rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

S-a înfiinţat 'Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului'. Preşedinte este o cunoscută judecătoare care a învins DNA

In luna septembrie 2019 si-a inceput activitatea publica “Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului” (AJADO), asociatie profesionala a judecatorilor infiintata in primavara anului 2019 la Oradea cu scopul, printre altele, de a promova, afirma, consolida si sustine statutul si independenta judecatorilor si a justitiei, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, valorile constitutionale si democratice, precum si statul de drept in Romania, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul asociaţiei.

Membrii fondatori ai Asociatiei sunt judecator Florica Roman, presedinte, judecator Munteanu Traian (pensionar), vicepresedinte, si judecator Raluca Cuc, secretar.

“Crearea unei asociatii profesionale a judecatorilor pentru apararea drepturilor omului este in Romania o necesitate, in contextul in care drepturile cetatenilor romani au ajuns sa fie ignorate sau incalcate atat de catre o parte a reprezentantilor celor trei puteri ale statului – legislativa, executiva si judecatoreasca -, cat si de catre o parte a societatii civile si a presei.

Pe langa respectarea Constitutiei si a legilor tarii, ca judecatori am jurat la intrarea in profesie sa «aparam drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei» si sa ne «indeplinim atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire».

Judecatorul este ultima reduta de aparare a drepturilor si libertatilor persoanei, de aceea, constienti fiind de datoria pe care o avem de a ne indeplini cu onoare, constiinta si fara partinire atributiile, Asociatia va intreprinde orice actiune permisa de lege si de statutul de judecator pentru a apara drepturile si libertatilor persoanei, precum si pentru a consolida independenta justitiei, democratia si statul de drept in Romania“, a spus presedinta Asociatiei, judecator Florica Roman.

Florica Roman, judecător la Curtea de Apel Oradea, este și protagonista unui dosar controversat instrumentat de DNA. Acuzată că a primit foloase necuvenite în schimbul unei decizii favorabile, judecătoarea a fost trimisă în judecată de DNA și suspendată din funcție. Aceasta a denunțat o mulțime de nereguli și înscenări, iar instanța i-a dat dreptate.

Detalii despre asociatie

Asociatia a fost infiintata pe perioada nedeterminata si are trei categorii de membri: membri fondatori, membri asociati si membri de onoare.

Membrii asociati, care, conform statutului, au si drept de vot, “nu pot fi decat judecatori in functie sau eliberati din functie din motive neimputabile“.

“Membru de onoare al Asociatiei poate deveni orice persoana fizica sau juridica din tara sau strainatate care s-a distins prin actiuni proprii sau contributii directe la sprijinirea, promovarea si/sau realizarea scopului si activitatilor Asociatiei“, se spune in statut.

Statutul Asociatiei mai prevede ca “orice persoana fizica sau juridica, romana sau straina, care impartaseste scopul si obiectivele Asociatiei isi poate declara unilateral sustinerea fata de aceasta prin depunerea unui adeziuni tip“, care va fi disponibila pe site-ul Asociatiei.

Site-ul asociatiei poate fi accesat la adresa www.ajado.ro iar pe Facebook putem fi gasiti la adresa https://www.facebook.com/JudecatoriPentruAparareaDrepturilorOmului/.

De asemenea, orice persoana interesata poate contacta Asociatia la adresa de email contact@ajado.ro.

Asociatia se va implica in dezbaterea publica cu precadere pe subiectele ce tin de functionarea justitiei, democratiei si statului de drept, si va intreprinde orice actiuni permise de lege pentru a se asigura ca independenta judecatorilor este garantata, iar drepturile cetatenilor romani sunt aparate.

