REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

S-a depus un proiect conform căruia în plenul reunit al Parlamentului să nu mai existe vot secret

S-a depus un proiect conform căruia în plenul reunit al Parlamentului să nu mai existe vot secret

Replica API 23 octombrie 2020 | 00:00 1353

Deputatul USR Claudiu Năsui anunţă că a depus un proiect de modificare a regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului astfel încât să nu mai fie permis votul secret.

"Haideţi să nu mai ascundem după voturi secrete. Este absolut ridicol să credem că USR ar fi votat cu domnul Iordache. Din păcate, votul fiind secret, nu avem cum să arătăm cine ce a votat. Dar votul secret nu trebuie să fie regula. Votul secret a fost stabilit de regulamentul din anii '90. Toată tevatura din ultimele zile despre cine ce a votat ar fi putut fi evitată dacă aveam votul deschis şi transparent, fix aşa cum este şi votul pe legi. Azi am depus un proiect de modificare a regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului astfel încât să nu mai fie voturi secrete", a scris el, pe Facebook.

Într-o înregistrare video ataşată postării, Năsui a declarat că într-o democraţie reprezentantivă, electoratul trebuie să ştie ce fac reprezentanţii săi în Parlament şi că votul secret "permite unor oameni să se ascundă".

"La legile care instituie privilegii noi pentru ASF, de exemplu, care dau terenuri întregi din Bucureşti - cele de lângă Romexpo - gratuit unor grupuri de interese, acolo am putut demonstra cum am votat, pentru că avem un vot electronic şi vedem la finalul zilei cine a fost de la PSD, de la PNL, de la USR, cine cum a votat. Şi putem să arătăm că de multe ori legile acestea au trecut cu cârdăşia PNL-PSD", a spus el.

Deputatul a adăugat că, deşi potrivit regulamentului actual, votul la moţiunea de cenzură sau la învestirea Guvernului este secret, parlamentarii obişnuiesc să arate bilele pe care le introduc în urnă.

"E o ipocrizie, până la urmă. Haideţi să oprim această ipocrizie! Haideţi să fim pentru transparenţă, pentru deschidere şi, mai ales, pentru asumare. (...) Trebuie să vedem, de exemplu, la ultimul vot, cine a votat de fapt pentru domnul Iordache", a menţionat Năsui, scrie Agerpres.

În acest sens, el şi-a exprimat speranţa că CCR va admite sesizarea privind numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ, iar votul Parlamentului va fi reluat "cu o procedură transparentă, prin vot nesecret".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu ai cum sa iei nici macar in discutie asemenea dementenie
2
0
si crede careva ca acesti PSD-isti vor pune curand pe ordinea de zi acest proiect?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218