REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Rugina: Am găsit la Universitatea Ovidius două tabere; mai sunt nişte rămăşiţe

Rugina: Am găsit la Universitatea Ovidius două tabere; mai sunt nişte rămăşiţe

Replica API 5 noiembrie 2015 | 00:06 245

În luna februarie, anul viitor, va candida pentru un nou mandat

În luna februarie, anul viitor, va candida pentru un nou mandat

Sorin Rugină

„Universitatea Ovidius Constanța are nevoie de un rector care să unească, care să redea liniştea şi să contribuie efectiv la refacerea prestigiului acestei instituţii“, spunea fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, la instalarea în funcția de rector al unității de învățământ superior, în mai 2014. Sorin Rugină a candidat la funcția de rector al instituției într-un moment de impas pentru universitate, după ce fostul rector, Dănuț Epure, a fost acuzat de fapte de corupție, imaginea instituției având mult de suferit. A reușit Sorin Rugină să refacă prestigiul Universității Ovidius, așa cum și-a dorit? Ce măsuri a luat pentru prevenirea și combaterea corupției în rândul profesorilor? Răspunsurile, dar și alte subiecte de interes public, le urmăriți în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Replica”.

Reporter: Domnule rector, la instalarea în funcție, în urmă cu un an jumătate, ați precizat faptul că veți lupta să schimbați imaginea creată de scandalurile penale, să redați liniştea și să refaceți prestigiului acestei instituţii. Ați reușit acest lucru?

Sorin Rugină: Încă n-am reușit să ne rezolvăm toate problemele în interiorul universității. Vorbesc de problemele de armonie intercolegială. Am găsit două grupuri, ca să spun așa, două tabere, atunci când am venit. Însă, taberele s-au unit pentru a-mi susține candidatura, iar universitatea merge pentru faptul că oamenii sau apucat de treabă. Foarte mulți s-au așteptat să vin cu schimbări, să mă răzbun. Așa au fost obișnuiți, dar a fost o politică greșită. Nu am făcut asta.

Singura schimbare care am făcut-o a fost în cazul celor trei decani pe care i-am suspendat și apoi, schimbat din funcție. Au acționat universitatea în instanță, unul dintre ei a și pierdut. Acești decani au fost victimele propriilor greșeli. Pot să spun că am făcut față problemelor, s-a lucrat intens pentru promovarea aceste instituții. Și calitatea studenților a fost alta, prin prisma concursurilor riguroase care le-am desfășurat. Oamenii au căpătat încredere. Am dat un semnal că lucrurile sunt normale. Eu am încercat să transmit un semnal: că nu vin să schimb oameni, să fac schimbări. Dimpotrivă, am încercat să armonizez și să funcționeze foarte bine toate serviciile. Grupurile s-au dizolvat, dar au mai rămas rămășițe.

Reporter: Ce măsuri ați luat pentru a preveni și combate corupția în cadrul universității pe care o conduceți?

Sorin Rugină: Au fost întărite mecanismele de bază, sunt regulamente mai stricte. Admiterea a fost și ea mai corectă. Față de corpul profesoral, nu pot să-l controlez zi și noapte. Se știe că suntem încă, în monitorizare, asta e clar! Atunci le-am spus să aibă grijă, le-am dat sfaturi. Nu știu dacă au înțeles toți, dar cred că nu vor mai fi probleme de acest gen. Lucrăm la un proiect, caracterizarea anonimă a profesorului. Vrem ca studenții să-și dea cu părere despre profesori, astfel încât, acesta să se simtă, oarecum, în pericol de aflarea unui adevăr.

Reporter: Ați fost managerul Spitalului de Boli Infecțioase mult timp. Este mai greu să conduceți un spital decât o universitate?

Sorin Rugină: Este o întrebare foarte bună, este pentru prima oară când îmi este adresată. Aici, vorbim de un număr foarte mare de angajați, de beneficiari, respectiv 15.000 mii de studenți. Sigur, este infinit mai greu, iar problematica este deosebită. Fiecare student are câte o solicitare, atunci trebuie să mergi imediat la legislație, conflictele apar mai ușor. Este mult mai greu, da!

Reporter: Universitatea Ovidius vă ocupă tot timpul din lume! Mai aveți timp și pentru medicină?

Sorin Rugină: Am o echipă foarte bună la spital. Mă duc dimineața câteva ore, merg și după amiază. Am mai puțin pacienți, ce-i drept, pentru că am niște responsabilități. Mă fortific dimineața la spital, pentru problemele care încep aici, la universitate.

Reporter: În urmă cu ceva timp ați transmis un mesaj comunității academice din cadrul instituției în fruntea căreia ați fost ales. A fost interpretată greșit de multă lume. Ce mesaj ați vrut, de fapt, să transmiteți?

Sorin Rugină: E stilul meu de a fi, în general mai eufemistic, mai voalat. Cine a dorit să înţeleagă, a înţeles. S-a crezut că fac referire la alegerile pentru funcția de rector. Nu. Începeau concursurile pentru departamente. Era un mesaj care trebuia să-l înțeleagă cei care votau, să fie mai curajoși. Departamentul e celula de bază - acolo se hotărăşte ce învăţăm, ce posturi scoatem, cine promovează.... după aceea pleacă.... aici era foarte important ...şeful de departament scotea ce posturi voia, nu vorbea cu Consiliul Profesoral ş.a.m.d. Deci erau nişte rupturi, ori nu poate să funcţioneze aşa - de acolo au apărut şi sesizările: mie nu mi-au scos postul, n-am ştiut când scos postul...Aici e o masă de manevră foarte dificilă dacă nu suntem transparenţi şi nu stăpânim de la bază când se scot posturile, avem tot timpul discuţii de tip etic. Şi atunci a trebuit să trimit un mesaj, am zis să vină oameni noi, oameni curaţi, nepătaţi. Asta nu înseamnă că sunt pătaţi. S-au atacat şi decani de-ai noştri, spunând că a fost nefericită scrisoarea. Nu e adevărat, dacă nu aţi citit-o de ce, vă simţiţi pătat sau ce? Alegerile au confirmat ca aveam dreptate, au apărut tot foștii directori de departament, fapt pentru care se reia votul.

Reporter: În luna februarie, anul viitor, vor avea loc alegeri pentru funcția de rector. Candidați pentru continuitatea activității. De ce ar trebui electoratul să vă voteze, din nou?

Sorin Rugină: E necesar să candidez. O să reamintesc electoratului tot ce am făcut, că am realizat foarte multe, poate nici nu știu că am realizat. Climatul creat este de necontestat, imaginea s-a îmbunătățit. S-a cristalizat și o echipă managerială, plecând de la tot ce mă înconjoară. Și departamentele vor funcționa, cu siguranță. Fiecare își va găsi locul. Nu poate să vină altcineva și să aplice altă politică. Promisiunea inițială a fost să duc doar acest mandat, dar legea îmi dă dreptul să mai candidez. Voi candida pentru această continuitate. Încercăm să întărim această democrație universitară, sunt încă regulamente care trebuie adaptate la cerințele actuale.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108