REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

„Rumania en la guerra de unidad nacional1916-1919”, cel de-al 53-lea volum al diplomatului Dumitru Preda

„Rumania en la guerra de unidad nacional1916-1919”, cel de-al 53-lea volum al diplomatului Dumitru Preda

Replica API 25 noiembrie 2016 | 00:00 314

Fundaţia Europeană Titulescu a fost gazda unui eveniment deosebit, prilejuit de lansarea volumului „Rumania en la Guerra de Unidad Nacional 1916-1919”, semnat de prof. univ. dr. Dumitru Preda şi colonel (r.) dr. Costică Prodan. La eveniment, moderat de către profesorul Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei, şi desfăşurat la Casa Titulescu din Bucureşti, au participat Nieves Iliana Hernandez Portales, ambasadorul Republicii Cuba în ţara noastră, José Arturo Trejo Nava, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România, Victor Ramon Carazo, şeful reprezentanţei diplomatice a Republicii Venezuela, Nicolae Ecobescu, fost adjunct al ministrului de Externe în perioada comunistă, diplomat şi istoric, omul care a pregătit vizita din 1973 a lui Ceauşescu în Statele Unite ale Americii, prof. univ. dr. Constantin Hlihor, Nicolae Melinescu, cunoscut jurnalist şi crainic al Televiziunii Române, Adrian Pandea, director al Editurii Militare, şi, nu în ultimul rând, Dorin Matei, redactor-şef al revistei „Magazin istoric”.

Volumul, apărut în condiţii grafice deosebite, ca urmare a parteneriatului dintre Editura de Ştiinţe Sociale din Havana şi Editura Militară din Bucureşti, este prima sinteză despre participarea României în „războiul de unitate naţională” care apare în limba spaniolă, aşa cum menţiona, în alocuţiunea sa, ambasadoarea Portales. Pentru Dumitru Preda, lansarea volumului de faţă deschide seria evenimentelor care pledează „în favoarea cooperării intelectuale, culturale şi economice” cu ţările din America Latină, despre care autorul spune că nu a auzit, în cei 6 ani ca reprezentant permanent al României la UNESCO şi în cei 5 ani ca ambasador la Havana, „niciun cuvânt urât” la adresa ţării noastre, ci dimpotrivă. Adrian Năstase a subliniat importanţa apariţiei acestei cărţi, al cărei sens este acela de a explica, pentru un public numeros, succesul politic, diplomatic şi naţional de acum o sută de ani. Şi ceilalţi vorbitori au salutat apariţia celui de-al 53-lea volum purtând semnătura diplomatului şi universitarului Dumitru Preda, fost profesor asociat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, pe vremea mandatului de prorector al prof. univ. dr. Marian Cojoc.

Cătălin BOBOC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614