REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"S-ar putea sa nu mai pot candida la primarie din cauza italienilor"

"S-ar putea sa nu mai pot candida la primarie din cauza italienilor"

Replica API 13 octombrie 2010 | 00:00 139

Nicolae Matei, primarul orasului Navodari:

Nicolae Matei, primarul orasului Navodari:

Nicolae Matei este unul dintre primarii PSD care are proiecte. Din nefericire, susţine el, guvernanţii n-au tragere de inimă să îi aloce fonduri, aşa încât trebuie să se descurce cum poate. Pe de altă parte, Matei spune că, din dorinţa lui de a schimba faţa oraşului, pe care o vrea mai veselă, în spiritul unei viitoare staţiuni turistice, a reuşit să stârnească şi "cârcotaşii", care au comentat statuile montate de el drept kitsch. "Ştiu că unii au comentat că am montat kitschuri. Dar, sunt om umblat prin lume. Am văzut lucruri, oraşe, iar ce avem noi nu sunt kitschuri", afirmă Matei. Edilul care şi-a propus să facă oraşul staţiune se plânge că una din marile sale dezamăgiri a reprezentat-o şi ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale: "Nu m-a ajutat cu nimic!", susţine Matei, care adaugă că beach-barurile pe care ministerul, prin intermediul Inspectoratului în Construcţii, le solicita ca demolate, "au fost bine că au existat". "Noi facem lucrurile ca neoamenii. Dărâmăm vara, când sunt turişti, iar toamna stăm. Eu nu cred că am greşit că am lăsat beach-barurile alea pe plajă, cred că ne-au mai adus câţiva turişti în plus. Nu au fost ele cele mai frumoase, dar a fost bine că au existat pe plajă", a afirmat primarul. Un alt capitol, o altă... figură a primarului, mult, mult mai zâmbitoare: echipa de fotbal, despre care a ţinut, neapărat, să menţioneze în interviul care urmează.

Reporter: Domnule primar, a fost greu să convingeţi năvodărenii să vă voteze. A meritat efortul, credeţi că din prisma celor trăite şi realizate până acum vă mai încumetaţi la un nou mandat? Mai candidaţi?

Nicolae Matei: Nu a fost greu. Am intrat în turul doi cu fostul primar cu prima şansă. Încă de la primul tur mă detaşasem, iar la al doilea l-am învins cu o diferenţă semnificativă. Cât despre o nouă candidatură la Primăria Năvodari, e prematur să mă pronunţ. Poate nu voi mai putea candida, ştiţi problemele pe care le am cu italienii care vor să deschidă groapă de gunoi în oraş. Mă menţin pe poziţii: nu le voi da niciodată autorizaţia pentru groapă. Mi-au făcut plângere penală, dacă vor câştiga, eu nu voi mai putea candida, conform legii. Aşa că e devreme să discut acum despre aşa ceva. Dar pot să vă spun ce proiecte am, ce am realizat: montăm pavele, trotuare, facem spaţii verzi, construim biserici, reparăm şi renovăm biserici, clădirile publice le cosmetizăm; aşa am făcut şi cu stadionul de fotbal. L-am cumpărat de la Petromidia Năvodari, avem echipă de divizia secundă şi, cu mândrie o spun, că suntem pe primul loc. Fără lipsă de modestie, cred că am adus un plus de culoare şi am adus mai multă curăţenie, la propriu şi la figurat, în oraşul Năvodari. Avem multe proiecte în aşteptare, de un an şi unele de aproape doi ani de zile, dar lumea trebuie să ştie faptul că dacă nu au demarat toate aceste proiecte începute de mine se datorează în principal instituţiilor guvernamentale şi actualului guvern.

Rep.: Contează faptul că sunteţi primar PSD atunci când vine vorba despre aceste proiecte care nu se derulează mai repede?

N.M.: Simt din plin acest lucru. Am piedici peste tot, mai puţini bani peste tot; o simt. Am şi eu colegi primari pedişti şi văd că le merge altfel, că primesc fonduri, că au uşi deschise... Acum, nu aş vrea să spun că dacă ar fi fost PSD-ul la guvernare aveam peste tot uşile deschise. Avem şi noi colegi de partid gomoşi şi unii de care chiar nu-mi place, dar cu siguranţă, dacă guvernarea ar fi fost a PSD-ului, şi la Năvodari lucrurile ar fi mers mult mai bine. N-aş vrea să vă dau decât câteva exemple: 60-70 de miliarde Guvernul nu le-a dat la Năvodari pentru termoficare, pentru diferenţa de tarif; nu am primit bani pe legea 416, pentru persoanele cu venit minim garantat, nu am primit bani pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii persoanelor cu handicap, din cotele defalcate cred că primim banii pentru mai puţin de jumătate. Lumea trebuie să ştie că localităţile, ca să meargă bine şi să facă şi ceva investiţii, cea mai mare parte din bani trebuie să vină de la Guvern, pentru că Guvernul strânge cei mai mulţi bani din taxe şi impozite, bani care din păcate nu vin, iar tragedia cea mai mare pentru societatea românească este că actualii guvernanţi blochează accesarea fondurilor şi o fac în principal pe criterii politice, o fac din nepricepere.

Rep.: Aveţi un exemplu concret de proiect pe care vi l-au blocat, din nepricepere, aşa cum spuneţi dumneavoastră?

