consecutiv. Astăzi însă ar putea fi luată o decizie. Adrian Cioroianu, fost ambasador al României la UNESCO, a declarat, în cadrul emisiunii ”În fața națiunii”, că situl Roșia Montană are o valoare istorică ”inestimabilă”.

”Acest dosar era pe lista ședinței de ieri 25 iulie. A fost amânat pentru astăzi, era al nouălea pe ordinea de zi, doar că, dată fiind diferența de fus orar dintre China și Franța, sediul UNESCO este la Paris, organizatorii ședinței sunt în China, iar aceștia tind să ia prima dată dosarele din țările asiatice. Discuțiile s-au prelungit, astfel încât dosarul românesc a fost amânat pentru mâine.

S-ar putea să fie și o coincidență interesantă pentru că mâine, 27 iulie, se împlinesc 65 de ani din momentul în care România a intrat în UNESCO. Eu cred că mâine se va da răspunsul în acest dosar. Cred că cele mai mari șanse sunt ca dosarul Roșia Montană să fie primit pe lista patrimoniului mondial.

Acest sit, din punct de vedere istoric, este de o valoare inestimabilă. Fac precizarea că în dosarul UNESCO nu este toată localitatea Roșia Montană, este o zonă precis delimitată. Este zona fostelor mine romane”, declara, luni, Adrian Cioroianu, fost ambasador al României la UNESCO, scrie antena3.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614