REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rusia îşi va rambursa datoria externă în ruble

Rusia îşi va rambursa datoria externă în ruble

Replica API 27 mai 2022 | 00:00 709

Rusia va asigura serviciul datoriei externe în ruble, ca urmare a deciziei SUA de a pune capăt, începând de miercuri, unei excepţii care permitea Moscovei să îşi ramburseze datoriile în dolari, a anunţat Ministerul rus de Finanţe, transmite Bloomberg.

"Actuala situaţie nu are nimic în comun cu cea din 1998, când Rusia nu avea suficiente fonduri pentru a-şi plăti datoriile", a subliniat în comunicat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, făcând referire la anul în care Rusia a intrat în incapacitate de plată. Acum Rusia se confruntă cu o "situaţie artificială creată de o ţară ostilă", a spus Siluanov. "Avem banii şi suntem dispuşi să ne plătim datoriile", a adăugat Anton Siluanov, citează Agerpres.

Anunţul Moscovei vine la o zi după ce Trezoreria americană a anunţat că nu va prelungi o autorizaţie, care expiră la 25 mai, şi care permite derularea tranzacţiilor necesare pentru efectuarea de plăţi cu privire la datoriile Ministerului rus de Finanţe şi Băncii Centrale a Rusiei. Această decizie creează noi dificultăţi pentru Rusia în încercarea de a-şi plăti datoriile şi a evita să fie declarată în incapacitate de plată.

"Având în vedere că refuzul prelungirii acestei autorizaţii face imposibilă continuarea serviciului datoriei externe în dolari, rambursările se vor face în moneda rusească şi cu posibilitatea convertirii ulterioare în moneda iniţială prin National Settlement Depository (Depozitarul Central din Rusia - n. r.) ca agent de plată", precizează comunicatul Ministerului rus de Finanţe.

Decizia Washingtonului de a pune capăt excepţiei care permitea Moscovei să îşi ramburseze datoriile în dolari vine cu două zile înainte de următoare scadenţă de plăţi pentru Rusia, care vineri ar urma să ramburseze dobânzi în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni. Însă, potrivit agenţiei de presă Itar Tass, autorităţile ruse se aşteptau ca excepţia să fie eliminată, astfel că au transferat banii încă de săptămâna trecută în ideea de a o lua înaintea restricţiilor.

Pe lângă scadenţa din 27 mai, Guvernul rus mai are de onorat 12 plăţi până la finele anului.

Potrivit datelor oficiale, datoria externă a Rusiei se situează undeva între 4.500 şi 4.700 de miliarde de ruble (adică între 78 şi 81 de miliarde de dolari la cursul de schimb actual), echivalentul a 20% din datoria publică totală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614