REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Rudel Obreja, băgat în corzi de Marfin Bank: "Vrea cu orice preţ să mă falimenteze"

Rudel Obreja, băgat în corzi de Marfin Bank: "Vrea cu orice preţ să mă falimenteze"

Replica API 8 octombrie 2012 | 00:00 113

Preşedintele Federaţiei Române de Box, în pericol să piardă afacerea de 10 milioane de euro din Olimp

Preşedintele Federaţiei Române de Box, în pericol să piardă afacerea de 10 milioane de euro din Olimp

Preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB), Rudel Obreja, riscă să piardă afacerea de peste 10 milioane de euro pe care a dezvoltat-o la malul mării, în staţiunea Olimp. Potrivit omului de afaceri, în contul unei datorii de 2,5 milioane de euro, Marfin Bank încearcă să preia ilegal fostul hotel Moldova, transformat între timp într-un luxos bloc de apartamente, prin falimentarea forţată a firmei Moldova Estival 2002 SA. Astfel, deşi societatea controlată de Rudel Obreja se află în reorganizare judiciară şi este aproape de finalizarea investiţiei de la fostul hotel din Olimp, care se va concretiza într-o afacere evaluată la 10,6 milioane de euro, banca a blocat, pur şi simplu, accesul în clădire, distrugând şi furând documente, forţând astfel lichidarea firmei şefului FRB, după cum a declarat Obreja, în exclusivitate, pentru "Replica". Potrivit acestuia, intenţia e cât se poate de clară: cineva din cadrul băncii, în complicitate, probabil, cu SIF Transilvania (acţionar la Moldova Estival 2002, dar în conflict deschis cu Rudel Obreja) nu vrea să permită revigorarea firmei, ci falimentarea acesteia şi scoaterea la vânzare a blocului din Olimp pe un preţ de nimic. Rudel Obreja a depus deja mai multe plângeri penale împotriva băncii şi administratorului judiciar.

"Poate că Marfin Bank, ca instituţie, nu cunoaşte situaţia reală, dar în mod cert e cineva acolo care vrea cu orice preţ să ne falimenteze, pentru a cumpăra cât mai ieftin blocul din Olimp. Banca şi-a manifestat în mod vădit reaua intenţie în privinţa reorganizării societăţii Moldova Estival 2002 SA atunci când a numit administrator judiciar al firmei pe Rominsolv SPRL, deţinută de Piperea şi Asociaţii, adică exact avocaţii celor de la SIF Transilvania, cu care noi suntem de mult timp în conflict deschis. Practic, a pus lupul paznic la oi", a declarat Rudel Obreja, pentru "Replica". Miza bătăliei dintre şeful FRB, pe de-o parte, şi alianţa dintre Marfin Bank şi SIF Transilvania, de pe altă parte, este enormă: blocul de locuinţe din staţiunea Olimp, cu cele 15 etaje şi peste 100 de apartamente ale sale, precum şi cu terenul aferent, a fost evaluat, chiar de către Marfin Bank, la 10,6 milioane de euro. Banca este principalul creditor al SC Moldova Estival 2002 SA, aflată în prezent în proces de reorganizare judiciară, după ce Tribunalul Constanţa a dispus, pe 24.01.2011, deschiderea procedurii generale a insolvenţei, chiar la cererea debitorului. În paralel, Moldova Estival 2002 SA se judecă şi cu acţionarul minoritar SIF Transilvania, deţinătorul a 8,8% din acţiuni, căruia acţionarul majoritar Rudel Obreja îi impută un prejudiciu adus societăţii de 1.962.500 de euro. Cum-necum, creditorul Marfin Bank şi-a găsit să impună ca administrator judiciar al Moldova Estival 2002 SA fix pe avocatul celor de la SIF Transilvania, fapt care alimentează temerile lui Obreja potrivit căruia se urmăreşte lichidarea firmei din sudul litoralului constănţean şi vânzarea pe nimic a fostului hotel Moldova, către anumite persoane interesate. O măsură menită să alimenteze suspiciunile şefului FRB a fost decizia abuzivă a Marfin Bank de a bloca, timp de două lui de zile, în perioada august-serptembrie a acestui an, accesul proprietarului în incinta fostului hotel, deşi banca nu are altă calitate decât aceea de creditor. "Marfin Bank i-a angajat pe cei de la City Protect să ne blocheze accesul în imobilul care se află în proprietatea noastră. S-au furat documente şi bunuri de acolo, au distrus geamuri, uşi, piese de mobilier, să vedem acum cine răspunde pentru asta. Am obţinut, în cele din urmă, un ordin din partea Parchetului Mangalia pentru a putea intra, după două luni, pe proprietatea noastră", ne-a declarat Rudel Obreja.

