REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Rudele prinţul Şerban Dimitrie Sturdza mai au de recuperat imobile la Constanţa

Rudele prinţul Şerban Dimitrie Sturdza mai au de recuperat imobile la Constanţa

Replica API 5 iulie 2012 | 00:00 5619

Interviu: "A fi prinţ înseamnă o grijă şi o preocupare pentru această ţară, pentru binele acestui popor"

Interviu: "A fi prinţ înseamnă o grijă şi o preocupare pentru această ţară, pentru binele acestui popor"

Şerban Dimitrie Sturdza este un nume destul de cunoscut poporului român, se trage dintr-o familie care a fost una dintre cele mai importante familii nobiliare române. Nepot la a cincea generaţie în descendenţă directă din domnitorul Mihail Sturdza, prinţul Şerban Dimitrie Sturdza este cunoscut datorită tenacităţii cu care s-a luptat de-a lungul anilor pentru revendicarea averii familiei sale. Deşi îşi făcuse un nume peste graniţe şi o carieră frumoasă, descendentul lui Dimitrie Sturdza (bunicul) şi al lui Ion Mihail Sturdza (tatăl), a revenit în ţară, în urmă cu mai bine de 14 ani pentru a recupera ceea ce a intrat pe mâna statutului în 1948. Prinţul ştie că nu le va putea revendica pe toate, însă îşi doreşte cu ardoare un imobil din Bucureşti, pentru care luptă de peste 10 ani şi a cărui poveste a ajuns până la Strasbourg.

Reporter: Din ce ramură a Sturdzeştilor vă trageţi?

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Sunt direct descendent al domnitorului Mihail Sturdza, care a domnit, după cum bine ştiţi, între anii 1833-1849, sunt al 5-lea născut după domnitor şi sunt mândru şi fericit că sunt descendentul acestuia.

Rep.: Aţi studiat liceul în România, după care v-aţi continuat studiile în străinătate. Care a fost, mai exact, traseul educativ şi profesional pe care l-aţi urmat?

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Am făcut, într-adevăr, studiul la Liceul de Artă Tonitza din Bucureşti, am lucrat ca pictor decorativ, am emigrat în 1987 în Franţa unde am continuat studiile de arte plastice la Şcoala Superioară de Arte Moderne din Paris, apoi am lucrat în publicitate, tot în Franţa, ulterior am mers mai departe, am emigrat în Canada, unde am lucrat în arhitectura industrială, de unde m-am întors în România.

Rep.: Şi v-aţi reîntors cu un ţel bine stabilit, şi acela de revendica bunurile familiei dumneavostră confiscate de comunişti în 1948.

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Aşa este. Revendicările sunt un lucru firesc, fac parte din dreptatea noastră. Au aparţinut bunicilor şi strămoşilor noştri şi este firesc să căutăm să le recuperăm.

Rep.: Credeţi că veţi reuşi acest lucru?

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Este foarte greu. Dacă ajungem să recuperăm 20, 30 % din patrimoniul familiei noastre, e bine. Nu am recuperat până acum foarte mult. Din cauza aureolei care ni se face şi din cauza modului în care suntem reprezentaţi în România, ca mari recuperatori. Din păcate, sunt suficiente piedici care să ne facă să nu recuperăm ceea ce a aparţinut familiei mele, decât în parte.

Rep.: Aveţi terenuri şi proprietăţi în câteva oraşe mari din ţară, la fel şi în Constanţa. De aici, ce aţi revendicat şi ce mai rămâne de revendicat?

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Eu, personal, nu mai am nimic de recuperat din Constanţa. Am avut şi am obţinut ceea ce aveam de revendicat. Este vorba despre imobilul de pe strada Ştefan Cel Mare, colţ cu Mircea cel Bătrân, care este un hotel ce poartă numele bunicii mele (imobil în care activează restaurantul Cafe Cafe). Am, în schimb, rude care mai au multe de revendicat în Constanţa.

Rep.: Dintre toate proprietăţile confiscate, una singură vă este mai aproape de suflet şi, la care, nu aţi renunţa niciodată. Este vorba despre casa tatălui dumneavostră, a bunicilor, casa construită de ei şi care acum aparţine Serviciului de Informaţii Externe. Care este povestea ei?

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Casa aceea este o mare durere în inima mea pentru că este casa construită de bunicii mei, în anul 1934 şi terminată în 1935. Au construit-o în aşteptarea copiilor lor, respectiv tatăl meu şi fratele lui geamăn, născuţi în anul în care au terminat-o. Casa a fost decorată splendid, cu mobilă splendidă şi care, la patru, cinci ani de la finalizarea ei, a fost pusă la dispoziţia infirmilor, a victimelor celui de-al doilea război mondial.

Rep.: De foarte mulţi ani luptaţi să o recuperaţi. Care mai este stadiul procesului?

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Statul a hotărât că aparţine statutului şi astfel ne-a fost împiedicată restituirea ei în natură. La momentul de faţă, urmează să se studieze dosarul la Strasbourg.

Rep.: S-a pus problema, la un moment dat, să vi se acorde despăgubiri constând într-o sumă substanţială de bani, dar nu aţi acceptat. Din ce motive?

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Nu mi s-a acordat niciodată nici o despăgubire. A fost doar o interpretare tendenţioasă. S-a stabilit acordarea unor măsuri reparatorii, dar nu mi s-a făcut vreo propunere concretă şi nici nu s-a stabilit vreo sumă clară. Este o minciună faptul că au vrut să-mi ofere despăgubiri.

Rep.: Să fii prinţ, este un lucru mare. Viaţa vă oferă o mulţime de avantaje, dar, bănuiesc că nu este simplu cu acest statut.

Prinţul Şerban Dimitrie Sturdza: Avantaj nu este termenul foarte potrivit. Există constrângeri, există preocupări permanente de a face lucruri astfel încât niciodată să nu poată să ţi se bată obrazul. A fi prinţ înseamnă o grijă şi o preocupare pentru această ţară, pentru binele acestui popor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367