N.M.: Vă pot da exemplul construcţiei blocului de locuinţe pentru tineri. Trebuia, anul acesta, să dăm în folosinţă 64 de apartamente pentru tineri, în regim de închiriere, dar s-au alocat doar 7 miliarde, din care abia am reuşit să facem fundaţia. Pe strada Midiei, trebuia să începem alt ansamblu de 28 de apartamente şi altul de încă 64. Şi-au bătut joc de vreo 40 de primari de oraşe, cum este Năvodariul. M-au ţinut pe la Bucureşti, am pierdut timpul vreo două zile pe acolo şi, în final, să ne respingă proiectele la Ministerul Dezvoltării fostul ministru secretar de stat Ion Andreica. Bine că a demisionat acum. Avem proiect depus pentru piaţă de peşte, de un an şi jumătate; avem proiect depus pe program transfrontalier... de un an şi jumătate ni se spune că proiectul este în evaluare; avem proiect pentru două parcuri să le extindem, tot de un an şi jumătate sunt în evaluare. Abia acum, după 8 luni de întârziere, am demarat proiectul Casa Verde, prin care montăm pompe de căldură la instituţiile publice, pentru a plăti mai puţin la încălzire. Avem un proiect mare de iluminat arhitectural pe celule fotovoltaice. Din cauza incoerenţei legislative, dar şi a proastei organizări, şi acest proiect de peste 6 milioane de euro este şi acum în evaluare. Avem pe zona metropolitană, un proiect să lărgim drumul dintre Mamaia şi Năvodari, dar şi dintre Năvodari şi Lumina - aici şi din cauza calităţii umane, poate şi de la noi, dar şi din cauza proiectanţilor, dar şi din cauza funcţionarilor publici, de la Primăria Năvodari şi Primăria Constanţa, sunt lucrurile în întârziere. Trebuia, în acest moment, ca lucrarea să fie în derulare. Sperăm ca de anul viitor să avem organizată licitaţia şi să demarăm lucrările. Avem, la fel, proiect, aprobat deja, să reabilităm cantina socială, proiect de aproape 40 miliarde lei vechi. Studiul de fezabilitate nu am reuşit să îl depunem, din cauza calităţii unor funcţionari publici, dar nu de la Primăria Năvodari.

Rep.: Dincolo de toate aceste proiecte, de ce faceţi pentru oraş, se ştie că doriţi ca Năvodariul să devină staţiune turistică. La ce ajută acest statut?

N.M.: Vin mai mulţi turişti, iar tot ce înseamnă proprietăţi vor avea valori mai mari. Oamenii trebuie să ştie că dacă Năvodariul va deveni staţiune turistică, apartamentele lor - mă refer la cei mai puţin avuţi - le va creşte valoarea. De asemenea, venind mai mulţi turişti la Năvodari, vor creşte locurile de muncă, vor fi mai mulţi bani, va creşte bunăstarea.

Rep.: Bun, dacă până mai devreme aţi dat de înţeles că guvernanţii vă supără, în Consiliul Local Năvodari cum mai decurg "ostiităţile"?

N.M.: Momentan am o majoritate simplă în Consiliul Local, pentru că votează alături de PSD încă doi consilieri PNL. Mă aştept ca în perioada dinaintea campaniei electorale, poate cu 6 luni înainte sau chiar cu un an, să nu am linişte în Consiliul Local. În general, am pus la punct proiectele pe termen lung şi, odată începute, ele trebuie continuate. În acelaşi timp, eu nu sunt nici fostul primar Dobre şi nici fostul primar Calapod. Să nu creadă, cei care se gândesc, că vor reuşi să mă împiedice să îmi continui proiectele la Năvodari şi că nu pot să îmi duc mandatul până la bun sfârşit.

Rep.: Cum va decurge mai departe colaborarea dumneavoastră, a PSD-ului cu PNL-ul la Năvodari, având în vedere că actualul preşedinte al PNL Năvodari, Jean Paul Tucan, îl contestă pe viceprimarul Florin Chelaru?

N.M.: Eu sunt mulţumit de colaborarea cu actualul viceprimar Florin Chelaru şi îi asigur pe toţi că Florin Chelaru va rămâne viceprimar atâta timp cât îşi vede de treabă şi, repet, mă ajută şi îşi vede de treabă, şi va rămâne atâta timp cât sunt eu primar. Ţinta în această dispută sunt eu, nu Chelaru. Se vede în Consiliul Local că lucrurile merg mai bine fără Jean Paul Tucan, fără ca PD-ul sau, ştiu eu, PSD-ul să fie la mâna PD-ului.

Rep.: Mai "vânaţi" aleşii locali ai PDL, le mai căutaţi "bube" din trecut?

N.M.: Nu, nu. Chiar dacă unii consilieri locali au o stare de incompatibilitate cu calitatea de consilier local, trecem cu vederea şi eu mă uit în altă parte, atâta timp cât ei îşi văd de treabă. Mă refer aici la Stere Sponte, la Tudorel Calapod, Vasilica Dumitru, care mai nou este şi directoare la Şcoala nr.1 care este bugetară... este incompatibilă funcţia, dar, atâta timp cât îşi vede de treabă, şi eu mă fac că nu văd.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108