REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Rusia: Legislatorii au aprobat noi sancţiuni pentru insultarea autorităţilor online sau difuzarea de ştiri false

Rusia: Legislatorii au aprobat noi sancţiuni pentru insultarea autorităţilor online sau difuzarea de ştiri false

Replica API 14 martie 2019 | 00:00 381

Legislatorii ruşi au aprobat miercuri noi sancţiuni pentru cei care insultă autorităţile online sau difuzează ştiri false, sfidând astfel criticile în sensul că astfel de măsuri ar putea deschide calea spre cenzurarea directă a criticilor de către stat, relatează Reuters.

Proiectele respective, care mai au nevoie acum doar de semnătura preşedintelui Vladimir Putin pentru a deveni lege, au fost votate de o largă majoritate a membrilor Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului), la câteva zile după ce mii de oameni au protestat pe străzile Moscovei, dar şi în alte oraşe împotriva înăspririi restricţiilor în ce priveşte internetul.

Conform primului proiect de lege, "desconsiderarea flagrantă" pe internet a statului, autorităţilor, drapelului sau Constituţiei ruse se pedepseşte cu amenzi de până la 100.000 de ruble (circa 1500 dolari), iar repetarea acestor gesturi îl poate trimite pe "făptaş" la închisoare până la 15 zile.

Al doilea proiect prevede că autorităţile pot bloca site-uri dacă acestea nu dau curs solicitărilor de a elimina informaţii considerate inexacte de către autorităţi, iar cei care difuzează online informaţii false care duc la o "încălcare în masă a ordinii publice" ar urma să plătească amenzi de până la 400.000 de ruble (6100 dolari).

Deputatul Andrei Klişas, din partidul Rusia Unită al preşedintelui Putin şi unul dintre iniţiatorii noilor măsuri, a explicat că informaţiile false vehiculate după incendiul de anul trecut de la un mall din Siberia a ilustrat necesitatea combaterii fenomenului "fake news". În schimb, Consiliul pentru Societate Civilă şi Drepturile Omului din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, precum şi un grup format din peste o sută de scriitori, poeţi, jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului au îndemnat Consiliul Federaţiei să respingă aceste prevederi.

În ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că "această sferă a ştirilor false, insultelor şi aşa mai departe este sever reglementată în numeroase ţări din lume, inclusiv din Europa şi deci este fireşte necesar să se facă acest lucru şi în Rusia".

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si sa inchidem FAKE NEWS TV,ANTENA 1,2,3 stars ILEGALE,Romania TV si ea ca doar incalca regulamentul CNA zi se zi cu baiatul de nomenclaturist Ciutacu Victor un idiot cu buletin ca si Badea Gadea Ciuvica,sunteti ieftini ca hainele de la Dragonu Rosu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367