REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rusii promit "razbunare inevitabila" pentru atacul criminal de pe aeroportul Domodedovo

Rusii promit "razbunare inevitabila" pentru atacul criminal de pe aeroportul Domodedovo

Replica API 26 ianuarie 2011 | 00:00 171

Atentat terorist

Atentat terorist

Potrivit serviciilor de securitate ale Rusiei, atentatul terorist de luni de pe aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu moartea a 35 de oameni şi rănirea a peste 130, ar fi fost comis de o femeie-kamikaze, aşa-numita văduvă neagră (văduvele negre sunt soţiile, surorile sau fiicele celor căzuţi în confruntările din 1994 şi 2000 din Cecenia; în ultima decadă, aproximativ 40% din atentate au fost comise de femei). Serviciile speciale ruseşti fuseseră informate de iminenţa unui atentat, dar nu au reuşit să-i prindă pe suspecţii care ar fi organizat atacul de luni, de pe aeroportul moscovit Domodedovo. Ulterior acestor informaţii, agenţia Itar-Tass a precizat că atentatul a fost comis de un singur bărbat, cu vârstă cuprinsă între 30 şi 40 de ani, şi nu de o femeie.

La câteva minute de la producerea exploziei la locul incidentului s-au deplasat medicii de gardă de pe aeroportul Domodedovo. Lor li s-au alăturat imediat peste 40 de brigăzi de pe salvare. Potrivit declaraţiilor martorilor oculari, nu s-a înregistrat panică. Medicii au acordat primul ajutor răniţilor şi i-au transportat la spital. Străinii, care nu vorbeau limba rusă, au fost ajutaţi de angajaţii aeroportului, echipele de salvare ale Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, medici şi psihologi, care vorbeau limbi străine. Fiecăruia, indiferent de gravitatea rănii, i s-a acordat atenţia necesară, spune Elena Galanova, şefa Serviciului de Presă al aeroportului moscovit Domodedovo.

Cazare gratuită şi alte facilităţi pentru rudele celor ucişi

"Cetăţenilor străini li s-au asigurat traducători. Majoritatea angajaţilor de pe aeroportul Domodedovo cunosc limba engleză, de aceea au putut să se înţeleagă cu străinii. După ce răniţii au fost transportaţi în spitale, am deschis linie de telefonie directă, inclusiv în limba engleză, prin intermediul cărora s-a putut răspunde la întrebările rudelor, inclusiv din străinătate. Tuturor rudelor străinilor care şi-au pierdut viaţa, care vor sosi la Moscova, li se va asigura cazare gratuită în hotelul nostru de lângă aeroport şi transport gratuit de la aeroport până la spitalele moscovite. Dacă ei vor dori să se întâlnească cu prieteni, colegi şi cunoscuţi, se pot adresa serviciului de pe aeroport", a precizat Elena Galanova. În plus, Guvernul Moscovei a dispus ca rudele victimelor şi răniţilor să fie cazate în hotelul Orehovo din Moscova. Pe lângă cazare, lor li se va asigura gratuit hrana şi transportul. Cu ei vor lucra psihologii, organele de anchetă, iar străinilor li se va acorda sprijin consular.

Primele ipoteze ale atentatului terorist

La locul tragediei continuă acţiunile de căutare a celor implicaţi în acest atentat. Potrivit datelor preliminare, este vorba de doi terorişti. Ambii au pierit în această explozie, detonată în momentul deschiderii unei genţi. Expertiza a stabilit că bomba a avut o capacitate echivalentă cu cinci kilograme de trotil. Ea a fost umplută cu elemente care să provoace traume: bucăţi de sârmă de aluminiu şi rulmenţi. Nu este exclus ca teroriştii să fi vrut să lase dispozitivul explozibil în sală şi să se ascundă. Există şi o altă versiune: explozia putea fi controlată cu o telecomandă de la distanţă, deşi nu există probe care să confirme această ipoteză. Structurile de ordine au declarat deja că atacul terorist a fost comis după modelul clasic folosit de teroriştii originari din Caucazul de Nord. Printr-o metodă similară au fost amplasate dispozitivele explozibil în vara anului 2010, în metrou. De asemenea, comisia de anchetă atrage atenţia asupra posibilităţii participării la atentat a unei a treia persoane, care i-a aşteptat pe terorişti la una din staţiile aeroportului.

Medvedev a solicitat anchetarea problemelor de securitate de pe aeroportul Domodedovo

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, care şi-a amânat vizita la Forumul Economic Mondial de la Davos, a declarat că ceea ce s-a întâmplat la aeroportul Domodedovo atestă o încălcare flagrantă a normelor de asigurare a securităţii. Şeful statului a dat directive procurorului general Iuri Ceaika să verifice punerea în aplicare a legilor referitoare la problemele de securitate de pe aeroportul Domodedovo, care este unul din cele mai aglomerate din Rusia. În momentul exploziei, se desfăşurau concomitent 30 de zboruri, inclusiv cinci internaţionale. "Sper că forţele de ordine vor putea să stabilească destul de repede versiunea de bază şi să desfăşoare ancheta", a declarat preşedintele Dmitri Medvedev.

Ruşii donează sânge pentru supravieţuitori

Ruşii donează sânge pentru persoanele rănite în timpul atentatului terorist de luni, de pe aeroportul moscovit Domodedovo. Ieri, la secţiile de donare de sânge au venit cu 10% mai multe persoane decât în mod obişnuit, a comunicat Agenţia Medico-biologică Federală. Peste o sută de persoane, care au fost rănite în timpul atentatului terorist de pe aeroportul Domodedovo, se află în spitalele din Moscova şi regiunea Moscovei. Starea a 40 dintre ei este extrem de gravă. Pentru viaţa lor se luptă medicii, însă prognozele doctorilor vizavi de starea pacienţilor nu sunt prea îmbucurătoare. Totuşi, în noaptea de luni, 30 din cei răniţi au fost operaţi cu succes, a comunicat Leonid Peceatnikov, şeful Departamentului pentru Ocrotirea Sănătăţii din capitală.

Guvernul dă câte 100.000 de dolari familiilor persoanelor ucise în atentat

Familiile persoanelor ucise în atentatul de pe aeroportul Domodedovo vor primi câte 100.000 de dolari de la guvern, a anunţat premierul Vladimir Putin. Cei care au suferit răni grave vor primi câte 63.000 de dolari, iar cei cu răni minore vor primi 40.000 de dolari. Putin a promis că teroriştii din spatele acestui atac vor fi pedepsiţi. "Sunt absolut convins că această crimă va fi rezolvată şi răzbunarea va fi inevitabilă", a subliniat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614