REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

S-au internat cu o boală şi au plecat acasă cu mai multe

S-au internat cu o boală şi au plecat acasă cu mai multe

Replica API 12 mai 2011 | 00:00 142

Infecţiile din spitale, raportate selectiv în judeţul nostru

Infecţiile din spitale, raportate selectiv în judeţul nostru

Intri în spital cu o boală şi pleci acasă cu altele. Infecţiile nosocomiale, acele afecţiuni dobândite în timpul spitalizării, nu lipsesc nici din unităţile sanitare constănţene. Şi asta pentru că sunt pline de germeni periculoşi, ciuperci şi streptococi. De la începutul anului şi până în prezent 5 constănţeni s-au internat pentru o afecţiune şi au plecat acasă mai "bogaţi" din punct de vedere medical. În 2010, alţi 10 constănţeni au fost în aceeaşi situaţie. Numărul real al acestor cazuri din păcate nu se cunoaşte pentru că unii medici se tem să raporteze infecţiile nosocomiale. Deşi specialiştii spun că nicăieri în lume nu există spital în care să nu fie astfel de cazuri, în judeţul Constanţa spitalele din Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Mangalia, Eforie, Agigea, Palazu Mare par să nu se confrunte cu astfel de situaţii, de vreme ce reprezentanţii ministerului în teritoriu nu au fost informaţi de eventuale infecţii nosocomiale.

Singurii manageri "curajoşi" care au raportat, în mod constant, situaţiile infecţiilor intraspitaliceşti sunt dr. Dănuţ Căpăţână, şeful Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi dr. Stela Halichidis, şefa Spitalului de Boli Infecţioase. Din situaţia înaintată la Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa aflăm că pe primul trimestru al acestui an Spitalul Judeţean s-a confruntat cu trei astfel de cazuri, la fel şi Spitalul de Boli Infecţioase. Germeni periculoşi ca klebssiella pneumoniae, pseudomonas aeruginosa rotavirus au fost confirmaţi de specialişti în secţiile de Ortopedie, Nefrologie şi Contagioase I Copii. Comparativ cu anul trecut, specialiştii Direcţiei de Sănătate spun că numărul infecţiilor nosocomiale sunt în scădere. Cea mai mare unitate sanitară de la malul mării a raportat în 2010 nu mai puţin de 10 cazuri. Cele mai multe probleme au fost descoperite pe Secţia de Chirurgie Vasculară -3, Nefrologie -2, Urologie, Ortopedie, Chirurgie Plastică, Neurochirurgie şi Urologie - câte un caz. Facem precizarea că infecţiile apar din cauza bacteriilor ce şi-au găsit culcuş în spitale fie din lipsa curăţeniei, fie dintr-o dezinfecţie făcută superficial, iar inspectorii sanitari confirmă aceste nereguli. "Dacă anul trecut de la SCJU s-au raportat 10 cazuri, iată că anul acesta s-au confruntat cu 3 cazuri ceea ce înseamnă că au început să-şi implementeze măsurile de prevenire ale acestor infecii, măsuri care implică costuri legate de dezinfectanţi şi mănuşi sterile. Îmbucurător este faptul că numărul infecţiilor intraspitaliceşti este în scădere. E bine că managerii unităţilor sanitare din Constanţa au început să raporteze numărul de infecţii nosocomiale şi îi felicit pe managerii Stela Halichidis şi Dănuţ Căpăţână că ne informează de aceste cazuri. De precizat că anual, în întreaga lume, cam 100 de mii de oameni decedează din cauza infecţiilor nosocomiale. Să te fereşti de aceste infecţii îţi trebuie o disciplină de fier în ceea ce priveşte circuitele şi igiena", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, şeful DSP, care recomandă managerilor unităţilor sanitare din Constanţa să raporteze numărul real al infecţiilor intraspitaliceşti. Tot acesta anunţă că intenţioneză să efectueze o verificare în cadrul unităţilor sanitare. "Vom demara controale inopinante şi dacă vom descoperi infecţii nosocomiale care nu au fost raportate la DSP, vom aplica amenzi în valoare de 5000 lei sau în cel mai rău caz vom sista activitatea secţiilor cu probleme", susţine dr. Dina.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218