Moldova Estival 2002 SA are datorii totale de 8.000.000 euro

Potrivit şefului FRB, acesta nu este primul abuz comis de Marfin Bank. "Nu mai vorbim de faptul că ne-a sistat finanţarea când aveam cea mai mare nevoie de ea, pentru finalizarea lucrărilor. Banca a dat însă bun de plată către constructor (foarte interesant, este vorba despre Grup Construcţii Vest, firmă controlată de Marian Iancu- n.red.), în condiţiile în care, în contract, se stipula foarte clar că plăţile se fac doar după ce se finalizează lucrările de la imobil. S-au semnat actele că blocul este finalizat, chiar dacă lucrările nu sunt gata, au plătit constructorului 2,5 milioane de euro şi ne-au aruncat nouă în cârcă această sumă. Apoi, tot banca a scos un document cum că lucrările nu sunt, de fapt, finalizate şi mai este nevoie de investiţii de încă 800- 900.000 de euro", ne-a mai spus Rudel Obreja. Potrivit datelor oficiale publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, SC Moldova Estival 2002 SA are datorii totale de 34.026.582 lei (circa 8 milioane de euro), din care 10.766.443 lei către Marfin Bank şi 2.493.687 lei către Grup Construcţii Vest, a lui Marian Iancu.

Fostul hotel Moldova, şmenuit de Agathon pentru Dan Iosif, trecut la Marian Iancu, ajuns la Rudel Obreja şi vânat de Marfin Bank

Unul dintre cele mai mari hoteluri din sudul litoralului are o istorie recentă cât se poate de zbuciumată. În 2002, fostul ministru Dan Matei Agathon îl privatiza în stilul care-l face unic pe demnitar în istoria turismului românesc: pentru 500.000 de dolari în rate, fostul hotel Moldova ajunge în proprietatea Andreei Anca Dan, fiica fostului revoluţionar şi consilier prezidenţial Dan Iosif. Evident, hotelul valora, chiar şi în acea perioadă, de cel puţin 10 ori mai mult. Ulterior, imobilul aterizează în proprietatea controversatului milionar timişorean Marian Iancu, care şi-a anunţat intenţia de a-l transforma din hotel în bloc de apartamente de lux. Patronul clubului de fotbal Poli Timişoara şi al altor afaceri gen BKP Petroleum, VGB Oil etc, derulate în jurul RAFO Oneşti, toate cu o foarte accentuată tentă penală, nu a mişcat însă nimic, iar hotelul Moldova s-a transformat într-o ruină. În vara lui 2010, hotelul ajunge în proprietatea lui Rudel Obreja, care s-a împrumutat de la Marfin Bank şi, în sfârşit, lucrurile o luau pe calea cea bună, ruinele transformându-se în luxosul bloc de locuinţe din prezent. În urma evaluărilor, fostul hotel vândut de Agathon cu 500.000 de dolari valorează acum 10,6 milioane de euro, iar Marfin Bank plănuieşte un tun imobiliar de proporţii, dacă e să dăm crezare proprietarului Rudel Obreja.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102