REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Rusia: Rosatom anunţă că cinci angajaţi ai săi au murit în explozia de la centrul de testare din Arhanghelsk

Rusia: Rosatom anunţă că cinci angajaţi ai săi au murit în explozia de la centrul de testare din Arhanghelsk

Replica API 12 august 2019 | 00:00 347

Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat sâmbătă dimineaţă că cinci angajaţi ai săi au murit în urma unui accident petrecut în timpul unui test într-un sit militar din nordul Rusiei, relatează agenţia RIA, preluată de Reuters.

Accidentul s-a produs în timpul testării unei rachete cu propulsie lichidă, relatează RIA, citând Rosatom.

Alţi trei angajaţi ai Rosatom au suferit răni cu grade diferite de gravitate în timpul accidentului, inclusiv arsuri. Ei beneficiază de tratamentul medical necesar în unităţi specializate, a precizat sursa citată.

Autorităţile ruse au anunţat anterior că două persoane au murit în acest incident, iar un oraş din apropiere a raportat o creştere a nivelului de radiaţii după ce motorul unei rachete a explodat joi în centrul de testare din regiunea Arhanghelsk.

Autorităţile au mai precizat că au fost nevoite să închidă pentru navigaţie o parte a unui golf la Marea Albă drept consecinţă.

Locuitorii din zonă au început să cumpere pastile de iod pentru a reduce efectele expunerii la radiaţie după accident, au relatat media regionale.

Ministerul rus al Apărării a furnizat puţine detalii despre accident.

Deşi Ministerul Apărării a precizat iniţial că în atmosferă nu au ajuns substanţe chimice periculoase şi că nivelurile de radiaţie sunt neschimbate, autorităţile din oraşul Severodvinsk, din apropiere, au vorbit despre o scurtă creştere a radiaţiei. Până în prezent nu s-a furnizat nicio explicaţie oficială privitoare la motivul pentru care un astfel de accident ar putea provoca o creştere a radiaţiilor, notează Reuters.

Comunicatul privind scurta creştere a radiaţiilor postat de autorităţile din Severodvinsk a dispărut vineri de pe internet fără niciun fel de explicaţie.

Un ofiţer din forţele navale sub acoperirea anonimatului citat de Kommersant a spus că accidentul este posibil să se fi produs într-un loc de testare din mare şi că explozia rachetei ar fi putut produce o scurgere toxică.

Media ruse scriu că explozia motorului de rachetă s-ar fi produs la o zonă de testare a armamentului din apropiere de satul Nionoksa. Potrivit acestor relatări, centrul respectiv este folosit pentru testarea armelor, inclusiv rachete balistice şi de croazieră utilizate de Forţele navale ruse.

Greenpeace prezintă date de la Ministerul pentru situaţii de urgenţă potrivit cărora nivelul de radiaţii era de 20 de ori mai mare decât cel normal la Severodvinsk, la circa 30 km de Nionoksa. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614