Scopurile Asociatiei, asa cum au fost definite in statut, sunt:

“a) Promovarea, afirmarea, apararea, consolidarea si sustinerea prin toate mijloacele legale:

i. a statutului si independentei judecatorilor, precum si a independentei puterii judecatoresti atat in ansamblul sau, cat si in raport cu celelalte puteri din stat;

ii. a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in Romania;

iii. a valorilor constitutionale si democratice, precum si a statului de drept in Romania;

iv. a bunei functionari a Autoritatii Judecatoresti in ansamblul sau;

b) Intarirea si cresterea bunei functionari a justitiei ca serviciu public;

c) Cresterea transparentei, eficientei, independentei, impartialitatii, performantei, responsabilitatii si profesionalismului in justitie;

d) Imbunatatirea imaginii justitiei in spatiul public;

e) Cresterea increderii cetatenilor in actul de justitie si in functionarea justitiei in ansamblul sau;

f) Consolidarea relatiei dintre justitie, societatea civila, mass-media si opinia publica;

g) Modernizarea si reformarea sistemului de justitie;

h) Imbunatatirea discursului public despre justitie;

i) Instituirea unei relatii institutionale corecte, in limitele legii, intre procurori si judecatori in beneficiul bunei functionari a justitiei si respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale;

j) Promovarea, afirmarea, apararea, consolidarea si sustinerea prin toate mijloacele legale a statutului procurorului, in limitele stabilite de Constitutie si lege.”

Pentru realizarea scopului propus, obiectivele Asociatiei sunt:

“a) Consolidarea, prin toate mijloacele legale, a independentei justitiei prin intarirea statutului judecatorilor.

b) Apararea, promovarea, protejarea si afirmarea drepturilor si libertatile fundamentale astfel cum sunt prevazute in Constitutia Romaniei si in tratatele internationale pe care Romania le-a ratificat.

c) Consolidarea statutului de drept prin impunerea respectarii depline a drepturilor si libertatilor cetatenilor si responsabilizarea magistratilor in vederea respectarii si apararii acestor drepturi.

d) Imbunatatirea relatiei dintre cetatean si justitie.

e) Apararea intereselor profesionale ale membrilor asociatiei in raporturile cu celelalte subiecte de drept, pe plan intern si international.

f) Apararea judecatorilor si procurorilor impotriva oricaror intruziuni, din partea oricui, de natura sa le afecteze independenta si/sau impartialitatea.

g) Promovarea, consolidarea si apararea demnitatii profesiei de judecator si procuror.

h) Promovarea, prin toate mijloacele legale, a unei justitii independente si eficiente, intemeiata pe valorile transparentei, responsabilitatii si raspunderii, integritatii, solidaritatii, curajului, dreptatii, democratiei, respectarii si apararii drepturilor si libertatilor fundamentale.

i) Sustinerea si implicarea, in limitele legii si a statutului judecatorilor, in elaborarea unei legislatii clare, precise si predictibile, precum si pentru crearea unei practici unitare a instantelor de judecata.

j) Promovarea valorilor statului de drept, a recunoasterii si consolidarii justitiei ca un serviciu public care are obligatia sa fie echitabil, transparent si responsabil.

k) Imbunatatirea conditiilor de munca ale judecatorilor, cresterea prestantei si solemnitatii actului de justitie, in conformitate cu standardele europene.

l) Identificarea si expunerea problemelor si disfunctiilor din justitie, oferirea de solutii si implicarea in inlaturarea si corectarea acestora.

m) Facilitarea, incurajarea si promovarea corectei comunicari in ambele directii, dintre justitie si societate.”

Pentru realizarea scopului declarat si a atingerii obiectivelor propuse, Asociatia isi propune desfasurarea, cu respectarea limitelor impuse de lege si statutul judecatorului, a urmatoarelor tipuri de activitati:

“a) Realizarea unui site de internet propriu pe care se vor prezenta si promova actiunile, activitatile si pozitiile Asociatiei;

b) Actionarea prin orice mijloace si forme prevazute si permise de lege, cu respectarea statutului judecatorului, pe langa institutiile si autoritatile abilitate din Romania si strainatate in vederea respectarii, apararii, sprijinirii, afirmarii si promovarii:

i. drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si stoparii oricarui abuz impotriva acestora;

ii. statutului judecatorilor si independentei acestora;

c) Comunicari publice prin orice mijloace si forme in vederea corectei informari a cetatenilor cu privire la chestiuni ce privesc justitia, rolul judecatorilor si procurorilor in societate si imperativul respectarii si apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;

