REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

S-a deschis sezonul anvelopelor de iarnă! Iată ce trebuie să ştiţi

S-a deschis sezonul anvelopelor de iarnă! Iată ce trebuie să ştiţi

Replica API 17 octombrie 2016 | 01:04 176

Atenţie, şoferi!

Atenţie, şoferi!

Iarna vine cu paşi repezi şi anul acesta! Temperaturile scăzute şi ninsorile vin la pachet cu o responsabilitate în plus pentru şoferii constănţeni. Astfel, Poliţia Română ne reaminteşte că legislaţia în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile, respectiv atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Odată cu apariţia codurilor galbene de ninsoare şi viscol, şoferii se pregătesc să îşi „încalţe” maşinile pentru iarnă! Astfel că în aceste condiţii meteorologice, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă care valorează, în prezent, între 1.125 de lei şi 2.500 de lei. În afară de sancţionarea cu amendă, vi se reţine certificatul de înmatriculare/ înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

De asemenea, trebuie să adaptăm permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, polițiștii ne avertizează ca atunci când ne aflăm în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulăm cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.Totodată, conducătorilor de autovehicule li se recomandă să adopte o manieră preventivă de condus, să respecte regulile de circulaţie și pe ceilalți participanți la trafic. În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere cauzate de precipitaţii, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate. Odată cu această obligativitate rutieră, administratorii de vulcanizări din Constanța sunt pregătiți pentru a-i ajuta pe șoferi să facă tranziția. „Încă de la începutul lunii octombrie, șoferii au venit la noi pentru a-și schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Suntem plăcut surpinși să vedem că șoferii constănțeni dar și cei din Năvodari au decis să își încalțe mașinile pentru iarnă încă de pe acum.”, a declarat Replica de Constanța, Ursu Pavel, administrator al unei vulcanizări din Năvodari. Potrivit acestuia, prețul schimbării unei anvelope variază între 60 și 80 lei. Pentru șoferii care dețin mașini cu jante din fier prețul este de 60 de lei pe jantă, iar pentru cei ale căror mașini au jante din aliaj prețul schimbului este de 80 de lei. „Ne așteptăm ca până la sfârșitul lunii octombie să crească și numărul clienților, având în vedere faptul că probabil din luna noiembrie va deveni obligatoriu ca toți cei care circulă pe drumurile publice să își echipeze mașina corespunzător.”, a mai declarat acesta. Întrebat ce părere are despre amenda care se acordă în cazul nerespectării legii în privința anvelopelor de iarnă, un șofer constănțean ne-a spus că se poate și mai bine de atât. “Consider că amenda pe care o poate primi un șofer dacă nu își echipează mașina cu anvelope de iarnă este destul de mică. Se poate și mai bine, având în vedere importanța acestui lucru. Este vorba de siguranța fiecărui participant la traficul rutier pe timpul iernii. Probabil că mulți dintre șoferii constănțeni vor prefera să riște să primească o amendă decât să își schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. S-au mai petrecut astfel de cazuri și în anii anteriori, bazați pe faptul că suntem la mare și că nu este tocmai necesar.”, a declarat acesta. Poliția Română atrage atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor poliţiştilor aflați în trafic.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218