REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

S-a descoperit celula care declanșează tremorul și cum poate fi controlată

S-a descoperit celula care declanșează tremorul și cum poate fi controlată

Replica API 30 mai 2020 | 00:00 1099

Tremorul - cea mai frecventă tulburare de mișcare - este declanșat de o celulă care poate fi controlată, deschizând posibilitatea unor noi terapii pentru această afecțiune, arată un nou studiu, scrie doc.ro.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor și Institutul de cercetare neurologică „Jan and Dan Duncan” din Texas au descoperit în urma unui studiu¹ pe animale că un anumit tip de celulă cerebrală, cunoscut sub numele de celula Purkinje, declanșează tremuratul când tiparul său de semnalizare către alți neuroni se schimbă dintr-unul obișnuit într-o semnalizare sub formă de explozie. Tiparul de semnalizare modificat a revenit la normal și tremorul s-a oprit atunci când asupra animalelor s-a aplicat o stimulare cerebrală profundă, direcționată către un grup de neuroni cerebeloși aflați în comunicare cu celulele Purkinje.

Ce este tremorul?

Tremorul este o mișcare involuntară și ritmică de agitare în una sau mai multe părți ale corpului. Tratamentele disponibile nu sunt întotdeauna eficiente, iar dezvoltarea de noi terapii pentru a ajuta persoanele cu această afecțiune a fost limitată în parte, prin faptul că nu se știa ce tipuri de celule sunt implicate, spun oamenii de știință. În acest studiu, ei au analizat activitatea creierului care stă la baza acestei afecțiuni și au descoperit că celulele Purkinje din cerebel pot declanșa și propaga semnalele pentru tremor.

Există diferite categorii de tremor. Unele pot fi intermitente sau constante și apar sporadic, iar altele pot fi asociate cu multe tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson, ataxia sau distonia. Deși tremorul, ca afecțiune în sine, nu pune viața în pericol, poate avea totuși efecte nedorite asupra unei persoane (activități zilnice obișnuite, cum ar fi mâncatul sau mersul pe jos, se îngreunează).

Celulele Purkinje joacă un rol activ în tremor

Studii anterioare au arătat că celulele Purkinje defecte aflate în cerebel, o zonă a creierului implicată în mișcare, echilibru și coordonare, păreau să contribuie la generarea tremorului. Aceste descoperiri i-au determinat pe autorii actualului studiu să testeze direct această posibilitate.

În primul rând, au eliminat genetic capacitatea celulelor Purkinje de la șoareci de a comunica cu alte celule, așteptându-se ca acești șoareci să dezvolte tremor. Surprinzător, spun cercetătorii, tremorul nu a apărut, situație care le-a indicat că mai degrabă activitatea, și nu pierderea activității celulelor Purkinje era importantă în apariția tremorului. Celulele Purkinje aveau practic „obligația” să semnaleze altor celule ale creierului cum că tremorul trebuie să se producă.

Ce tip de semnal ar declanșa tremorul?

Pentru a răspunde la această întrebare, oamenii de știință au plasat electrozi în creierul șoarecilor și au înregistrat activitatea celulelor Purkinje în timpul tremorului și în starea normală. Au descoperit, astfel, că în starea normală, semnalele celulelor Purkinje trimise spre alte celule ale creierului urmează un model regulat de activitate, dar în timpul tremorului, semnalele vin ca niște explozii.

Experimente suplimentare au arătat că această activitate asemănătoare exploziei a declanșat tremorul. Experimentele au folosit o tehnică numită optogenetică, care permite oamenilor de știință să controleze activitatea creierului cu ajutorul luminii. Cercetătorii au proiectat metoda lor optogenetică în așa fel încât să transmită intenționat semnalul celulelor Purkinje sub formă de explozii. Când investigatorii au declanșat o activitate asemănătoare unei explozii, animalele au resimțit tremorul. Acest lucru sugerează că cerebelul poate fi implicat în multe tipuri de tulburări legate de tremor.

Oprirea tremorului prin stimularea profundă a creierului

În prezent, pentru persoanele care se confruntă cu o formă de tremor care nu răspunde la tratament medicamentos, de obicei este recomandată stimularea profundă a creierului, direcționată către o regiune numită talamus, care primește date și din cerebel. Acest tratament este de obicei util, spun cercetătorii, dar în timp poate deveni mai puțin eficient. Autorii studiului sperau să identifice o nouă zonă-țintă pentru un tratament care ar putea adăuga beneficii și care ar putea dura mai mult.

Cercetătorii au creat un sistem experimental care le-a permis să înceapă stimularea profundă a creierului doar atunci când un șoarece a avut un episod de tremor. Rezultatele au fost încurajatoare și au arătat că stimularea cerebrală profundă a cerebelului poate reduce cu succes severitatea tremorului spre un nivel normal.

A fost foarte interesant de observat, concluzionează oamenii de știință, cum stimularea cerebrală profundă a creierului poate opri tremorul cel mai sever la șoareci. Însă, deși aceste descoperiri sunt promițătoare, mai există încă multe cercetări de efectuat înainte de a putea aduce această abordare în clinici, în sprijinul pacienților umani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920