d) Documentarea cazurilor de incalcare a drepturilor omului, abuzurilor si erorilor judiciare, precum si informarea prin orice mijloc de comunicare a opiniei publice din Romania si din strainatate cu privire la acestea;

e) Actiuni, plangeri, contestatii ori interventii in justitie in scop propriu sau accesoriu;

f) Solicitari de comunicare de informatii de interes public;

g) Initierea, sprijinirea, participarea sau conlucrarea cu orice parte interesata, precum si cu institutiile si autoritatile publice competente, la elaborarea deciziilor si politicilor publice, precum si la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu;

h) Participarea, organizarea si implicarea in dezbateri publice, mese rotunde, conferinte, simpozioane, cursuri de perfectionare sau orice alte asemenea activitati pe temele in acord cu scopul si obiectivele Asociatiei;

i) Sprijinirea actiunilor si initiativelor care raspund scopului Asociatiei sau sunt complementare obiectivelor acesteia;

j) Crearea, editarea, publicarea si distribuireade publicatii proprii [buletine informative, studii, analize, rapoarte, etc.] si informatii privind domeniul de activitate al Asociatiei;

k) Colaborarea, participarea, asocierea sau implicarea in orice alta forma colaborativa sau asociativa cu orice alte asociatii, cu precadere asociatii profesionale, organizatii, autoritati sau institutii publice ori private din Romania sau strainatate in vederea indeplinirii scopului si obiectivelor Asociatiei;

l) Dezvoltarea de programe proprii sau in regim de parteneriat cu asociatii, organizatii, institutii sau autoritatile publice din tara si strainatate;

m) Conlucrarea cu organele abilitate in vederea sprijinirii mai bunei administrari a justitiei, a asigurarii conditiilor materiale necesare desfasurarii actului de justitie si imbunatatirii pregatirii profesionale a judecatorilor;

n) Efectuarea de orice alte activitati prevazute sau permise de lege, in vederea indeplinirii scopului si obiectivelor Asociatiei.”

Sursa: stiripesurse.ro

joi, 19 septembrie 2019734
Comentarii

00temis dezlegata la ochi(19 sep 08:59)
la ce le trebuie asociatie ,nu toti trebuie sa apere,sa respecte sa....au luat ce au luat au facut ce au facut si acum hai cu o asociatie sa mai castigam ceva...
00YOKO(19 sep 08:21)
Nu mai am incredere in judecatori si in justitia din Romania.
mai mult...Ultima oră
26 mai 00:00Ultima orăGermania intenționează să permită din 15 iunie călătoriile în scop turistic către 31 de țări europene

Guvernul german intenţionează să retragă din 15 iunie avertizările de călătorie în scop turistic către 31 de...24

26 mai 00:00Ultima orăMoţiune împotriva ministrului Vela57
26 mai 00:00Ultima orăAu plimbat între spitale o pacientă bolnavă de coronavirus până când aceasta a murit593
26 mai 00:00Ultima orăFranța produce un test pentru detectarea Covid-19 bazat pe salivă

Reprezentanţii unui consorţiu francez au anunţat luni lansarea fazei de producţie pentru un test de depistare a...120

26 mai 00:00Ultima orăOrganizaţia Mondială a Sănătăţii consideră IMPROBABIL un al doilea val de coronavirus261
26 mai 00:00Ultima orăBrazilia devine noul epicentru al pandemiei de coronavirus: au depășit SUA la numărul deceselor292
26 mai 00:00Ultima orăCOVID-19 nu se răspândeşte prin apă. Scăldatul în piscină sau mare nu e un pericol

Experţii în sănătate publică din Statele Unite au transmis că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine...299

26 mai 00:00Ultima orăTAROM introduce marţi zboruri din Bucureşti spre Roma, Milano şi retur224
25 mai 00:00Ultima orăCîțu: E foarte greu să reformezi sectorul public. Încerci să dai o sancţiune și intră în concediu medical700
25 mai 00:20Ultima orăRafila, despre ritmul infectărilor cu coronavirus de după 15 mai: Aștept cu nerăbdare ziua de mâine

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la Digi24 despre trendul infectărilor...897

