REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Șahul, o activitate pentru întreaga familie. Iată ce beneficii are

Șahul, o activitate pentru întreaga familie. Iată ce beneficii are

Replica API 17 ianuarie 2020 | 00:00 532

Supranumit ”jocul minții”, șahul este un sport intelectual care stimulează capacitatea cognitivă și exersează gândirea logică, motiv pentru care este o activitate extrem de benefică pentru toți membrii familiei. Mai mult, studii recente arată că șahul are diverse beneficii pentru sănătate, inteligență și bună dispoziție.

Poate preveni demența senilă și boala Alzheimer

Creierul uman funcționează ca un mușchi, prin urmare el are nevoie de exercițiu regulat pentru a se păstra sănătos. În jocul de șah, cea mai activă parte a corpului este creierul, ceea ce reprezintă un efort de stimulare cerebrală extrem de benefică. Așadar, un studiu publicat în The New England Journal of Medicine arată cum persoanele care au peste 75 de ani și care joacă șah sunt mai puțin predispuse să dezvolte demență senilă, precursoare bolii Alzheimer 1.

Poate crește IQ-ul copilului

Șahul poate fi un mentor excelent pentru o minte în formare, deoarece dezvoltă gândirea logică, exersează imaginația, dar și aptitudinile matematice, stimulează capacitatea de a găsi soluții și de a prevedea consecințele propriilor acțiuni și cele ale adversarului, și dezvoltă atenția distributivă. Toate aceste eforturi duc la o activitate mentală extraordinară, iar o minte tânără are capacitatea de a înregistra toate aceste procese cognitive și de a și le însuși rapid. Prin urmare, un asemenea exercițiu regulat hrănește mintea copilului și o ajută să se dezvolte mai repede și mai mult.

Îmbunătățește puterea de concentrare

Trăim în era vitezei și a multitaskingului, ceea ce, de multe ori, ne îndepărtează de la idea de a trăi în prezent și de a ne putea concentra, în întregime, pe un singur lucru. În jocul de șah, liniștea și concentrarea sunt elemente esențiale, fără de care nu putem câștiga. Este important să fim atenți atât la ce se întâmplă pe partea noastră de tablă, cât și pe cea a oponentului, pe mutări, consecințe și timp. Prin urmare, suntem forțați să fim 100% prezenți în joc. Acest lucru reprezintă un exercițiu foarte bun de concentrare, care ne poate servi și în situații din afara jocului, cu puțin antrenament.

Alungă depresia și anxietatea

Nefiind un joc de echipă, șahul înseamnă să iei decizii totalmente asumate, ceea ce duce la o victorie câștigată în întregime pe merit, nu pe noroc. Acest lucru sporește încrederea în propriile forțe și are un impact deosebit de pozitiv asupra creierului, satisfacție asemănătoare cu primirea unei recompense. După cum se știe, creierul uman își ia satisfacția din recompense, deci, pentru o minte fericită șahul este o soluție foarte inspirată. În plus, atenția și răbdarea învestite în joc pot atenua senzația de anxietate. Șahul nu este un joc alert, deci nu stimulează producția de adrenalină, ceea ce, iarăși, contribuie la starea de calm.

Stimulează creșterea dendritelor

Dendritele sunt parte componentă a neuronilor, care transmit impulsuri nervoase, primite prin sinapse, către celule. Ele joacă un rol foarte important în activitatea neuronală, iar provocările intelectuale, precum șahul, le poate stimula creșterea. În ceea ce privește șahul, dendritele continuă să crească și după ce jocul a fost învățat. Procesul de stimulare al creșterii dendritelor se petrece pe parcursul oricărei provocări de natură intelectuală, deci la fiecare partidă de șah.

Ne face să ne dorim să fim mai buni

Jocul de șah nu se învață în 5 minute, ca un joc de cărți sau un board game. Mutările fiecărei piese se învață repede, însă strategiile de joc se stăpânesc în timp, cu mult exercițiu, răbdare și voință. Așadar, șahul stimulează dorința de autoperfecționare, ceea ce se poate reflecta și în afara jocului, atât timp cât jocul de șah face parte din rutina noastră și mecanismele de joc sunt învățate de creier.

Sursa: doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920