REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

RUŞINE, Constanţa! Judeţe mai mici ne pot da lecţii cum să ne cinstim bătrânii!

RUŞINE, Constanţa! Judeţe mai mici ne pot da lecţii cum să ne cinstim bătrânii!

Replica API 7 noiembrie 2017 | 00:00 173

Despre județele din Vestul României se spune că – cel puțin constănțenii așa consideră! – că sunt din altă țară! Fie că este vorba despre economie, locuri de muncă, curățenie sau cultură, acolo lucrurile se desfășoară altfel. Acolo se poate! Și în ceea ce privește serviciile sociale, și în special a îngrijirilor sociale la domiciliu, se poate! Județele din Vestul țării – chiar dacă vorbim despre județe cu o populație la jumătate față de cea a Constanței! – ne dau lecții în acest domeniu.

Prezentam, în edițiile anterioare ale „Replica de Constanța” câtă nevoie este, în județul nostru, de astfel de servicii la domiciliu, având în vedere numărul în creștere al bătrânilor rămași singuri, fără sprijinul copiilor sau al altor rude. Acest tip de serviciu are beneficiile lui, atât pentru bătrâni – confortul propriei locuințe nu îl poate lua niciun pat dintr-un azil -, cât și pentru stat – costurile cu îngrijirea unui asistat social, în propria locuință, fie că este vorba despre un pacient imobilizat sau despre un bătrân ajuns la o vârstă respectabilă, sunt mult mai mici decât dacă ar fi internat într-un centru sau azil. Cu toate acestea, în județul Constanța, aceste servicii există mai mult pe hârtie, după cum ne prezentau, în edițiile anterioare, și reprezentanții organizațiilor acreditate pentru oferirea lor către populație.

Revenim asupra subiectului, prezetând o comparație între Constanța și alte județe ale țării, de la care, trebuie să recunoaștem, ar trebui să învățăm cum să ne îngrijim bătrânii!

Zeci de organizații în județele din Vest. La Constanța sunt doar patru!

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, la data de 30.10.2017, la nivelul țării erau acreditate 214 instituții pentru acordarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu. Adică instituții, care au angajați îngrijitori bătrâni și asistenți medicali, ce le mai deschid ușa vârstnicilor rămași singuri pe lume, pentru a le face puțină curățenie în casă, pentru a-i ajuta să se spele, pentru a le plăti o factură sau a le face cumpărăturile; sau, pur și simplu, pentru a mai vorbi cu ei, având în vedere că mulți dintre bătrânii ajunși în postura de a avea nevoie de sprijinul autorităților nu se mai pot deplasa. Servicii care pot fi decontate de la stat sau de la bugetul județean.

Dintre acestea, doar patru (?!) sunt organizații și instituții din Constanța. Este vorba despre Fundația Crucea Alb Galbenă, filiala Constanța, Asociația New Partener (Mihail Kogălniceanu), Primăria Hârșova, prin Serviciul Public de Asistență Socială, Primăria Medgidia, prin Serviciul de Asistență Socială Comunitară. Conform datelor centralizate la Ministerul Muncii, nicio altă primărie din județul nostru, nici cea a municipiului Constanța nu deține, la această oră (ultima centralizare fiind realizată pe 30 octombrie 2017), acreditare pentru acordarea de îngrijiri sociale la domiciliu!

În alte județe, și în special în cele din Vestul țării, situația este alta. Conform aceleiași surse de informare, sunt județe unde sunt zeci de organizații și instituții acreditate, ce îngrijesc bătrânii rămași singuri: în județul Alba sunt 30 de unități acreditate, în Satu Mare sunt 11, în Bihor sunt 14 instituții, în Mureș sunt 14 instituții, în Sălaj sunt 20 de instituții.

Biserica și comunitatea, implicate activ în îngrijirea bătrânilor

Luăm exemplul județului Sălaj, un județ cu un număr de 224.384 locuitori, potrivit recensământului din 2011 – un număr mai mic și decât al municipiului Constanța (284.000), nu mai spunem de județ (684.082 locuitori). În județul Sălaj sunt acreditate nu mai puțin de 20 de organizații și instituții care asigură îngrijiri medico-sociale la domiciliu; dintre acestea, menționăm: Parohia Ortodoxă Română Cizer, Parohia Ortodoxă Stârciu, Parohia Reformată Leșmir, Parohia Reformată Zăuan, Biserica Creștină Baptistă Maghiară, Fundația Elpis, Episcopia Sălajului, Asocialia Filantropia Porolissum Zalău, Asociația Culturală Banffy Boghiș etc.

De remarcat că, potrivit listei făcute publice de ministerul de resort, multe dintre organizațiile care asigură îngrijirea la domiciliu sunt coordonate de Bisericii Ortodoxe, de Biserica Catolică, de Biserica Creștină Baptistă, Biserica Reformată etc, observându-se o implicare concretă a lăcașurilor de cult, indiferent de religie.

La Constanța... menționăm doar faptul că diversitatea etnică, culturală și religioasă este și a fost dintotdeauna un motiv de mândrie pentru autohtoni. Dar putem observa că pe lista instituțiilor acreditate nu se regăsește nicio organizație aparținând de vreo confesiune.

Pe de altă parte, se mai poate face o comparație: o justificare ce ne-a fost oferită pentru numărul mic al instituțiilor care acordă îngrijiri sociale la domiciliu, de către reprezentanții organizațiilor din Constanța, este faptul că...aceste servicii nu sunt căutate și că sunt refuzate inclusiv de beneficiari, de teamă și necunoaștere a legislației. În Vest, din câte se pare, nu au nici această problemă...

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102