25 mai 00:00Ultima orăCoronavirus: Cel puţin 344.107 de decese, în întreaga lume230
25 mai 00:00Ultima orăConstănțeni, sunteți așteptați să luați Lumina Învierii!2203
Vremea
16.2°16.2° - 16.2° marţi, 26 mai 2020
ConstanțaUmiditate: 60%
Vânt: 3.76 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 mai 00:00SportGlasgow Rangers şi Genk, foarte aproape de concretizarea transferului lui Ianis Hagi

...214

26 mai 00:00SportEchipa Israel SN va relua competiţiile la Turul Sibiului

Echipa de ciclism Israel SN va relua competiţiile odată cu Turul Sibiu, începând cu 2 iulie, înainte de a reveni...179

26 mai 00:00SportJoao Felix, atacantul echipei Atletico Madrid, s-a accidentat la antrenament şi va fi indisponibil o perioadă

Atacantul echipei Atletico Madrid, portughezul Joao Felix, s-a accidentat la antrenamentul de luni şi va fi...180

26 mai 00:00SportSezon abandonat pentru Euroliga şi EuroCup

Comitetul executiv al Euroleague Commercial Assets, format din 11 cluburi acţionare, a decis să anuleze actualul sezon...181

Local
26 mai 21:41LocalCondamnat pentru că a condus fără permis

Polițiști din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac, la data de 23 mai a.c., au depistat un bărbat, de 48 de ani, pe...444

26 mai 21:40LocalAccident cu victimă în municipiul Constanța

La fața locului a ajuns și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, dar și un echipaj al...1032

26 mai 21:40LocalAccident rutier pe A2

581

26 mai 00:00LocalLaboratorul Hiperbar al Centrului de Scafandri va fi modernizat

Centrul de Scafandri a început luni, 25 mai, o nouă filă a scafandreriei românești. Laboratorul Hiperbar, din...236

26 mai 21:43LocalS-a aprobat calendarul admiterii la liceu pentru anul şcolar 2020-2021

Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, noul calendar privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în...405

26 mai 21:42LocalȘoferii seniori au luat-o razna: femei și bărbați, mangă la volan!

Polițiști din cadrul Poliția orașului Hârșova, la data de 24 mai a.c., în jurul orei 23.00, au identificat un...1028

26 mai 21:39LocalA fost aprobat noul calendar de organizare și desfășurare pentru Bacalaureat

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a aprobat, prin ordin, noul calendar de organizare și...564

26 mai 21:38LocalCOVID-19: Noi decese anunțate. Unul înregistrat la Constanța

Noi decese au fost anunțate de Institutul Național de Sănătate Publică din România. În Constanța este al...874

26 mai 21:38LocalAtenţie, şoferi! Evitați să parcați în fața Bisericii „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”!

659

Politică
26 mai 00:00PoliticăSimonis: Fac apel la PNL şi la Ludovic Orban să dea OUG pentru impozitarea pensiilor speciale

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat, luni, referitor la anunţul PNL privind depunerea unui proiect...199

26 mai 00:00PoliticăNicolae Ciucă: Parteneriatul Strategic cu SUA - pilon esenţial al securităţii României

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat că Parteneriatul Strategic cu SUA este un "pilon esenţial...182

26 mai 00:00PoliticăPirtea (PNL): 64% dintre mandatele din Educaţie, după Revoluţie, au fost de la PSD

167

Interviuri
13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...4894

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...6952

13 apr 15:21InterviuriINTERVIU. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: Ne aşteptăm la un aflux mare de pacienţi

6546

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au...2957

13 apr 10:16InterviuriMicrorezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

În contextul pandemiei de coronavirus, și în Constanța, la fel ca în toată țara, au fost închise toate...2552

11 apr 00:00InterviuriINTERVIU cu deputatul George Vișan, despre pandemia de coronavirus și conflictul dintre PSD și PNL

2247

Monden
26 mai 21:01MondenToni Braxton, în bikini, la 52 de ani

Interpreta hitului Un-Break my heart a împărtăşit fanilor o poză în care apare în lenjerie intimă. Artista şi-a...330

26 mai 00:00MondenBen Affleck, fotografiat alături de copiii lui şi de noua sa iubită, Ana de Armas

