REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Rusia ramane un partener comercial major pentru Romania"

"Rusia ramane un partener comercial major pentru Romania"

Replica API 4 noiembrie 2010 | 00:00 120

Consulul General al Federatiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva, interviu acordat cu ocazia Zilei Unitatii Nationale:

Consulul General al Federatiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva, interviu acordat cu ocazia Zilei Unitatii Nationale:

Din anul 2005, pe data de 4 octombrie, Rusia sărbătoreşte Ziua Unităţii Naţionale. Sărbătoarea a fost oficiată în scopul înlocuirii sărbătorilor dedicate revoluţiei din 1917, care i-a adus la putere pe bolşevici. Originile Zilei Unităţii Naţionale datează din anul 1612, când soldaţii conduşi de Kuzma Minin şi Dmitry Pojarski au eliberat Moscova de invadatorii polonezi, demonstrând astfel un model de eroism şi solidaritate a tuturor oamenilor, indiferent de origine, religie sau statut social. Cu această ocazie, noul Consul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mihail Mihailovici Reva, a acordat un interviu cotidianului "Replica".

Reporter: Excelenţă, sunteţi de o lună în România. Cum vi se pare această ţară? Dar oraşul Constanţa? Aţi reuşit să vă acomodaţi?

Consulul General al Federaţiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva: În primul rând aş dori să mulţumesc cotidianului "Replica" pentru interesul său şi posibilitatea de a vă răspunde la întrebări. După doar o lună de şedere în România, este dificil să-mi formez o părere despre această ţară. Cu toate acestea, pot spune, cu certitudine, că primele impresii sunt foarte plăcute. Sunt convins că ele vor fi consolidate. Constanţa este un oraş frumos, cu o istorie seculară, care îmbină trecutul şi prezentul. Am avut norocul să vizitez de câteva ori România. Am fost impresionat de frumuseţea, diversitatea şi bogăţia naturii şi a peisajelor. România este o ţară cu o cultură creştin-ortodoxă şi cu o istorie seculară, cu tradiţii şi obiceiuri interesante, cu monumente unice. Sper ca în timpul şederii mele în România să reuşesc să cunosc mai bine această ţară.

Rep.: Cine este diplomatul Mihail Mihailovici Reva?

Consulul General al Federaţiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva: M-am născut pe 13 octombrie, 1949 în oraşul Kerci din Crimeea. Am studii pedagogice şi diplomatice. Din 1986, desfăşor activitatea de diplomat. În acest timp, am ocupat diverse funcţii la Ambasada Rusiei în Bulgaria şi la biroul central al Ministerului rus de Externe. Din anul 2001 până în 2005, am fost Consulul General al Federaţiei Ruse în Bulgaria. Din octombrie 2010, am fost numit Consulul General al Federaţiei Ruse în Constanţa, având în circumscripţia consulară judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa. Sunt căsătorit, au două fiice, care mi-au dăruit doi nepoţi: Arina şi Ivan. Sper că voi avea şi mai mulţi nepoţi, care îmi vor mări familia.

Rep.: Aţi început să învăţaţi limba română?

Consulul General al Federaţiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva: Pentru a înţelege cultura, tradiţiile şi obiceiurile unei ţări, trebuie să vorbeşti limba ţării gazdă. Studierea limbii române poate fi o cheie pentru înţelegerea spiritului naţional al ţării. În prezent, acord o atenţie sporită studierii limbii române. Sunt încrezător că, prin cunoaşterea limbii române, îmi voi îmbogăţi cunoştinţele despre România şi poporul său.

Rep.: Care sunt demersurile dumneavoastră în vederea continuării relaţiilor româno-ruse?

Consulul General al Federaţiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva: Poziţia statelor noastre vizavi de o serie de probleme internaţionale, cum ar fi Kosovo, terorismul, traficul de droguri sunt apropiate sau chiar coincid, ceea ce creează premise pentru cooperare politică externă, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale. Cred că există un potenţial mare pentru dezvoltarea relaţiilor ruso-române, precum: extinderea schimburilor comerciale reciproc avantajoase şi a relaţiilor economice, dar şi cooperarea în domenii umanitare, culturale şi educaţionale. Rusia rămâne un partener comercial major pentru România. Un domeniu important de cooperare este dezvoltarea legăturilor inter-regionale. Trebuie remarcat faptul că, în anii precedenţi, au fost semnate acorduri de cooperare în domeniile comercial-economice, culturale şi educaţionale între Constanţa şi Sankt Petersburg. Un acord similar a fost semnat şi cu oraşul Novorossiysk. Cu toate acestea, se pare că posibilităţile de cooperare inter-regională nu sunt utilizate la maxim. Este necesar concretizarea acestor acorduri prin acţiuni concrete şi aprofundarea cooperării între regiunile din cele două ţări în diverse domenii. Un bun exemplu al acestei cooperări este construcţia de către societatea Grup Servicii Petroliere a conductei petroliere subacvatice Dzhubga-Lazarevskoye-Soci, care va fi gata în ajunul Jocurilor Olimpice de la Soci, din 2014. Rusia îi consideră pe compatrioţii care trăiesc în străinătate o parte integrantă a lumii ruse. Sprijinul compatrioţilor noştri, inclusiv a lipovenilor din România, este o parte importantă a activităţii noastre, pentru a ajuta la păstrarea identităţii lor culturale şi naţionale, precum şi a consolida legăturile cu patria lor istorică.

Rep.: Astăzi, Rusia sărbătoreşte Ziua Unităţii Naţionale. Ce semnificaţie are această sărbătoare?

Consulul General al Federaţiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva: Din 2005, ziua de 4 noiembrie Ziua Unităţii Naţionale a fost declarată sărbătoare naţională. Aceasta este o sărbătoare relativ nou, menită să reamintească ruşilor istoria ţării. Originile Zilei Unităţii Naţionale datează de la evenimente îndepărtate. Pe data de 4 noiembrie 1612, soldaţii conduşi de Kuzma Minin şi Dmitry Pojarski au eliberat Moscova de invadatorii polonezi, demonstrând astfel un model de eroism şi de solidaritate a tuturor oamenilor, indiferent de origine, religie sau statut social. Cred că unitatea poporului ar trebui să existe nu numai în vremuri grele pentru Rusia, unitate ar trebui să existe întotdeauna. Importanţa acestei sărbători se află chiar în numele ei. Aceasta este o sărbătoare pentru toţi cetăţenii din Federaţia Rusă, indiferent de naţionalitate, religie sau opinii politice.

Rep.: Ce mesaj doriţi să transmiteţi poporului român?

Consulul General al Federaţiei Ruse, Mihail Mihailovici Reva: Sunt convins că societatea românească va găsi tăria de a trece peste dificultăţile asociate cu efectele crizei economice. Cu această ocazie, aş dori prin intermediul cotidianului dumneavoastră să urez poporului român bunăstare, prosperitate şi fericire!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102