REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

S-a terminat! Iordache vrea să dea salubrizarea pe mâna oricui, numai să scape de ADIM

S-a terminat! Iordache vrea să dea salubrizarea pe mâna oricui, numai să scape de ADIM

Replica API 18 iulie 2015 | 09:00 135

Marian Iordache

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia (ADIM) a fost concepută cu scopul de a realiza gestiunea şi managementul deşeurilor civile şi industriale în mai multe localităţi din judeţ. Numai că, de aproape două luni, primarului de la Medgidia, Marian Iordache, i s-a pus „pata” pe asociaţie şi vrea să se retragă. „Retragerea efectivă va fi începând cu 1 ianuarie (2016 – n.r.), pentru că dorim să delegăm serviciul de salubritate direct de către primărie. Între timp, s-au mai retras din localităţi.

Au fost 19, a crescut la 22 şi acum mai sunt şapte. Retragerea este a municipalităţii dintr-o asociaţie de municipalităţi, nu are legătură cu vreo firmă, Polaris, Iridex sau GBI. După 1 ianuarie 2016, trebuie să asigurăm serviciul de salubritate. Ne retragem acum pentru că vrem să facem această delegare din partea primăriei şi nu pe o asociaţie”, ne-a spus luna trecută Iordache şi iată că, joi, s-a dat şi un prim semnal clar, în cadrul şedinţei de consiliu local. La punctul trei de pe ordinea de zi figura „Avizarea documentaţiei privind atribuirea serviciului public de salubrizare, precum şi a activităţii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, de către A.D.I.M.”.

Proiectul nu a întrunit cvorumul necesar aprobării, însă reprezentanţii primăriei Medgidia anunţă că proiectul va fi repus pe ordinea de zi la următoarea şedinţă a Consiliului Local Municipal, „ca urmare a nevoii stringente a avizării documentaţiei, pentru ca procedurile să poată urma cursul firesc, până în luna decembrie a acestui an, când contractul pentru serviciul public de salubrizare, precum şi a activităţii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare va expira”.

Medgidia, Băneasa, Cuza Vodă, Lipniţa, Siliştea, Dobromir, Tortoman, Topalu, Mircea Vodă, Lumina, Castelu, Deleni, Oltina, Ion Corvin, Aliman, Cobadin, Crucea, Ostrov şi Peştera sunt localităţile fondatoare ale asociaţiei, în 2007, însă, pe parcurs, numărul membrilor s-a redus şi, potrivit primarului de la Medgidia, Marian Iordache, a venit rândul şi oraşului său să „părăsească incinta”, după ce a fost un susţinător fervent al proiectului în ultimii ani.

În luna mai a.c., la Medgidia, a avut loc o dezbatere publică în care s-a discutat despre delegarea serviciului de salubrizare, la care au fost invitaţi toţi cei interesaţi, în contextul în care firma spaniolă GBI Serveis, care concesionase serviciul de salubritate cu ADIM pe o perioadă de 49 de ani, s-a retras, reclamând neplata unor facturi şi ameninţând municipalitatea cu recuperarea prejudiciilor în instanţă, de aproximativ nouă milioane de euro.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102