Fosta soţie a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, pare să-şi fi dat acordul faţă de relaţia actorului cu noua lui...222

26 mai 00:00MondenBrian May a dezvăluit că s-a aflat „la un pas de moarte“ după ce a suferit un infarct

168

26 mai 00:00MondenElon Musk, obligat să schimbe prenumele fiului său şi al cântăreţei Grimes

Magnatul sud-african Elon Musk şi actuala lui parteneră de viaţă, cântăreaţa Grimes, şi-au surprins fanii atunci...234

26 mai 00:00MondenAnna Calissoni Bulgari, una dintre moştenitoarele mărcii de lux italiene Bvlgari, a murit la vârsta de 93 de ani

Anna Calissoni Bulgari, una dintre moştenitoarele dinastiei italiene de bunuri de lux Bvlgari, a murit la vârsta de 93...237

26 mai 00:00MondenGuy Laliberté intenţionează să cumpere Cirque du Soleil, compania pe care a fondat-o

168

Mapamond
26 mai 00:00MapamondMai multe persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 după ce au mers la un restaurant în Germania

Oficiali din domeniul sănătăţii din nord-vestul Germaniei continuă să investigheze un focar de coronavirus...180

26 mai 18:44MapamondFranţa: Autorităţile doresc ca cetăţenii să îşi petreacă anul acesta vacanţa de vară în țară

Guvernul francez nu doreşte ca cetăţenii săi să călătorească în străinătate în această vară şi recomandă...172

26 mai 00:00MapamondCoronavirus: 653 de noi decese în Brazilia, al doilea focar de infectare la nivel global

160

26 mai 00:00MapamondCoronavirus: Italia va realiza 150.000 de teste serologice

Italia a început de luni să efectueze 150.000 de teste serologice, care detectează dacă organismele persoanelor...163

26 mai 00:00MapamondCoronavirus: Situaţia cazurilor de COVID-19 în ţările vecine României

Numărul noilor cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore este în scădere în majoritatea ţărilor vecine...171

26 mai 00:00MapamondCoronavirus: Reţeaua de metrou din Kiev, redeschisă după zece săptămâni

Capitala Ucrainei, Kiev, şi-a redeschis luni reţeaua de metrou, la zece săptămâni după ce fusese închisă pentru...163

Sănătate
26 mai 00:00SănătateExcesul de sare scade imunitatea organismului împotriva unei bacterii din rinichi

Un studiu recent pune în lumină legătura dintre consumul prea mare de sare și alterarea funcției antibacteriene a...172

26 mai 00:00SănătateCoacăzele negre sau roșii, benefice în caz de surmenaj sau anemie

Acrișoare și răcoritoare, coacăzele sunt fructele perfecte pentru vară. Fie că le preferi pe cele roșii sau pe...170

26 mai 00:00SănătateCe sunt macro și micronutrienții?

160

26 mai 00:00SănătateTemperaturile de vară nu vor încetini răspândirea noului coronavirus

Mulți oameni sperau că sosirea verii va încetini răspândirea coronavirusului, dar cercetătorii canadieni spun că...170

26 mai 18:09SănătateAlergia la vin: care sunt alergenii din vin și cum îi putem depista

Vinul este o băutură alcoolică foarte populară, care poate aduce beneficii organismului, datorită aportului mare de...194

26 mai 18:03SănătateAlimente despre care nu știai că pot să conțină gluten

Cei mai mulți dintre noi credem că doar pâinea, pastele și prăjiturile conțin gluten. Dacă suferi de boală...180

26 mai 00:00SănătateTotul despre amiotrofia spinală: cauze, simptome și tratament

Amiotrofiile spinale reprezintă un grup de boli degenerative transmise genetic care atacă neuronii din măduva...160

26 mai 00:00SănătateADN-ul influențează capacitatea de eliminare a amintirilor înfricoșătoare

Capacitatea de a elimina amintirile înfricoșătoare se bazează pe flexibilitatea ADN-ului fiecărei persoane,...162

26 mai 00:30SănătateDirectoarea institutului din Wuhan acuzat că a fabricat coronavirusul rupe tăcerea

493

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT