REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

S-au trezit şi parlamentarii constănţeni! Senatorul Mihu, interpelare referitoare la situaţia şantierului Daewoo Mangalia

S-au trezit şi parlamentarii constănţeni! Senatorul Mihu, interpelare referitoare la situaţia şantierului Daewoo Mangalia

Replica API 20 februarie 2018 | 00:23 376

Luni, 19 februarie, în Plenul Senatului, senatorul PSD, constănţeanul Ștefan Mihu, a înaintat o interpelare adresată Primului Ministru al României, Viorica Dăncilă și Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă. Obiectul interpelării vizează situația Șantierului Naval Mangalia.Senatorul constănțean a solicitat executivului găsirea unor soluții și măsuri in vederea repunerii în stare de funcționare optimă a Șantierului Naval Mangalia precum și clarificarea situației angajaților.

Iată textul integral al interpelării:

“Stimată doamnă Prim-ministru,

Stimate domnule Ministru,

Șantierul Naval din Mangalia, inființat in 1997 de statul român, în parteneriat cu constructorul naval sud-corean Daewoo-Shipbuilding & Marine Engineering, a cunoscut, pe parcursul ultimilor ani, o dezvoltare relevantă, fiind considerat în mod unanim ca reprezentând cel mai performant șantier naval din zona Mării Negre, specializat pe construcția, conversia si reparația de nave. Astfel, până în prezent, la Șantierul Naval din Mangalia, s-au construit 127 nave petroliere şi port-containere și s-au reparat peste 300 de nave. Nu in ultimul rând, Șantierul Naval din Mangalia a asigurat locuri de munca pentru mai mult de 7000 de persoane, inclusiv prin contribuția firmelor direct implicate în activitatea șantierului naval.

Problemele pentru Șantierul Naval din Mangalia au debutat odata cu dificultățile financiare ale partenerului sud-coreean majoritar, fapt care a condus la restrângerea progresivă a activității șantierului - cu consecințe directe privind trimiterea în șomaj a mii de angajați - precum si la decizia Daewoo-Shipbuilding & Marine Engineering de a vinde pachetul de acțiuni deținut.

Apreciem că, prin decizia partenerului coreean de a vinde pachetul majoritar de acțiuni, s-a creat oportunitatea ca statul român să redevină majoritar, în condițiile în care el deține deja 49% din acțiuni, prin exercitarea dreptului său de preempțiune în domeniu, fără a neglija posibilitatea asocierii, pe termen scurt și mediu, a altor investitori la susținerea activității acestui obiectiv industrial strategic.

Primăria Mangalia al cărei buget local este direct afectat de situația de la Șantierul naval, a adresat Guvernului și altor instituții centrale memorii prin care solicită găsirea unor soluții viabile pentru rezolvarea situației șantierului și, nu în ultimul rând, a miilor de locuri de muncă aferente.

Față de cele de mai sus, vă adresăm rugamintea, stimată doamna Prim-ministru si stimate domnule ministru, să precizați măsurile pe care intenționați să le întreprindeți în vederea repunerii în stare de funcționare, la parametri optimi, a Șantierului Naval din Mangalia, obiectiv strategic de importanță națională și regională în sfera transportului maritim, precum și a intereselor de securitate ale țării noastre în arealul Mării Negre.”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E clar, nici voi n-ati dat pe la scoala....
0
0
Mai Stat Roman, nu te baga unde nu te pricepi lasa norvegienii sa ia activul.
2
0
PITICU PRIMAR DE LA MANGALIA TOATA ZIUA LA COLONADELOR COMBINATII SI JOCURI DE NOROC DNA - DOARME ?
0
2
Si statul roman ce sa faca cu el??? s-al taie la fier vechi?? are vrun musteriu d-ul parlamentar si acum s-a creea oportunitatea???
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920