REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rusia fentează la scară industrială sancţiunile petroliere ale Occidentului

Rusia fentează la scară industrială sancţiunile petroliere ale Occidentului

Ana Maria LIPAN 3 februarie 2023 | 00:00 730

De ce nu par să aibă efect sancţiunile occidentale la adresa Rusiei? Publicaţia americană The New York Times, citată de observatornews.ro, explică într-o analiză că sancţiunile nu par a fi eficiente pentru că Moscova este ajutată de prieteni să le evite. Iar publicaţia britanică The Economist arată cum fentează Rusia la scară industrială sancţiunile petroliere.

Rusia fenteaza la scara industriala sanctiunile petroliere ale Occidentului

Ceva ciudat s-a întâmplat cu smartphone-urile din Armenia vara trecută, relatează The New York Times. În micul fost stat sovietic importurile de telefoane din restul lumii au început să crească şi de peste 10 ori faţă de lunile anterioare. În același timp, a înregistrat o explozie a exporturilor de smartphone-uri către un aliat asediat de sancţiuni: Rusia.

 Acelaşi lucru s-a petrecut anul trecut şi în alte ţări asiatice cu mașini de spălat, cipuri și alte produse şi arată colacii de salvare care au ținut economia rusă pe linia de plutire. Datele arată o creștere a comerțului la unii dintre vecinii și aliații Rusiei. Ţări precum Turcia, China, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan intervin pentru a furniza Rusiei multe dintre produsele pe care țările occidentale nu le mai livrează, drept pedeapsă pentru invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Sancţiunile împotriva Rusiei par fără efect din cauza sprijinului unora dintre vecini

Fenomenul se numeşte importuri paralele sau piaţa gri, adică produse care sunt importate pe o piață și vândute acolo fără acordul proprietarului mărcii respective. Piața gri nu implică utilizarea unor canale ilegale precum piața neagră, dar este considerată o piață dezavantajoasă pentru producători.

Importurile ruseşti par să fi revenit la nivelul de dinainte de invadarea Ucrainei sau să fie pe cale de a face asta. Parţial s-ar putea datora faptului că multor ţări le-a venit greu să părăsească Rusia. Datele recente au arătat că mai puțin de 9% dintre companiile cu sediul în Uniunea Europeană și în ţări G7 au renunţat la filialele lor rusești. Și firmele de monitorizare a transportului maritim au înregistrat o explozie a unor practici care ar putea ajuta Rusia să exporte petrol ocolind restricțiile occidentale.

Chiar dacă țările occidentale nu au interzis propriu-zis expedierea unor produse de larg consum, cum ar fi telefoane și mașini de spălat, în Rusia, occidentalii se aşteptau ca alte sancțiuni majore să lovească economia rusă. Printre acestea se numără: plafonul de preţ la petrolul rusesc, accesul restricționat la semiconductori și alte tehnologii importante.

Unele companii, precum H&M, IBM, Volkswagen și Maersk şi-au oprit operațiunile în Rusia, invocând motive morale și logistice. Dar economia rusă s-a dovedit surprinzător de rezistentă, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor Occidentului. Unele ţări nu şi-au putut reduce uşor dependența de energia rusă și de alte mărfuri de bază, iar Banca Centrală a Rusiei a reușit să susțină valoarea rublei și să mențină stabile piețele financiare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa ne mananci kktul !
1
1
Bravo putin.Respect
1
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614